Garderobna omara poslovne ženske

Avtor: Bojana Košnik | Objava: 10.12.2002

Težko je natančno predpisati, kakšna oblačila naj nosi zaposlena ženska, vsekakor pa morajo biti praktična in modna hkrati. Držite se nekaj zlatih pravil.



Misli barona Adolpha Kniggeja so stare že vrsto let, a menim, da jim ni zob časa prav nič škodil. Baron je razmišljal takole: »Oblači se svojemu stanu primerno, ne slabše ne boljše, oblači se svojemu premoženju primerno, ne domišljavo, ne gizdavo, ne brez potrebe razkošno, sijajno ali dragoceno. Oblači se snažno, okusno, in ko kupuješ obleko, izberi hkrati solidno in lepo. Izogibaj se staromodnim oblekam, kot tudi oblekam, ki sledijo norostim nove mode. Večjo pozornost posveti svoji obleki, če se želiš pojaviti v velikem svetu. V družbi postaneš slabe volje, če veš, da nastopaš v neprijetni opravi.«

Želja verjetno skoraj vsake poslovne ženske je, da bi bila oblečena praktično in elegantno. Marsikateri se to posreči, ko spozna, da mora pri oblačenju uskladiti modna gibanja, ki pa jim vedno ne moremo slepo slediti, svojo starost in zahteve, ki jih postavlja delo, ki ga opravlja. Predvsem pa je treba vedeti, kako poudariti z obleko to, kar je na nas lepega, in skriti tisto, kar nas kazi. Način oblačenja v veliki meri določajo postava, starost, naše telesne lastnosti in tudi različne priložnosti, ki se vrstijo v dnevu. In če se najde za vsako priložnost prava mera, smo že na poti pravega, našega osebnega sloga. To pa je verjetno največ, kar lahko storimo, da smo zadovoljni s seboj in s svojim vtisom, ki ga prinašamo v družbi in na delovnem mestu.

Praktično in moderno

Zelo težko je natančno predpisati, kakšna oblačila naj nosi zaposlena ženska, vsekakor pa morajo biti praktična in modna hkrati. Obleke, kostimi in vse različne kombinacije naj bodo vedno elegantnih krojev in iz zelo kakovostnega blaga ter ne pretirano kričečih vzorcev. Elegantna oblačila so tista, ki se ženski najbolje podajo in preveč ne zaostajajo za modnimi trendi. Ni treba, da je garderoba zelo dragocena, mora pa biti skrbno izbrana, pomembno je, da se lepo nosi. In nikoli ne pozabimo: kar nekomu dobro pristaja, še ni nujno, da tudi drugemu.

Upoštevati je treba postavo, našo polt, različne telesne značilnosti, zato je prav, da brez zadrege priznamo toliko let, kot jih pač imamo, in se tudi temu primerno oblečemo. Torej starejši dami nikakor ne pristaja moda, ki velja za mlade dame, in nasprotno. In zelo se mi zdi zanimivo razmišljanje, ki sem ga nekoč zasledila (žal ne vem, kdo je avtor), ki pravi: »Če se boste oblačili svojim letom primerno, jih ne bo opaziti.«

V evropskem prostoru se ženske oblačijo zelo racionalno, kar pomeni, da se o oblačenju kar precej razmišlja in da dobro oblačenje nekaj pomeni. In verjetno se strinjate z menoj, da način oblačenja odraža poleg fizične tudi psihično »postavo« posamezne osebe.

Leta zahtevajo skrbnost

Bonton oblačenja zaposlene ženske se kot vse drugo v sodobnem življenju spreminja. Če lahko tako rečemo, se zaposlene petdesetletnice oblačijo mladostno, tiste na pragu šestdesetih pa, kot da so ravno v srednjih letih. Ženske, ki se ne počutijo stare in se jim leta res ne poznajo, se lahko brez skrbi oblačijo v živahnejšem slogu, a se mora starejša ženska oblačiti veliko skrbneje in veliko bolj premišljeno, kot pa se je oblačila v rosno mladih letih, ko je mladostna očarljivost lahko opravičilo za razposajenost in odprtost pri oblačenju.

Če ste med ženskami, ki imajo bolj zaobljeno in nižjo postavo, ni priporočljivo, da nosite pas. Starejše ženske tudi nimajo več tako mikavnih kolen kot mlajše generacije, zato je to pri oblačenju treba upoštevati, dolžina krila se mora prilagajati starosti in postavi.

Nekaj zlatih pravil

Moda se kaj hitro spreminja, a ji ne smemo slepo slediti. Danes nam zapoveduje to, kar nam je včeraj še zelo strogo prepovedovala, pa vendar nekaj zlatih pravil vedno lahko postavimo ne glede na njene zapovedi.

Ženske, ki imajo temno polt in črne lase, naj se, kadar je to le mogoče, ne oblačijo le v črne in temne tone. Marsikatera rdečelaska pa se mora tudi zavedati, da zanjo niso vedno rdeča barva in rožnati odtenki. Plavolaske si skoraj lahko privoščijo vse odtenke.

Malce večje težave imajo verjetno zajetnejše ženske, zato je zanje boljše, da ne nosijo pasov, hlač, oprijetih oblek, ozkih kril, bluz, zataknjenih za krilo, oblek s poudarjenim pasom. Pravilo bi moralo biti: čim temnejše in preprostejše, bolje se je odločiti za enobarvne tkanine. Obleka naj sledi oblinam ravno toliko, da se jih ne oprijema, kadar je mogoče, se je treba odločiti za ravne kroje, bluzo, ki se nosi čez krilo, zgornji del kostima ravnih linij, podaljšan pas in podobno. Tako se pokrije tisto, kar poudarja narava, vam pa ni do tega.

Zelo suhim se podajo ohlapne obleke, nikakor oprijete, pristajajo jim pastelne barve, črtasti vzorci, bluze in krila različnih barv, tričetrtinski plašči in podobne stvari. Izogibajte se dolgim šalom, podolžnim črtam, oblekam brez rokavov in podobno.

Čevlji morajo biti funkcionalni, hkrati pa morajo poudarjati lepoto ženske noge in dopolnjevati garderobo. Čevlji in torbica, ki so iz istega materiala in iste barve, naj bodo za odtenek svetlejši ali temnejši od obleke ali kostima. Pri izbiri čevljev je seveda velikega pomena oblika noge, čeprav obliko čevlja in material velikokrat določa moda. Čevlji z visoko peto nogo ponavadi polepšajo, previsoke pete pa pokvarijo hojo, ker je telo preveč nagnjeno naprej. Čez dan lahko nosimo različno obutev, zvečer pa so primerni le tisti čevlji, ki sodijo k večerni toaleti. V pisarni se nikar ne preobuvajte v kakšne ponošene sandale ali celo copate, v katerih je sicer veliko udobneje, a zelo kvarijo vtis vaše elegantnosti.

Torbica je lep dodatek, kadar se ujema s čevlji, še zlasti kadar je oboje iz pravega usnja. Torbica naj se v barvi in materialu kar najbolj ujema s čevlji, in popolnoma jasno je, da torbica iz semiša nikakor ne sodi k lakastim čevljem. Čez dan imejte malo večjo torbico, ob večernih priložnostih pa si le omislite manjšo in elegantnejšo.

Rokavice naj se v barvi ujemajo z oblačili, usnjene pa s čevlji in torbico. Ženski pri rokovanju ni treba sneti rokavice, tudi ko stopi za krajši čas v zaprt prostor ne. Za rokavice velja, da je veliko bolje, da so malo ožje kot pa širše. Hranite jih vedno poravnane na ravni podlagi ali v škatli za rokavice.

Klobuk nosimo ob različnih priložnostih, v zaprtih prostorih ga nikoli ne snamemo. Klobuk lahko splošen vtis elegantnosti še poveča, če pa ga ne znamo nositi, lahko vse skupaj zelo pokvari. Torej klobuk ne sme biti napadalne barve ali oblike, skratka ne sme bosti v oči. V barvi in materialu naj se ujema z drugimi oblačili, upoštevati pa je treba še postavo in druge telesne značilnosti.

Nogavice so nujen del ženske garderobe in lahko zelo lepo poudarijo ženske noge ali pa skrijejo tudi kakšne pomanjkljivosti. Ženske z močnejšimi meči naj nosijo nogavice nevtralnih barv, za tanjše noge pa so primerne nogavice svetlejših barv.

Nakita ponavadi ne nosimo prav veliko podnevi in na delovnem mestu, vsaj zelo dragocenega ne. Vsekakor se mora ujemati z oblačili. Če je nakit na ženski preveč opazen, ga ima ta oseba očitno preveč - nakit naj tako kot vsi dodatki samo dopolnjuje celoto. K večernim in svečanim oblekam sodi nakit iz plemenitih kovin, če pa se odločite za imitacijo, mora biti kakovostna, da je na pogled ni mogoče ločiti od originala. Nikoli pa ne nosite hkrati nakita iz plemenitih in neplemenitih kovin. Veliko boljše je, da nosite manj nakita, pa tega veliko bolj kakovostnega, kot pa kup cenene bižuterije.

Slovesne priložnosti

V tem prednovoletnem času jih ne bo manjkalo. Kadar ne veste, kako se obleči, ker na vabilu niste zasledili prave informacije, lahko vedno mirno pokličete organizatorja, gostitelja in ga enostavno vprašate, če pa to le ni možno, se vedno oblecite malce imenitneje. Kadar je na vabilu napisano, da je zaželena večerna obleka, oblecite temno večerno obleko, ki ni nujno dolga (na vabilu označeno kot »black tie« ). Kadar pa je na vabilu napisano »white tie«, moramo obleči dolgo večerno dekoltirano obleko. Dekolte sicer ni nujno potreben, odvisno spet od postave in okusa. Če v tem primeru oblečete dolgo obleko brez rokavov, pa so potrebne še lepe dolge rokavice iz pravega materiala.

Pogreb

Za pogrebe oblečemo temnejšo obleko brez pretiranih dodatkov. Ni nujno, da je črna, zlasti če pokojnik ni ožji ali najožji družinski član ali prijatelj. Lahko si nadenete primeren klobuk, ki ga med pogrebom ne snemate. Kadar ima ženska nagrobni govor, pa je vsekakor primernejša črnina (klobuk, rokavice,torbica ....)

To je le nekaj drobnih nasvetov za različne priložnosti, upam, da bo veliko več tistih z dobro voljo in prijetno družbo, nikakor pa ne pozabite simpatične misli Gustava Matuše: »Ženska v krilu je še vedno skrivnost«!

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *