»Franšizinga v Sloveniji pravzaprav uradno ni«

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 05.09.2011

Zakaj bi izgubljal čas in denar za razvoj, ko pa s prevzemom licenčne pogodbe pridobiš leta izkušenj in lahko začneš delati takoj, je pred časom razmišljal Blaž Suhač, danes trener socialnih kompetenc. Razložil nam je tudi, zakaj se je odločil za licenčno pogodbo in ne za franšizing.


Blaž Suhač: »Franšizing in licenčna pogodba, sta odlični možnosti za podjetnike, ki bi radi na hitro začeli z neko dejavnostjo, ne da bi izgubljali čas za razvoj. Z licenčno pogodbo ima podjetnik takoj dostop do že razvitega in preverjeno dobrega produkta.«

»Vsak človek razmišlja po svoji logiki in znotraj nje ima vsakdo svoj prav. Zato tako težko nadzorujemo sami sebe, ker mislimo, da imamo prav, čeprav drugi okoli nas trdijo, da nimamo. Trening socialne kompetence – to je sposobnost shajanja s seboj in svojo okolico – daje več vpogleda vase oziroma večjo spodobnost usmerjanja sebe, širšo osveščenost in lažje soočanje z osebnimi in poklicnimi izzivi. To so osnovne veščine, ki jih človek mora imeti, če hoče biti uspešen in dosegati svoje cilje,« razlaga 'svoj prav' Blaž Suhač, po izobrazbi strojnik. A ker ga je vedno zanimalo področje raziskovanja socialnih odnosov, se je usmeril v tovrstno izobraževanje in si pridobil primerna znanja ter certifikat za opravljanje dejavnosti iz socialnih kompetenc. Nato pa ni znal naprej.
                   
Kako prakticirati teorijo
 
»Imel sem teoretično znanje, nisem pa vedel, kaj početi, ko bo začel posel teči, oziroma ko bo prišla stranka. Nisem vedel niti, kako jo najti in kaj bi z njo počel.« Tedaj je naletel na avstrijskega trenerja socialne kompetence Erica Adlerja, ki je dvajset let razvijal metodologijo Adler Social Coaching, s katero lahko vsakdo razvije socialne kompetence, vzame življenje v svoje roke in tudi sam postane življenjski zmagovalec. »Adler je postregel z dokazi, da metoda deluje, zato sem pomislil, zakaj bi sam razvijal v marsičem podoben know-how in zato izgubil leta in nenazadnje denar. Predvsem pa mi je bil všeč način dela po njegovi metodi, zato sem se odločil, da z njim podpišem licenčno pogodbo, kar je moje podjetje v trenutku pomaknilo za nekaj let naprej,« pripoveduje Blaž Suhač, direktor družbe za svetovanje ABMSS in licencirani trener izvajanja programov socialne kompetence, zasnovanih na metodologiji Adler Social Coaching.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *