Financiranje podjetja - pogled z bančne strani

Avtor: Tine Juha | Objava: 14.05.2007

Ste solidno stoječe podjetje, a vam banka kljub temu zavrne vlogo za posojilo. Razočaranje bi bilo manjše, če bi poznali način razmišljanja banke, ki je v marsičem drugačen od podjetnikovega in upošteva načela analize posojilnih tveganj.


(i-StockPhoto)

Začnimo s položajem, ki je znan vsaj nekaterim izmed vas: imate zamisel za dober poslovni projekt (na primer predstavitev novega izdelka na trgu, pridobitev novega velikega kupca, vstop na nov, obetaven trg ali podobno) in potrebujete dodatna sredstva. Odločite se za bančno posojilo in se (ker ste že nekaj časa na trgu in uspešno poslujete že več let) odpravite v svojo banko. Po vsej verjetnosti ste z isto banko poslovali več let, vse račune plačevali na rok, nikdar niste bili v nikakršni zamudi in podobno. Potem doživite hladen tuš, saj je vaša vloga za posojilo zavrnjena, čeprav poslujete z dobičkom, prihodki pa bolj ali manj rastejo. Ogorčeni ste. Upravičeno? 

Poglejmo si, kako na splošno (oziroma za naš primer banke) razmišljajo posojilodajalci in zakaj je lahko prišlo do opisanega položaja. Morda vam bo predstavljen pogled z druge strani lahko v prihodnosti olajšal pridobivanje bančnih sredstev.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *