Evropska podjetniška mreža – pomoč pri vstopu na nove trge

Avtor: Larisa Vodeb | Objava: 12.01.2010

Z evropsko mrežo lažje navezujete osebne stike s tujimi podjetji, obiskujete sorodna podjetja, se vključujete v mednarodne razvojne projekte in še marsikaj.



Želite s svojim izdelkom prodreti na nov trg in bi se radi s potencialnimi poslovnimi partnerji pogovorili iz oči v oči? Mogoče želite tehnološko razviti svoj izdelek in potrebujete poslovnega partnerja, s katerim bi vzpostavili sodelovanje pri tehnološkem prenosu? Ali pa bi za svoj razvojni vložek želeli pridobiti del sofinanciranja iz naslova evropskih centraliziranih programov? Pri iskanju odgovorov na zastavljena vprašanja se lahko obrnete na svetovalce, ki delujejo v Evropski podjetniški mreži (Enterprise Europe Network).
 
V Sloveniji od januarja 2008 s finančno podporo Evropske komisije deluje Evropska podjetniška mreža, ki jo sestavlja šest članov: Institut »Jožef Stefan«, Center za interdisciplinarne in multidisciplinarne raziskave in študije Univerze v Mariboru, Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornice Slovenije, Mariborska razvojna agencija ter Znanstveno-raziskovalno središče Univerze na Primorskem. Sestava konzorcija pove, da med seboj sodelujejo podjetniški svetovalci iz gospodarstva in raziskovalne sfere, največja moč mreže pa se kaže ravno v tem, da s svojim strokovnim kadrom podjetjem ponuja celostne svetovalne storitve. Ker pa je mreža vpeta v širši evropski prostor, svetovalci vsakodnevno sodelujejo tudi s skoraj 500 podobnimi konzorciji evropskih podjetniških mrež v več kot 40 državah.
 
Kakšne storitve ponuja mreža?
 
Delovanje mreže temelji na konceptu, da podjetnik nikoli ne potrka na napačna vrata, kar v praksi pomeni, da se svetovalci obrnejo na evropske kolege, ki priskrbijo kakovosten odgovor in popolno informacijo, če odgovora na zastavljeno vprašanje ne najdejo v Sloveniji.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *