Evropa bo zmagala z regijami

Avtor: Jože Vilfan, Primož Kaučič | Objava: 08.11.2005

Najrazličnejši podatki torej vedno bolj kažejo, da skaninavski model razvoja in vloge države oziroma javne uprave dolgoročno najbolj obeta.



»Evropa bo zmagala z regijami« oziroma prek uspeha regij, je zaključek prvega evropskega regionalnega ekonomskega foruma, ki se je zgodil zadnje oktobrske dni v Novi Gorici. Izhodišče foruma je bilo vprašanje, ali se famozna Lizbonska strategija dogaja ali ne. Znane so namreč splošne ocene za Evropo. Te ugotavljajo, da Evropa ne dosega zastavljenih ciljev glede višje inovativnosti, zaposlovanja, produktivnosti in tako naprej. Cilj o celini, ki ima »najbolj dinamično in konkurenčno gospodarstvo na svetu, temelječo na znanju«, se odmika v neznano prihodnost. Tudi organizator tega dogodka, dr. Boris Cizelj iz Slovenskega gospodarskega in inovacijskega združenja v Bruslju je v pogovoru potegnil črto: »Rezultati so na ravni cele Evrope za zdaj negativni.« Toda hkrati s tem sporočilom na ravni cele Evrope pa je forum pokazal, kakšne konkretne uspehe imajo nekatere regije. 

 

Program je imel tri dele: predstavitev sedmih evropskih regij, predstavitev primerjalnih analiz glede konkurenčnosti regij ter predstavitev nekaj regij iz sosednjih ex-jugoslovanskih držav. Kot najuspešnejša regija, ki se zna hkrati tudi najbolje predstaviti (izjemna video predstavitev) je bila ocenjena stockholmska regija; zanimivo je, da ima ta regija približno dva milijona prebivalcev, kot Slovenija. Po vrsti kazalcev ta regija krepko prehiteva evropsko povprečje. Predstavnik te regije (glej podpis pod sliko) pa je razložil, da je to mogoče pripisati nenehnemu zavestnemu ukvarjanju z razvojem, ki želi v prizadevanja za napredek vključiti vsakega človeka.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *