Garaža, spremenjena v razstavni prostor

Avtor: Marija Andoljšek | Objava: 10.05.2002

Sprememba namembnosti garaže je lahko dobrodošla rešitev za uresničenje vaših sanj..



Slovenci smo obremenjeni z mislijo, da moramo svojega jeklenega konjička nujno spraviti med štiri stene in pod ključ. Občutek je pač občutek. Toda tudi ta se spremeni, ko se znajdemo pred dejstvom, da nujno potrebujemo vsaj 20 m2 poslovnega prostora. Zidana garaža ob individualni ali vrstni hiši postane razkošje in rešitev naše težave. Zato niso redke garaže, ki so že davno spremenile svojo namembnost.

Vsakdo, ki se ukvarja z oblikovanjem in ročno izdelavo manjših serij izdelkov, sanja o lastnem razstavnem prostoru. Morda vam bo naš predlog pomagal do jasnejše vizije in s tem zanesljivejše uresničitve.
Za garaže so tipični dolg prostor, širok vhod in malo svetlobe. Najbolj korenit poseg pri adaptaciji je zasteklitev vhodne stene, ki je izoblikovana v pokrit vhod in izložbo.

Tlorisna zasnova lokala teži k čim prostornejšemu vhodnemu delu in zato k večji zgostitvi razstavnih polic v zadnjem delu prostora. Brez zidarskih in trajnih posegov smo razstavni prostor ločili od mini skladišča le z dostropnimi regali, ki so postavljeni stopničasto in jih povezujejo le platneni panoji - oziroma zavese z luknjami za pritrditev po vsej višini.

Center vhodnega dela je okrogla miza na lesenem vretenu, ki je pravzaprav vrtljiv stol. Uporabljeni materiali so naravni in barve dovolj svetle, da zagotavljajo eksponatom nevtralno ozadje.

Police in predale je mogoče kombinirati iz elementov mladinskega pohištva Princ. (Izdeluje ga Iles, Idrija.)
Na tleh je tkana obloga iz sisala (vrsta konoplje) z gumirano hrbtno stranjo. Na voljo je v več lepih odtenkih in tkalnih učinkih.. (Prodaja jih Eko stil, d.o.o., BTC, Ljubljana.)
Črtasto platno prodaja Art dekor, d.o.o., Celovška 312, Ljubljana.
Aluminijasta zvončasta svetilka je na voljo v dveh velikostih. Prodaja jo EM-EN, d.o.o., BTC, Ljubljana.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *