Franšiza za izdelavo ženskih higienskih vložkov

Avtor: | Objava: 11.01.2010



Po podatkih raziskave družbene organizacije SHE – Sustainable Health Enterprise, ki skrbi za izboljšanje življenja ljudi v razvijajočih se deželah, deklice in ženske, ki nimajo možnosti uporabe higienskih vložkov, izgubijo približno 50 šolskih ali delovnih dni na leto. Namesto vložkov uporabljajo blato, drevesno skorjo in stare cunje. Alternative, ki so v glavnem neučinkovite, nehigienske in celo nevarne, zlasti v kombinaciji s pomanjkanjem čiste vode.
 
SHE je francosko-ameriška družbena organizacija, ki je bila vzpostavljena prav zato, da bi pomagala rešiti ta problem. Uporabili so franšizni model in prvo franšizo za proizvodnjo ženskih higienskih vložkov zagnali v začetku letošnjega leta v Ruandi. Vložki so narejeni iz lokalnih materialov, kot so bananina vlakna, kar stimulira lokalno gospodarstvo in ohranja nizke stroške. Da bi pomagali bodočim podjetnicam začeti ta posel, jim bodo ponudili tudi mikrokredite. Vse ženske, ki se odločijo za tovrstni podvig, so deležne tudi izobraževanja o podjetništvu, zdravstvu in higieni.
 
S franšiznim sistemom omogočajo hitro širitev modela, hitreje pomagajo večjemu številu ljudi, medtem pa postajajo franšiziji finančno neodvisni.
 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *