Evropsko Obzorje 2020

Avtor: Martina Budal | Objava: 06.02.2012

Čez slabi dve leti bo 7. okvirni program nadomestil prenovljeni program financiranja raziskovalne dejavnosti. V skladu s svojimi prioritetami EU v njem namenja več pozornosti financiranju malih in srednjih podjetij.


»Evropska komisija želi izboljšati sodelovanje med znanostjo in malimi in srednjimi podjetji, ali bo pri tem uspešna, pa je odvisno predvsem od implementacijskih instrumentov,« pravi Larisa Vodeb.

S spremenjenimi gospodarskimi razmerami se spreminjajo tudi cilji in ukrepi evropske komisije za investiranje v znanje, ki bo omogočalo ustvarjanje gospodarskih priložnosti v prihodnosti. Evropska komisija namerava tako v obdobju od 2014 do 2020 za raziskave in inovacije porabiti 80 milijard javnih sredstev. Program, ki bo nasledil iztekajoči se 7OP, so v Bruslju poimenovali Obzorje 2020.
 
V okviru Obzorja je komisija za program »Odličnost v znanosti« rezervirala dobrih 24,5 milijarde evrov, za program »Vodilni položaj v industriji« nekaj manj kot 18 milijard evrov, največ denarja pa bo namenila za raziskave in razvoj na področju »Družbeni izzivi«, kjer bo na voljo 31,7 milijarde evrov. Med glavne izzive zadnjega programa je komisija vključila:
·    zdravje, demografske spremembe in blaginjo,
·    zagotavljanje hrane, trajnostno kmetijstvo, raziskave morja in pomorske raziskave ter biogospodarstvo,
·    varno, čisto in učinkovito energijo,
·    pameten, okolju prijazen in integriran promet,
·    podnebne ukrepe, učinkovitost virov in surovin,
·    vključujočo, inovativno in varno družbo.
 
V okviru Obzorja 2020 bo tudi program Euratom, za katerega namenja komisija 1,66 milijarde evrov.
 
»Okvirne vsebine so tako široko zastavljene, da lahko znotraj njih pripravljalci vsako leto naredijo letne programe in podrobno členijo prioritete. Na podlagi letnih programov pripravijo razpise tudi na podlagi ocenjevanja in internega ovrednotenja izvedenih razpisov, ko vidijo, katere vsebine ali prioritete bi bilo pametno izpostaviti,« pravi Larisa Vodeb, ki se na OZS ukvarja s sodelovanjem v evropskih programih. »Zato je treba spremljati njihovo pripravo, saj se v letnih programih v veliki meri pokažejo konture naslednjih razpisov,« svetuje sogovornica, ki se s področjem evropskih razpisov ukvarja že 15 let.
 
»Delala sem na vseh ravneh evropskega menedžmenta. Nekaj časa sem delala za komisijo in sem bila vključena v pripravo programov. Nato sem delala razpise, videla sem, kako se programira in znam te dokumente hitro brati. Zdaj vem, kako sistem deluje, in sem na strani končnega prejemnika. V bistvu imam zaokroženo znanje, ki ga večina svetovalcev nima«, dodaja.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *