Finančna kriza trka. Ste pripravljeni?

Avtor: Nika Sandera | Objava: 09.12.2008

Ponujamo vam nekaj preprostih nasvetov, kako zagotovite likvidno poslovanje svojega podjetja tudi v času finančne krize.


Banke so zaradi finančne krize močno omejile ponudbo dolgoročnih posojil Kaj to pomeni za podjetnike?

»V Sloveniji se vse spremembe zgodijo z zamikom desetih let,« mi je nekoč pomenljivo dejal poslovnež iz Zahodne Evrope, ki je imel priložnost delati v Sloveniji. »Ko bodo naznanili konec sveta, se torej preselim v Slovenijo,« je šaljivo pristavil. Na neki način je tako prikazal realnost državice na robu Evrope, ki počasi stopica za Zahodom – kar pa ni nujno vselej slabo. Če govorimo o trenutni finančni krizi, smo pravzaprav lahko veseli, da pri nas (še) nimamo vseh eksotičnih finančnih instrumentov razvitejših držav in da so naše banke in podjetja naložbe oblikovali razmeroma konservativno.
 
Kljub temu je trajalo manj kot deset let, da smo začutili »odmev« svetovne finančne krize v Sloveniji. V začetku leta je začel stagnirati nepremičninski trg, sledil je padec cen delnic. V jesenskem času so tudi banke postale previdnejše pri poslovanju s podjetji, saj se po eni strani srečujejo s pomanjkanjem virov za posojila, po drugi strani pa se bojijo novih slabih posojil. Obrestne mere so zato narasle, in podjetniki, ki so lahko še lani izbirali med več skoraj dumpinškimi ponudbami različnih bank, danes težko najdejo dodatne vire.
 
In kaj lahko podjetniki v takem okolju naredite, da si olajšate finančno poslovanje?

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *