Gojenje polžev

Avtor: | Objava: 05.02.2009


(Big Stock Photo)

Začetni stroški: Od 15.000 evrov dalje (odvisno od velikosti in urejenosti gojišča)
Marketing: Vizitke, marketing od ust do ust, spletna stran …
Posebne zahteve glede izobrazbe: Poznavanje polžev
Potrebna oprema: Vsa potrebna oprema za vzrejo polžev (informacije dobite na spletni strani www.lumache-elici.com/en/), računalnik, telefon, faks.
Podjetje lahko upravljate od doma: Da
Je v Sloveniji že konkurenca: Da
Čas delovanja: Vse leto 

Dejstva
Imate njivo ali manjši kos zemlje in iščete idejo, kako bi to čim bolj izkoristili? Razmislite o polžih. Dejavnost lahko začnete ob zmernih stroških, brez velikih delovnih naporov (razen ko jih pobirate), zaslužki pa so lahko razmeroma dobri. Stroški proizvodnje so dokaj nizki, saj ni potrebe po neposrednem hranjenju polžev.  

Res pa je, da s polži ne morete začeti služiti takoj. Odvisno od vrste, načina reje in letnega časa potrebujete od 18 do 24 mesecev, da lahko poberete in prodate prve pridelke. Polže lahko gojite v zaprtih prostorih, kjer so razmere povsem nadzorovane, ali na prostem. Prva oblika zahteva večji začetni finančni vložek. Po mnenju poznavalcev pa naj bi bili polži, gojeni na prostem, boljši.

Trg
Potrošnja polžev v zadnjih letih narašča, ne le na račun najprestižnejših restavracij, v katerih veljajo polži za gurmansko poslastico. Ljudje na splošno pojedo več polžev. Uporabljajo jih za razne omake, jedo jih kuhane, pečene, ocvrte … 

Trg s polži je odvisen od tipa polžev, saj se tudi cene razlikujejo glede na vrsto. Povprečna cena za kilogram polžev vrste Helix se giblje okoli 5 evrov. Seveda se cene razlikujejo tudi, če pridelek prodate veletrgovcem ali se odločite za neposredno prodajo trgovinam, supermarketom in restavracijam. Pri slednjih lahko dosežete tudi višjo ceno (10 do 13 evrov na kilogram). Cene pri veletrgovcih so določene glede na gibanje mednarodnih kmetijskih borz. 

Največji trg na svetu za polže je Francija. Tu jih v glavnem gojijo v zaprtih in povsem nadzorovanih prostorih. 

Nasvet
Priporočamo vam, da poiščete čim več informacij o vzreji in gojenju polžev na spletu ter vprašate rejce za kak nasvet. Veliko uporabnih informacij boste našli tudi na spletni strani Mednarodnega inštituta za gojenje užitnih polžev iz Cherasca (Italija) www.lumache-elici.com/en/.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *