Golf - združevanje zabave in posla

Avtor: Matej Štakul | Objava: 10.04.2002

Golf odpravlja stres in obenem zbližuje poslovne partnerje, zato ni nič čudnega, če zanimanje za igro z belo žogico iz dneva v dan narašča tudi pri nas.



Golf še vedno velja za šport elite, kar po svoje ne čudi, saj so stroški nakupa opreme, pa tudi tečajev za pridobivanje ustreznega znanja za povprečnega Slovenca še vedno previsoki.

Golf ima verjetno najdaljšo in najbolje negovano tradicijo. Svoje korenine ima na Škotskem, kjer so že v 15. stoletju golf prepovedali, češ da naj bi oviral lokostrelce. Pravila, ki jih poznamo danes, so standardizirali sredi 19. stoletja. Golf velja tudi za eno prvih iger, ki so jo igrali profesionalno.

Prvo igrišče za golf v Sloveniji so zgradili leta 1937, in sicer na željo diplomatov, ki so v poletnih mesecih uradovali na Bledu, kjer je bila letna rezidenca jugoslovanskega kralja. Po načrtih angleškega arhitekta Donalda Harradina je tako nad kanjonom Save Dolinke na površini 60 hektarov nastalo prekrasno igrišče. Sledila so burna vojna leta, nato pa so na nekdanjem igrišču v skladu z novimi načrti zgradili sedanje, ki je bilo odprto leta 1972. Že prvi igralci pa so ugotovili, da je arhitektu in graditeljem uspelo narediti pravo mojstrovino. Število golfistov se je hitro večalo in čez dve leti so v Ljubljani ustanovili Golf Klub Ljubljana. Priredili pa so tudi prvi mednarodni turnir. Zaradi naraščajočega števila igralcev se je pokazala potreba po vključitvi v evropsko zvezo. Slovenija je tako leta 1985 postala polnopravna članica svetovne družine igralcev golfa, ki ima skupaj več kot 50 milijonov članov. Golf zveza Slovenije pa ima danes v 10 klubih okoli tri tisoč članov.

Leta 1989 so uredili drugo slovensko igrišče za golf v Lipici. Ima 9 lukenj in ga je tako kot blejsko projektiral Harradine. Dve leti pozneje je nastalo igrišče z 18 luknjami pri gradu Mokrice. Znova pod taktirko Harradina. Leta 1998 so odprli vadišče z 9 luknjami v Arboretumu v Volčjem potoku (danes jih ima že 18). Istega leta so odprli vadišče in igrišče s 3 luknjami v Moravskih Toplicah. Igrišča so tudi v Slovenskih Konjicah (9 lukenj), na Ptuju (18 lukenj) in Atomskih toplicah. Na vseh igriščih so zaposleni domači učitelji golfa, vsako leto pa izšolajo vse večje število novih igralcev. Tako se je v Sloveniji v zadnjih letih izšolalo nekaj zelo dobrih igralcev, tudi z mednarodnimi uspehi. Pa tudi turnirji evropske in svetovne ravni niso več nobena redkost. V Sloveniji so tako že gostili svetovno prvenstvo za ženske, evropsko moštveno prvenstvo za dečke in odprto prvenstvo Slovenije, kot del evropske ture izzivalcev.

Komu je golf namenjen

Igranje golfa je namenjeno tako rekoč vsem. Tako mladim kot starim, moškim in ženskam, brez pravih omejitev v letih. V primerjavi z nekaterimi drugimi športi (na primer tenisom), kjer se lahko igranja naučite kar sami, je pri golfu sprva potrebno budno oko vaditelja. Tako je seveda napredovanje precej hitrejše, pa tudi ni bojazni, da bi se naučili napačnih osnov igre. Za marsikoga je igranje golfa zanimivo, ker ni neposrednega stika s tekmecem. To pa seveda zmanjšuje možnost poškodbe. Kljub vsemu pa je ustrezna pripravljenost (beri: segrevanje) pred prvim udarcem precejšnjega pomena. Posebno pozornost moramo nameniti segrevanju ramenskega dela, bokov in kolen.

Prostor

Prostorov za vadbo je v Sloveniji dovolj, saj je na voljo kar osem igrišč. Golfisti si za igranje največkrat izberejo tisto, ki jim je najbližje. Je pa seveda igranje golfa povezano tudi z vremenskimi razmerami (dež ni zaželen). Teoretično pa je mogoče igranje vse leto.

Oprema

Oprema za golf je sicer draga, a jo boste lahko uporabljali vse življenje. Časi, ko je večina slovenskih igralcev golfa svoje jeklene palice kupovala pri naših sosedih, so mimo. Že nekaj časa je namreč tudi v Sloveniji opremo za golf moč kupiti po enakih cenah kot v tujini.

Cena kompleta devetih palic je od 250.000 do 300.000 tolarjev. Najpomembnejša palica med opremo je driver, s pomočjo katere lahko žogico usmerite zelo daleč. Zato je tudi najdražja – med 60.000 in 150.000 tolarji. Pomembna palica je tudi putter, ki je zelo osebna stvar golfista. Nikakor si ne morete dovoliti, da tudi putter ne bi imel svojega pokrivala kot driver. Cena je od 30.000 do 50.000 tolarjev. Pomemben je tudi wedge. Res je, da ga lahko kupite od kateregakoli proizvajalca golfske opreme. Toda zakaj bi kupovali wedge od drugih proizvajalcev, če lahko imate komplet enakega proizvajalca? Zato, ker so nekateri wedgi boljši od serijske proizvodnje istega kompleta. Cena je okrog 30.000 tolarjev. Sicer pa so palice železne, oštevilčene od ena do devet (odvisno od naklona palice), lesene, oštevilčene od ena do pet, in dodatno še tako imenovani putter.

Ne smemo pozabiti tudi žogic. Na voljo je veliko žog različnih proizvajalcev, od barvastih, dragih, cenenih in belih. Cena kompleta (10 žog) od 10.000 do 12.000 tolarjev.

No, če smo pri izbiri zgornje opreme bolj ekstravagantni in če kupijo še posebne čevlje, torbo z vozičkom, rokavico... lahko denarnico olajšamo tudi do milijona tolarjev.

Drugi stroški

Drugi stroški zadevajo predvsem igralno karto, katere cena je odvisna od igrišča. Na Bledu za 18 lukenj pa velja med 11.000 in 14.000 tolarji. Seveda je najprej obvezna udeležba na tečajih, lahko tudi s posamičnim trenerjem za lastno vadbo. Učna ura sicer velja med 3500 in 7000 tolarji, tridnevni paket vadbe, ki vključuje 15 učnih ur, žogice, video analizo in seveda končni izpit pa vas (na Bledu) stane od 100.000 do 150.000 tolarjev. Pri čemer velja – več vas je v skupini, nižja bo cena. Z igranjem golfa so povezani tudi nekateri drugi stroški, na primer najem električnega avta (da ne boste zgolj hodili od luknje do luknje; približno 6000 tolarjev), vozička (700 tolarjev), torbe s palicami (2000 tolarjev) …

Učinki vadbe na podjetnika

Učinki vadbe so pri igranju golfa podobni številnim drugim športnim zvrstem. Dejstvo je namreč, da ima telesna dejavnost pri poslovnem življenju podjetnika veliko vlogo in golf se zdi kar pravšnji način športnega preživljanja prostega časa. Igranje golfa je pomembno za ohranitev dobrega počutja in zdravja kot tudi dobre fizične in psihične pripravljenosti. Sprostilno pa seveda pomaga tudi proti stresu. Zanimivo, da pri igranju razgibavamo telo v celoti. Resda imamo palico v roki, a je prav tako pomembna usklajenost vsega telesa.

Usklajenost med vadbo in zaposlenostjo

Evropski delovni ritem od zaposlenih narekuje, da so v pisarni tudi do zgodnjih večernih ur. Sreča golfske igre je v tem, da si jo je moč privoščiti tudi čez dan. Na primer med nekoliko daljšim odmorom za čas kosila. Poslovneži v Sloveniji imajo namreč možnost hitrega dostopa do igrišča, ki so tako rekoč v bližnji okolici večjih mest.

Motivacijski vidik

Pri igranju golfa se motivacijski vidik kaže v vse večji tekmovalnosti, predvsem s samim seboj, pa tudi s tekmeci. Za golf namreč velja: znova in znova se ga učiš, a nikoli do konca naučiš.

Seveda pa sodi golfska igra tudi med tiste, pri kateri se najlaže vzpostavijo posebni poslovni odnosi, ki lahko delujejo pozitivno pri sklepanju poslov ter ohranjanju nadaljnjih poslovnih stikov. A so tudi poslovneži, ki pravijo, da med igranjem golfa pač igrajo golf in ne poslujejo...

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *