Gostilne in restavracije za podjetnike

Avtor: | Objava: 14.08.2007



Pri Podjetniku smo se odločili, da pripravimo vodnik po gostilnah in restavracijah, ki so zanimive za podjetnike. Gre za gostilne in restavracije, ki imajo po mnenju podjetnikov primeren ambient za druženje s sodelavci in poslovnimi partnerji in ki seveda znajo z dobro hrano, primerno pijačo in prijazno postrežbo ustvariti prijetno počutje oziroma nuditi gastronomski užitek.  

Namen vodnika je torej ta, da podjetnikom pri odločanju o primerni lokaciji za poslovno kosilo ali večerjo ali morda tudi kaj več (proslava obletnice podjetja, tiskovna konferenca ob začetku prodaje novega izdelka itd.) priporoči lokale, na katere se zanesejo že drugi podjetniki.  

Pregled »podjetniških« gostiln in restavracij bomo naredili bo regijah. Za naš vodnik smo Slovenijo razdelili  na naslednje regije: 
- Ljubljana mesto
- Ljubljana okolica
- Gorenjska
- Štajerska in Koroška
- Pomurje
- Zasavje
- Obala
- Zgornje Primorje (Vipavska dolina, Kras, Brda, dolina Soče)
- Notranjska
- Dolenjska in Bela Krajina  

V tej številki smo pripravili izbor gostiln in restavracij v Ljubljani. Ta izbor bo objavljen tudi na naši internetni strani in vabimo vas, da prispevate še svoje predloge in komentarje. Naš seznam bo torej »živ«, bogatil se bo z vašimi predlogi.  

V vsaki številki se bomo posvetili eni regiji, prek interneta pa boste lahko ta seznam ves čas dopolnjevali. V prihodnji številki se bomo posvetili Dolenjski in Beli Krajini in vas vabimo, da že v naprej pošljete svoje predloge in komentarje, tako da jih bomo upoštevali že pri seznamu, ki ga bomo objavili v oktobrski številki.  

Podjetniške gostilne in restavracije v Ljubljani    

V katere gostinske lokale v Ljubljani torej podjetniki najraje povabijo svoje poslovne partnerje in zaposlene? To smo vprašali 12 podjetnikov in dobili zelo zanimive odgovore. Ugotovimo lahko, da večina podjetnikov dobro pozna gostinsko ponudbo v mestu in da lokalov ne izbirajo na pamet. Večina vprašanih ima »v rokavu« med tri in pet lokalov z različno ponudbo in iz različnih cenovnih razredov, v katere vodijo poslovne partnerje; lokale očitno izbirajo glede na pomembnost poslovnega partnerja, ki ga gostijo, pa tudi glede na razpoložljivi čas. Tako ima kar nekaj podjetnikov na svojem repertoarju tudi pizzerije. Med lokali sicer močno prevladujejo znana imena, ki so bodisi ta trenutek zelo moderni, kot sta na primer As in Cubo, ali pa imajo med poslovneži že dolgo tradicijo, kot sta gostilni Pri Žabarju in Kovač.  

Ugotovili smo, da podjetniki radi jedo dobro, vendar so v odnosu do hrane racionalni. Jed mora preprosto biti »dobra«, ne pričakujejo pa kakšnih ekstremnih kulinaričnih izumov. Ob jedi najraje pijejo slovenska vina, ki jih natakar priporoči k posamezni jedi; redki so podjetniki, ki v naprej vedo, kakšno vino bodo pili.  

Ponudba gostinskega lokala je za podjetnike pomemben kriterij, vendar ne odločilen. Kot kriterije za izbiro lokalov navajajo tudi bližino, dostop z avtomobilom, poznavanje lokala, ambient (poleti je zaželen vrt) in nenazadnje tudi cenovni razred lokala.  

V tabeli prikazujemo, v katere lokale v Ljubljani zahajajo podjetniki in katere jedi in pijače priporočajo. Odgovorov nismo spreminjali, če nekdo na posamezno vprašanje ni znal ali želel odgovorit, smo polje pustili prazno. Kot zanimivost omenimo, da smo naleteli tudi na podjetnike, ki s poslovnimi partnerji ne zahajajo v gostilne, ker se jim to zdi preživeto ali iz kakšnega drugega razloga.  

V anketi so sodelovali naslednji podjetniki in podjetnica:
Marko Batista, I d.o.o.,
Doro Erjavec, Hyla, d.o.o.,
Boštjan Nagode, Schwarz d.o.o.,
Aleš Štrancar, BIA Separations, d.o.o.,
Rok Kvaternik, Rokus d.o.o.,
Andrej Osana in Urban Jan, Genera d.o.o.,
Janez Škrabec, Riko hiše d.o.o.,
Albert Erman, Magneti d.d.,
Jelica Pegan Stemberger, Glotta Nova d.o.o.,
Jure Pompe, Xlab d.o.o.
Bojan Cestnik, Temida d.o.o.
Filip Remškar, Smart Com d.o.o. 

GOSTILNE IN RESTAVRACIJE V  LJUBLJANI
Gostilna/restavracija Naslov Ponudba Podjetniki priporočajo Priporočene pijače Značilnost ambienta Cenovni razred
As Čopova 5a, tel.: 01/425-88-22 Mednarodna Tuna na žaru; divji brancin v soli Granerjev rose, Kristančičeva vina Lep letni vrt, med gosti prevladujejo poslovneži Nadpovprečen
Chez Eric Mestni trg 3, tel.:01/251-28-39 Francoska, prilagojena slovenskemu okusu Pašteta iz gosjih jeter Dobra vinska karta Moderen tudi v detajlih Nadpovprečen
Cubo Šmartinska 55, tel.: 01/521-15-15 Mednarodna s poudarkom na mediteranski Gamberi v posteljici iz rukole s pinjolami  Batičev rose Moderen, trendovski lokal Nadpovprečen, vendar ugoden
Dva fazana Dunajska 61, 01/436-90-52 Mednarodna       Povprečen
Gorjanc Tržaška 330, tel.: 01/423-11-11 Mednarodna; slovenska Vse domače jedi, posebej je dober ričet Vsa vina so dobra Prijetno domače vzdušje Povprečen
Gostilna Kovač Pot k Savi, tel.: 01/537-12-44 Mednarodna Kovač v pečici s praženim krompirjem;konjski zrezek Suha vina, Cabertnet Starejša gostilna s prepoznavno energijo in predvidljivo ponudbo Nadpovprečen, vendar ustrezen ponudbi
Grm Jamova 23a, tel.: 01/425-25-00 Mednarodna Ribje jedi Slovenska vina Prijeten letni vrt, sproščena atmosfera Povprečen do nadpovprečen
JB Miklošičeva 17, tel.: 01/433-13-58 Mednarodna; vrhunski slow food     Tradicionalen, nekoliko zadržan Nadpovprečen
Kaval Tacenska 95, tel.: 01/512-55-96 Mednarodna     Sproščeno vzdušje Povprečen
Krpan Ob Ljubljanici 24, tel.: 01/521-12-20 Mednarodna Kovač na žaru, pečen na trti Batičev rose   Nadpovprečen
Ljubljanski dvor Dvorni trg 1, tel.: 01/251-65-55       Lepa terasa v središču Ljubljane s pogledom na Grad Povprečen
Manna Eipprova 1a, tel.: 01/283-52-94 Mednarodna Riba, pečena v soli s krompirjem in blitvo; morski carpaccio Naravni sok iz mešanega sadja, vina po izboru sommelierja Prevladujejo poslovneži Nadpovprečen
Maxim Trg republike, tel.:01/476-69-80 Mednarodna Goveji carpaccio Dobra vinska karta Moderen, tudi v detajlih »nobel« Nadpovprečen
Na Brinju Vodovodna 44, tel.: 01/565-94-90 Mednarodna; domača slovenska Žrebičkov zrezek na rukoli Odprto rdeče vino Domač ambient Povprečen
Pen klub Tomšičeva 12, tel.: 01/251-41-60 Mednarodna; nekaj slovenskih jedi Fois gras a la Miki Batičeva vina Šarmanten, razstave slik Napovprečen
Pizzerija Oliva Litijska 38, tel.: 01/524-84-34 Italijanska Dobra italijanska hrana in dober zelenjavni bife   Ambient je značilen za pizzerije Povprečen
Pizzerija Piazza Parmova 51, tel.: 01/436-31-81 Italijanska; mednarodna Tris; različne solate Naravna limonada Sproščeno vzdušje Povprečen
Pod Rožnikom (Pri Čadu) Cesta na Rožnik, tel.: 01/251-34-46 Mednarodna; balkanska Pleskavica na kajmaku; žrebičkov zrezek Odprto rdeče vino Letni vrt, domače vzdušje, čeprav je med gosti mnogo poslovnežev Povprečen do nadpovprečen
Pri Žabarju Viška 50, tel.: 01/423-24-62 Mednarodna; tradicionalne slovenske jedi Žrebičkov zrezek; žabe Suha vina, refošk Starejša gostilna z domačo atmosfero in osebnim pristopom Nadpovprečen, vendar ustrezen ponudbi
Sokol Ciril-Metodov trg 18, tel.: 01/439-68-55 Slovenska     Domač ambient Povprečen
Vitez Breg 20, tel.: 01/426-60-58 Mednarodna Kovač v pečici z zelenjavo   Tradicionalen, s starinskim pridihom Nadpovprečen, vendar ugoden
Via Bona Tbilisijska 59, tel: 01/200-50-80 Mediteranska Ribje jedi Po nasvetu natakarja Prijeten ambient za poslovne priloľnosti Povprečen
 
 
 
Podjetniške gostilne in restavracije na Dolenjskem in v Beli krajini  
 
Lahko bi rekli, da so navade dolenjskih in belokranjskih podjetnikov kar precej drugačne od navad ljubljanskih podjetnikov. V Novem mestu velja za standardni lokal, v katerega zahajajo podjetniki, gostilna Kos. To gostilno je omenila na prvem mestu večina podjetnikov, s katerimi smo se pogovarjali. V Kosu boste skoraj vedno naleteli na dolenjske poslovneže.  
 
Vendar si mnogi podjetniki želijo bolj umirjenega in domačega vzdušja, zato svoje poslovne partnerje raje odpeljejo izven večjih krajev. Kam, ni treba ugibati, saj sta Dolenjska in Bela krajina znana po številnih turističnih kmetijah in zidanicah. Tu je vzdušje bolj sproščeno, med ponudbo pa je treba omeniti domače specialitete, kot so jagenjček, odojek in belokranjska šunka. V domačih vinotekah je obvezno poskusiti še odlična vina domačinov. Seveda imajo nekateri podjetniki tudi svoje zidanice, zato svoje tesnejše poslovne partnerje gostijo kar sami. 

In še nekaj o cenah. Cene gostinskih storitev so na Dolenjskem in v Beli Krajini nižje kot v Ljubljani. V tabeli prikazujemo cenovne razrede, kot veljajo v tej regiji. Gostom iz Ljubljane  se bodo zdele cene tudi v najdražjih lokalih povprečno visoke.  
 
V anketi so sodelovali naslednji podjetniki in podjetnice: 
Vilma Bajt, Mizarstvo Bajt
Jože Papež, Termotehnika
Bojan Črtalič, FerroČrtalič
Drago Vovk, Radio Sraka
Marko Pezdirc, Studio Metulj
Boris Vidmar, Nemocom
Ana Čulig, Status
Jelka Šalehar, Panjan
Zvone Nosan, ZNASS
Brane Matjaš, Eurotek 
 
GOSTILNE IN RESTAVRACIJE NA DOLENJSKEM IN V BELI KRAJINI

Gostilna/restavracija Naslov Ponudba Podjetniki priporočajo Priporočene pijače Značilnost ambienta Cenovni razred
Dežmar Ljubljanska cesta 65, Novo mestotel.: 07/337-93-00  mednarodna morske jedi vina najboljših slovenskih vinarjev prijeten domač ambient Povprečen
Kapušin Krasinec 55, Gradac, tel.: 07/369-91-50 mednarodna štruklji pestra ponudba belokranjskih vin prostor za večje skupine s plesiščem, lepa zaprta terasa. Povprečen
Kos Šmarješka cesta 26, Novo mestotel.: 07/337-05-40  mednarodna žrebičkov file v poprovi omaki; ajdovi žepki; ribje jedi cviček posloven; lokal ima lepo teraso s pogledom na Krko; lahko najamete tudi zidanico na Trški gori Povprečen do visok
Loka Župančičevo sprehajališče 2, Novo mesto, tel.: 07/332-11-08  mednarodna; malice odlične sladice, zlasti torte   lokal stoji tik ob Krki; mizo lahko dobite tudi na splavu na reki. Povprečen
Pizzerija in špageterija Don Bobi Kandijska cesta 14, Novo mesto,tel.: 07/338-24-00  italijanska; malice testenine   nekoliko romantičen ambient Povprečen
Pod klančkom Sela pri Ratežu 18, Otočec, tel: 07/334- 64-30  domače jedi; malice odojek; jagenjček; raki   prijeten ambient za dobropočutje Povprečen
Domačija in vinoteka Šturm Mestni trg 25, Metlika, tel.: 07/363-53-50 domača jagenjček; belokranjska šunka; prigrizki, ki jih gospodinja pripravi ob degustacijah vin domače (Otmar Šturm je najbolj znan vinar v Beli Krajini) ponudba višjega razreda, primerna predvsem za manjše skupine Visok
Turistična kmetija Simonič Drašiči 56, Drašiči, tel.: 07/305-81-85 domača jagenjček; odojek; domača raca domače   Povprečen
Vila Otočec Dobrava 79, Otočec, tel.: 07/384-42-50 mednarodna gobje jedi   zelo lep razgled na grad in Gorjance v ozadju Povprečen
Vila Rakar Gorenje Ponikve 8, Trebnje, tel.: 07/346-61-90 mednarodna ne naročajte, ampak se prepustite voditi natakarju velja enako kot pri hrani; domačini so odlični poznavalci vin bogato opremljen ambient v modernem slogu, kjer je vse v rokah domačih, od kuhinje do postrežbe Visok
Vovko Ratež 48, Brusnice,tel.: 07/308-56-03  jedi z žara; gostilna je bila nekoč znana po domačih dolenjskih jedeh pleskavica s sirom; matevž; koline cviček lokal je opremljen v podeželskem slogu, domača atmosfera Povprečen

 

Podjetniške gostilne in restavracije na Gorenjskem

Za tretji pregled gostiln in restavracij za podjetnike smo se odpravili na Gorenjsko. Nekaj tamkajšnjih podjetnikov smo vprašali, v katere lokale vodijo svoje poslovne partnerje in zaposlene. Že hiter pogled v preglednico pove, da ima skoraj vsak večji kraj na Gorenjskem lokal, v katerega lahko povabite svoje partnerje. Podjetniki tako v glavnem hodijo v lokale v bližnji okolici, samo izjemoma pa svoje partnerje peljejo dlje, v »boljše« lokale. Tisti podjetniki, ki imajo med poslovnimi partnerji tujce, naveličane hotelov s petimi zvezdicami in prestižnih restavracij, radi pogledajo tudi na deželo, še posebej na turistične kmetije. Podjetniki trdijo, da se njihovi poslovni partnerji tam zelo dobro počutijo.  

Tako kot smo prejšnji mesec za dolenjske in belokranjske podjetnike ugotavljali, da prisegajo na lokalne tradicionalne jedi (na primer jagenjčka), tudi podjetniki na Gorenjskem najraje zahajajo v lokale s tradicionalno slovensko in še posebej gorenjsko kuhinjo. Na Gorenjskem so doma krače, štruklji, žganci, veliko jih priporoča tudi divjačino. Pri pijačah se pozna, da Gorenjska ni vinorodna dežela. Še nikoli do zdaj nam ni toliko podjetnikov priporočilo žganih pijač in zeliščnih likerjev. V preglednici navajamo izbor gostiln in restavracij z osnovnimi podatki, kot so nam jih posredovali gorenjski podjetniki.  

V anketi so sodelovali naslednji podjetniki: 
Marjan Cerar, Mops, s.p.,
Zvone Duplančič, Euro plus, d.o.o.,
Andraž Koren, Koren sports, d.o.o.,
Jure Krajnik, Studio Krajnik,
Drago Lemut, Le tehnika, d.o.o.,
Marko Lotrič, Lotrič, d.o.o.,
Jugoslav Petković, Domenca, d.o.o.,
Franjo Radikovič, Assa Abloy, d.o.o.   
 
GOSTILNE IN RESTAVRACIJE NA GORENJSKEM

Gostilna/restavracija Naslov Ponudba Podjetniki priporočajo Priporočene pijače Značilnost ambienta Cenovni razred
Gostilna Aleš Breg ob Savi 38, 4211 Mavčiče, telefon: 04/201-01-30  mednarodna gobe za predjed, divjačinski tris odprta vina sodoben, zelo lep Povprečen
Gostilna Ančka Delavska cesta 18, 4208 Šenčur, telefon: 04/251-52-00   slovenska sesekljan zrezek v smetanovi omaki, hišna specialiteta so štruklji   tradicionalen gorenjski ambient, lokal je zelo priljubljen med poslovneži Povprečen/Visok
Gostilna Bizjak Zgornja Bela 20,4205 Preddvor,telefon: 04/255-56-00 slovenska figov, čebulni in teranov kruh, telečja pečenka, jagode s poprom vodena pokušnja slovenskih vin poleti boste uživali na lepem vrtu, pozimi pa ob krušni peči Povprečen
Gostilna Cvitar Borovška 83, 4280 Kranjska Gora, telefon: 04/588-36-00 mednarodna goveji zrezek pester izbor koktajlov prijeten ambient, sproščeno ozračje Povprečen
Gostilna Kašča Spodnji trg 1,4220 Škofja Loka, telefon: 04/512-43-00 mednarodna, posebnost so srednjeveške pojedine     klet ene najstarejših hiš v mestu, kjer so nekoč hranili žito Povprečen
Gostilna Krištof Predoslje 22 4000 Kranj, telefon: 04/234-10-30   »slow food« sezonske jedi po priporočilu natakarja dobra vinska karta prijeten, domač, svečan Visok
Gostilna Kunstelj Gorenjska 9, 4240 Radovljica, telefon: 04/531-51-78 slovenska klobasa v pivskem testu, odlične predjedi   stara gostilna z vinsko kletjo in lepim vrtom Povprečen
Gostilna Lectar Linhartov trg 2, 4240 Radovljicatelefon: 04/537-48-00 slovenska, mednarodna goveji jezik žgane pijače domač, podeželski Visok
Gostilna Pri Danilu Reteče 48, 4220 Škofja Loka, telefon: 04/515-34-44 slovenska, morska, »slow food« ribje jedi svetovanje somelierja   Povprečen
Gostilna Pri Martinu Borovška 61,4280, Kranjska Gora,telefon: 04/582-03-00 slovenska kmečki krožnik   domač, kmečki, kamin, v kleti imajo pivnico Povprečen
Gostilna Pr'Starman Stara Loka 22,4220 Škofja Loka, telefon: 04/512-64-90 domača, slovenska, škofjeloške jedi svinjska krača vino iz vinske kleti tradicionalen ambient s kmečko pečjo in vinsko kletjo Povprečen
Gostilnica Pastel Trg Toneta Čufarja 3,4270 Jesenice,telefon: 04/583-50-78 mehiška, picerija mehiške jedi   toskanski ambient Povprečen
Gostišče Pri Zalogarju Dolenja vas 1a, 4227 Selca, telefon: 04/500-50-00 slovenska hišni krožnik z različnimi vrstami mesa, štruklji in drugimi prilogami zelo dobra odprta vina, svetovanje somelierja poslovni ambient, primeren za vse poslovne partnerje Povprečen/Visok
Gostišče Smuk Retnje 40,4294 Križe, telefon: 04/595-84-58 mednarodna postrvi, jedi na žaru medica in različni likerji primeren prostor za poletne piknike Povprečen
Grajska gostilnica Kranjska cesta 2, 4240 Radovljica, telefon: 04/531-44-45 mednarodna telečji medaljoni v pršutu, rezanci v smetanovi omaki z orehi, grmada   notranjost je v kamnu in opeki, dekoracijo večkrat letno spreminjajo Povprečen
Hotel Bellevue Šmarjetna gora 6, 4000 Kranj, telefon: 04/270-00-00 mednarodna domače paštete, sveže jadranske ribe iz pečice s provansalsko zelenjavo, divjačina domači likerji in zeliščni napitki letni vrt s čudovitim razgledom, imajo tudi prostore za poroke, seminarje in drugo Povprečen
Kmetija odprtih vrat Pr´Končovc   Javornik 10,4000 Kranj,telefon: 04/231-03-36 slovenska divjačina, jelenov carpaccio   za poslovneže, ki so naveličani mestnih restavracij in hotelov Povprečen
Pri Boštjanu Križna gora 8a, 4220 Škofja Loka,telefon: 04/510-33-20 slovenska žlikrofi žganje za poslovneže, ki so naveličani mestnih restavracij in hotelov Povprečen
Restavracija Brioni Koroška 10, 4000 Kranj, telefon: 04/201-07-50750 mednarodna cesarska solata argentinska vina sodoben, minimalističen Visok
Restavracija Ejga Cesta maršala Tita 27, 4270 Jesenice, telefon: 04/586-60-00 slovenska pripravljen meni, če nimate veliko časa   notranjost obuja spomine na stare železarske čase Povprečen
Restavracija J&B Mošnje 1, 4240 Radovljica, telefon: 04/532-52-80 mednarodna   svetovanje somelierja restavracija na vrhunski ravni za posebne priložnosti Visok
Restavracija Tabor Podbrezje 246, 4202 Naklo, telefon: 04/533-01-31 mednarodna s poudarkom na morski pečena hobotnica s krompirjem velika izbira konjakov za manjše skupine imajo prijetno sobo s kaminom; letni vrt s pogledom na Alpe Visok
 

Podjetniške gostilne in restavracije na Obali

Na Obali preprosto morate poskusiti ribe, školjke, rake, kajti če kje, potem so tukaj sveže, kuharji pa mojstri v pripravljanju morskih jedi. V to vas bo prepričal tudi pogled na tabelo, saj skoraj vsi podjetniki, ki so nam pomagali sestaviti vodič po gostilnah na Obali, priporočajo ribje jedi. Če niste ljubitelj rib in se boste raje odločili poskusiti katero od domačih istrskih jedi, prosite natakarja, da vam jed opiše. Mnoge jedi namreč nosijo lokalna imena, ki so v drugih delih Slovenije nepoznana. Ste že kdaj slišali za bavete in ombolo?  

V nekaterih lokalih postrežejo zahtevnim gostom tudi s školjkami, ki so na seznamu zaščitenih vrst. Ker tega početja ne odobravamo, v tabeli tovrstne ponudbo ne omenjamo. Za ljubitelje morske kulinarike je ponudba na Obali tako pestra, da res ni potrebe izbirati ogroženih vrst. 

Tako kot pri hrani je tudi pri pijači ponudba jasna. Na obali se pijejo v glavnem domača primorska vina. Nihče vam ne bo zameril, če ne ločite sauvignona od pinota; natakarju ali gostilničarju naročite domače vino in takoj se mu boste prikupili. Če vam bo vino všeč, ga lahko kupite tudi za domov, saj ima kar nekaj gostiln svoje vinograde. 

Pri pripravi vodnika so nam pomagali naslednji podjetniki in podjetnica:  
Aleš Filipčič, Miba, d.o.o.
Tomaž Gregorčič, Spinaker, d.o.o.
David Koren, Nova Olimpija, d.o.o.
Nataša Medica Torkar s.p., Grakom, d.o.o.
Vladimir Polič, AGB Lab, d.o.o.  
 
Nasvete je prispevalo še nekaj drugih podjetnikov, ki pa so želeli ostati anonimni (da se ne bi zamerili gostincem, ki jih niso omenili).  
 
GOSTILNE IN RESTAVRACIJE NA OBALI

Gostilna/restavracija Naslov Ponudba Podjetniki priporočajo Priporočene pijače Značilnost ambienta Cenovni razred
Bio Motel Vanganelska 2, 6000 Koper,tel.: 05/ 625-88-85   mednarodna carpaccio sivi pinot domač ambient, veliko poslovnih gostov povprečen
Gostilna Pod Trto Strunjan 32, 6320 Portorož, tel.: 05/678-23-72 morske jedi, malice   domača vina domača povprečen
Gostilna Sidro Sončno nabrežje 24, 6310 Izola, tel.: 05/641-47-11 mednarodna morske specialitete   nič posebnega, vendar hrana odtehta drugo visok
Gostilna Sonja Morova 4, 6310 Izola, tel.: 05/640-35-00 mednarodna škampi in ribje jedi domače žgane pijače sproščen ambient, primeren za goste, ki ne zahtevajo vrhunske ponudbe povprečen
Gostišče Ražman Gračišče 1, 6272 Gračišče, tel.: 05/657-20-03 istrska kuhinja in picerija Kuharski krožnik, ombolo v refošku s pršutom njihova domača vina topel, domač s prijaznim osebjem, kantina v klasičnem istrskem slogu povprečen
Gostišče Zorko Vanganel 38, 6000 Koper, tel.: 05/624-01-11 mednarodna, domača Meso v testu, zdaj tudi zelo dobre domače klobase z zeljem in praženim krompirjem malvazija in druga domača vina prijazen, miren ambient povprečen
Hiša Torkla Korte 44, 6310 Izola,tel.: 05/642-15-10   domača, morska ribje jedi vse vrste vin fina gostilna visok
Hotel Marina  Veliki trg 11 6310 Izola, tel.: 05/660-41-00 mednarodna bavete (neke vrste testenine) z morskimi sadeži   prostor, primeren za poslovna srečanja povprečen
Restavracija in vinoteka Brič Dekani 3a, 6271 Dekani, tel.: 05/658-05-27 testenine tartufi, ribje jedi ribji namaz, vroč domač kruh hišna malvazija velik prostor, terasa visok
Restavracija Neptun Župančičeva ulica 7, 6330 Piran, tel: 05/673-41-11 morska ribe (jedi so vedno pripravljene iz svežih sestavin) velika izbira vrhunskih vin majhen, intimen lokal v starem delu Pirana visok
Restavracije Pavel Kosovelova 16330 Piran,tel.: 05/674-71-01 mednarodna, morska ribje in druge morske jedi   velika terasa s pogledom na morje povprečen/
visok
Villa Andor Vinogradniška 9, Ankaran, tel.: 05/615-50-00   mednarodna, morska, vegetarijanska     razkošna rezidenca iz starih časov z lepim pogledom na morje visok


Podjetniške gostilne in restavracije na Krasu

Zadnjič smo predstavili gostilne in restavracije na Obali, v katere tamkajšnji podjetniki peljejo svoje poslovne partnerje in zaposlene na kosilo, večerjo ali zgolj hiter sestanek. Tokrat smo se dvignili čez črnokalski klanec, torej na Kras. Razlika, ki na cesti znaša le nekaj kilometrov, je v gostinski ponudbi veliko večja. Medtem ko na Obali prevladuje mediteranska kuhinja, gostinci in podjetniki s Krasa prisegajo na kraške specialitete, med katerimi je na prvem mestu pršut in pri vinih teran. Tudi gostilne so pogosto urejene v domačem kraškem slogu, se pravi, da v njih lahko pričakujete kamen, les in morda vinsko trto

Na Krasu smo opazili še eno posebnost, ki je v dosedanjih prikazih nismo. Kras se ne zaključi na državni meji z Italijo, ampak se nadaljuje k našim sosedom. Ljudje zato tudi bolje poznajo ponudbo na obeh straneh meje in jo včasih niti ne ločujejo. Nekateri podjetniki so nam tako razkrili, da si poslovno kosilo s partnerji privoščijo tudi pri slovenskih gostincih na italijanski strani.  

Poleg gostiln iz preglednice je na Krasu tudi nekaj dobrih turističnih kmetij, kamor se splača zaiti. V preglednici jih nismo zapisali, ker podjetniki, s katerimi smo govorili, tja zahajajo bolj zasebno kot poslovno. 

Pri pripravi vodnika so nam pomagali naslednji podjetniki in podjetnica: 
Miha Batista, Fotokop, d.o.o.
Stojan Gorup, Sloveneta, d.o.o.
Tihomir Kovačič, Suhozemni terminal Sežana, d.o.o.
Emil Mevlja, Mas, d.o.o.
Elvis Pahor, Šiles, d.o.o.
Bojan Pirjevec, Studio F, s.p.
Lea Pisani, s.p.
Mitja Tavčar, Mitja hair team, d.o.o.

GOSTILNE IN RESTAVRACIJE NA KRASU
 

Gostilna/restavracija

Naslov Ponudba Podjetniki priporočajo Priporočene pijače Značilnost ambienta Cenovni razred
Domačija Šajna Šepulje 4, 6210 Sežanatel.: 05/764-10-97 kraška, morska   teran domač ambient v stari kraški hiši; prenočišča  
Gostilna Grahor Dane pri Sežani 6, 6210 Sežana, tel.: 05/731-20-60 mednarodna brancin; žrebičkova zarebrnica teran od Štoke, odprto belo vino domač kraški, lončena peč povprečen
Gostilna Grgič Orleška cesta 8, 6210 Sežana, tel.: 05/730-16-50 domača kraška, mednarodna žrebiček v teranovi omaki teran domača kraška gostilna povprečen/
visok
Gostilna Kraljestvo pršuta Kobjeglava 63a, 6222 Štanjel, tel.: 05/731-00-80 kraška kuhinja na moderen način pršut, jota teran lokal v znani pršutarni, ki so jo lahko tudi ogledate povprečen
Gostilna Ravbar Dol pri Vogljah 5, 6221 Dutovlje,tel.: 05/734-61-80 domača kraška, italijanska testeninski tris domač teran pristen kraški ambient; terasa; med gosti je veliko poslovnežev in zamejcev

povprečen/
visok

Gostilna Špacapan Komen 85, 6223 Komen, tel.: 05/766-04-00 domača kraška njoki z divjačino   domač, vendar na višjem nivoju visok
Okrepčevalnica Ruj Dol pri Vogljah 6, 6221 Dutovlje05/734-17-20 sodobna mediteranska kuhinja   slovenska vina ne izstopa, nič posebnega, ima pa letni vrt povprečen
Picerija in špageterija Ambasador Lokev 164   6219 Lokev, tel.: 05/767-05-80   kraška, italijanska njoki s pršutom,špageti z škampi teran, cabernet sauvignon topel, domač povprečen
Restavracija Furlan Col, Repentabor, Italija sodobna kraška, mediteranska  kuhinja   izbrana slovenska in italijanska vina eleganten visok


Podjetniške gostilne in restavracije v Pomurju

Ob misli na prekmursko kuhinjo se oglasi želodec vsem, ki radi veliko jedo. V deželi ob Muri so doma močne jedi, kot so koline z bujto repo, bograč, šunka, štruklji in gibanica ...

Seveda to po drugi strani pomeni, da tiste, ki prisegajo na lahko, manj kalorično hrano in veliko zelenjave na mizi, prekmurske specialitete pustijo hladne. Zanje je pomembnejši podatek, da je v Prekmurju največ bolezni srca in ožilja, kar naj bi bilo povezano s prehrano ...  
 
Ko smo se pogovarjali s podjetniki z obeh strani Mure, smo odkrili, da tudi Pomurci spreminjajo navade, saj se tudi tam najdejo gostilne in restavracije, kjer obvladajo pripravo rib in drugih morskih jedi, kamor Pomurci (vsaj podjetniki) radi zahajajo in tja radi vodijo tudi svoje poslovne partnerje. Potem je klasično poslovno kosilo videti približno tako: za glavno jed riba, za sladico gibanica in za boljši tek tamkajšnje belo domače vino. Če si poslovni partnerji kljub vsemu zaželijo prekmurske kuhinje, potem jih peljejo v gostilno Vereš ali Prekmursko ižo, kjer so mojstri v pripravljanju prav teh jedi. Obstaja še tretja možnost: partnerje, s katerimi imajo bolj prijateljske odnose, podjetniki radi peljejo v vinske kleti v tamkajšnjih »goricah«, kjer se šele pokaže vsa gostoljubnost ljudi ob Muri. 

Vodnik po gostilnah in restavracijah v Pomurju so nam pomagali sestaviti naslednji podjetniki in podjetnici:
Zlatko Erlih, Sun d.o.o.
Jožef Hajdinjak, Hinco Lendava, d.o.o.
Milica Makoter, Makoter, d.o.o.
Anton Mlakar, Var, d.o.o.
Nuša Pavlinjek, Roto, d.o.o.
Karlo Šoš, S.O.S. Motors, d.o.o. 
 
GOSTILNE IN RESTAVRACIJE V POMURJU

Gostilna/restavracija Naslov in telefon Ponudba Podjetniki priporočajo Priporočene pijače Značilnost ambienta Cenovni razred
Gostilna Adanič Mele 27a, 9252 Radenci, telefon: 02/562-11-78  mednarodna štrukeljci, zelo dobre sezonske jedi   veliko cvetja, prostori za zaključene družbe, terasa

povprečen/
visok

Gostilna Lovski dom Lendavske gorice 238a, 9220 Lendava,telefon: 02/575-14-50 mednarodna bograč, divjačina odprto domače vino   povprečen
Gostilna Mencinger Črešnjevci 74, 9250 Gornja Radgona, telefon: 02/561-12-41 klasična slovenska kuhinja ajdovi žganci, domače koline   stara kmečka gostilna z lepo kmečko izbo povprečen
Gostilna Rajh Soboška ulica 32, Bakovci, 9000 Murska Sobota, telefon: 02/543-90-98 prekmurska bograč, sezonske jedi   vinoteka z mednarodnimi vini visok
Gostilna Traminšek Žerovinci 25b, 2259 Ivanjkovci, telefon: 02/719-40-97  domača za predjed nadevane fazanje prsi in prleška mozzarela, srna, svinjska ribica v lastnem soku, nadevana s suhimi slivami ali figami, prleška gibanica, jogurtova strnjenka vino vinarstva Kogl manjša gostilna

povprečen/
visok

Gostilna Vereš Sodišinci 26, 9251 Tišina, telefon: 02/546-28-00  prekmurska ribe, gibanica, kremna rezina kapelska vina prostor za večje skupine povprečen
Gostišče Šinjor Martjanci 32, 9221 Martjanci, telefon: 02/530-39-00 mednarodna divjačina   stara gostilna, vinska klet  
Gostilna K Rotundi Selo 30a, 9207 Prosenjakovci, telefon: 02/544-10-35 slovenska divjačina: fazan, srna domači likerji domač ambient, manjše sobe, terasa visok
Gostilna Lovenjak Polana 40, 9201 Puconci, telefon: 02/525-21-53 mednarodna zanimivi tematski dnevi, morski list v škampovi omaki, svinjska ribica s suhimi slivami odprto vino, vina prekmurskih vinarjev velika dvorana za zaključene družbe, vinoteka, živa ciganska glasba, terasa, igrišče za otroke

povprečen/
visok

Motel Čarda Nemčavci 39c, 9000 Murska Sobota, telefon: 02/548-11-18 mednarodna bograč, dödöli (krompirjevi žganci s čebulo, smetano in ocvirki) suha vina stara gostilna, domač ambient povprečen
Prekmurska iža Ižakovci 151a, 9231 Beltinci, telefon: 02/542-28-20 prekmurska bograč, prekmurska gibanica, bujta repa odprto vino domač ambient, manjše sobe povprečen
Restavracija M Partizanska cesta 42, 9250 Gornja Radgona, telefon: 02/564-83-29 mednarodna ribe radgonska ranina poslovni ambient, terasa visok
Gostišče Zorko Boreci 5h, 9242 Križevci pri Ljutomeru, telefon: 02/588-82-27 mednarodna bograč, štruklji   na domačiji vzrejajo kasaške konje povprečen
Gostišče Taverna Jeruzalem Veličane 59, 2259 Ivanjkovci, telefon: 02/719-40-15   mednarodna kuhan krompir v mleku in pečen v krušni peči, ajdovi krapci, kvasnice Kupljenovo vino Kerner domač ambient, razstavljeno staro kmečko orodje visok
 

Podjetniške gostilne in restavracije na Štajerskem
 
Če bi pogledali samo tabelo, bi težko ugotovili, v kateri regiji smo tokrat »gostovali«. Očitno okus podjetnikov na Štajerskem oziroma v Podravju presega lokalne okvirje, temu pa sledijo tudi gostinci s svojo ponudbo. Štajerski podjetniki imajo na repertoarju lokalov, v katere peljejo svoje poslovne partnerje, gostilne s klasično slovensko kuhinjo, morsko kuhinjo, pa tudi lokale z »etno« ponudbo, kot so mehiške in italijanske restavracije.  

Tako kot drugod po Sloveniji, podjetniki v Podravju izbor gostiln prilagajajo pomembnosti partnerjev, ki jih gostijo. V grobem lahko lokale razdelimo v tri skupine: lokali za hitre klepete, kot sta v Mariboru priljubljena kavarna in čajnica (to smo v drugih regijah kar nekako pogrešali), lokali za običajna poslovna srečanja, in lokali za najpomembnejše poslovne partnerje. Pri slednjih velja na prvem mestu omeniti Gostilno Pec v Selnici; zgovoren je podatek, da jo nekateri podjetniki uporabljajo za »protakolarna srečanja«, kot so se sami izrazili. Gostilna ima baje res odlično kulinarično ponudbo, glede ambienta pa se ocene razlikujejo; za nekatere je izjemno lep, za druge pa že skoraj kičast. 

Vodnik po gostilnah in restavracijah na Štajerskem so nam pomagali sestaviti naslednji podjetniki in podjetnici: 
Leon Gjerkeš, ZAAL, d.o.o.
Simona Kranjc Pavlica, Sirius, d.o.o.,
Samo Lubej, Finančni center, d.o.o.
Marija Vaupotič, Invest trgovina, d.o.o.
Ivan Vogrin, Interles, d.o.o.
Renato Uhl, Real Security, d.o.o.
Matjaž Vrečko, MG-SOFT, d.o.o.
Matjaž Zadravec, Hobby program, d.o.o.
 

GOSTILNE IN RESTAVRACIJE NA ŠTAJERSKEM
 
Gostilna/restavracija Naslov Ponudba Podjetniki priporočajo Priporočene pijače Značilnost ambienta Cenovni razred
Gostilna Ribič Dravska ulica 9, 2250 Ptuj,tel.: 02/749-06-35 morske jedi; velik izbor jedi iz perutnine     krasna terasa v toplih dneh, kamin v zimskih dneh; prijetno domače počutje

povprečen/
visok

Gostilna Pec  Spodnja Selnica 1, 2352 Selnica ob Dravi, tel.: 02/674-03-56 domača kuhinja po načelu »slow food« praktično vse, kar je pripravljeno iz domačih sezonskih  sestavin zelo pester izbor vrhunskih vin pogled na Dravo z lepim vrtom; tu se človek počuti kot nekaj posebnega visok
Restavracija Novi svet Slomškov trg 5, 2000 Maribor, tel.: 02/250-04-86 morske jedi; sveže jadranske ribe travarica; vina prijeten dalmatinski ambient

povprečen/
visok

Restavracija, kavarna in vinoteka Rožmarin Gosposka 8, 2000 Maribor, tel.: 02/234-31-80 mednarodna   vina iz vinoteke moderen, novejši lokal;

povprečen/
visok

Gostinski del hotela Habakuk Pohorska ulica 59, 2000 Maribor,tel.: 02/300- 81-00 mednarodna   vina lokalnih vinarjev moderen; v slogu hotela s petimi zvezdicami visok
Gostilna Frajgraba Vodole 1, 2229 Malečnik, tel.: 02/473-24-03 mednarodna; tudi jedi brez glutena vegetarijanske jedi   domač, prijeten ambient; čudovita terasa povprečen
Čajnica Čajek Slovenska ulica 4, 2000 Maribor, tel.: 02/250-29-86 čajnica hišna specialiteta je čokoladna tortica odlični čaji in kava prijeten domačen ambient preseneča s tem, kaj se da narediti iz starega stanovanja; razgled na eno glavnih peš con Maribora  
Macchiato Cankarjeva ulica 30, 2000 Maribor kavarna   odlična kava moderen, prostoren ambient; priljubljeno zbirališče poslovnežev  
Gostilna Prosnik Hardek 34e, 2270 Ormož, tel.: 02/740- 18-21  mednarodna; domača prleška prleške jedi domača vina imajo tudi prenočišča in nočni klub visok
Gostilna Šiker Močna 7, 2231 Pernica, tel.: 02/720-69-21 slovenska pečenice, krvavice domače vino domač; gostilna s tradicijo 130 let visok
Gostilna Na griču Ulica Maksa Kavčiča 2,2235 Sv. Trojica, tel.: 02/729- 23-56 mednarodna ribe širok izbor vrhunski vin sodobno domač povprečen
Pizzerija in špagetarija Nona Zamarkova 20, Lenart v Slovenskih goricah, tel.: 02/729- 22-22   italijanska; mednarodna različni steaki; testeninski tris; grmada   italijanski povprečen
Gostišče Veronika Slivniško Pohorje 32208 Pohorje,tel.: 02/603- 50-60 slovenska divjačinski tris; koline domače belo vino topel, domač; s terase lep razgled na Pohorje in Maribor povprečen
Villa Rustica Majcigerjeva 36, 2000 Maribor, tel.: 02/420-51-72 italijanska sezonske jedi sezonske pijače, na primer sok iz bezga zelo lep; pod Pohorjem povprečen
Gostilna Takos Mesarski prehod 3, 2000 Maribor, tel.: 02/251-77-55 mehiška karkoli, če ste ljubitelj mehiške kuhinje   mehiški povprečen

 
Podjetniške gostilne in restavracije na Koroškem in Savinjskem

V teh krajih, zlasti na Koroškem, poslovnim partnerjem radi ponudijo domače specialitete. Ste že poskusili grumpe, mežerle  mavželjne, sladoled z bučnim oljem ...?

Naš vodnik gostiln, v katere peljejo podjetniki svoje poslovne partnerje in zaposlene, pripravljamo po regijah. V vsaki številko doslej smo predstavili eno regijo, tokrat pa smo naredili izjemo in smo pripravili vodnik po Koroški in Savinjski. S tem seveda ne mislimo, da sta gostinski oziroma kulinarični ponudbo obeh regij enaki. Zlasti Koroška se ponaša s svojimi lokalnimi specialitetami, kot so grumpi (koroški ocvirki), mežerle (hrustljavo zapečena svinjska drobovina), mavželjni (cmoki iz mesa svinjske glave) in drugi. Podjetniki, s katerimi smo se pogovarjali, koroške jedi tudi radi priporočijo svojim poslovnim partnerjem.  
 
Sicer pa smo že v prejšnjih številkah ugotovili, da podjetniki radi zahajajo tudi v ribje restavracije in na turistične kmetije. Zanimivo je, da tokrat nihče ni omenil picerij in restavracij z italijansko hrano, ki so sicer stalnica v naših pregledih.  

Če želite vedeti, kateri lokali se zdijo tamkajšnjim podjetnikom najbolj nobel, potem lahko izpostavimo dva: gostilno Francl v Zagradu pri Celju in Vilo Herbestein v Velenju. Adut prve je po besedah podjetnikov izjemna hrana, baje najboljša daleč naokoli, druga pa se poleg hrane ponaša tudi z zanimivim srednjeveškim ambientom in sobami, ki jih poslovni partnerji iz tujine ne morejo pozabiti. Med bolj znanimi moramo vsekakor omeniti tudi gostilne Štorman, ki jih poznajo tudi poslovneži, ki se skozi Savinjsko regijo samo vozijo. 

Vodnik po gostilnah in restavracijah na Koroškem in Savinjskem so nam pomagali sestaviti naslednji podjetniki in podjetnica: 
Jože Angeli, Blues, d.o.o.
Hugo Bosio, Bosio, d.o.o.
Janez Erhart, Erhart marketing, d.o.o.
Danica Zorin Mijošek, Kozmetika Afrodita, d.o.o.
Boris Peruš, Stroka produkt, d.o.o.
Franci Pliberšek, Mik Celje, d.o.o.
Tadej Visinski, Kivi com, d.o.o.
Milan Šlander, Bial, d.o.o.
 
 
GOSTILNE IN RESTAVRACIJE NA KOROŠKEM IN SAVINJSKEM

Gostilna/restavracija Naslov Ponudba Podjetniki priporočajo Priporočene pijače Značilnost ambienta Cenovni razred
Gostilna Murko Francetova 24, 2380 Slovenj Gradec; tel.: 02/883-81-03 slovenska kuhinja, lokalne specialitete domača pečenka, polnjena telečja prsa, mežerle, pohorski lonec   tradicionalno gostilna; pokrita terasa povprečen
Gostilna Brančurnikin pivnica Brančurnikova štala Pri Brančurniku 1, 2391 Prevalje; tel.: 02/823-10-00 klasična slovenska kuhinja, lokalne specialitete, tudi morske jedi koroški grumpi (ocvirki), dobra izbira vin ena najstarejših gostiln na Koroškem;  lepo urejen lokal s starinskim pohištvom povprečen
Kmečki Turizem Marin (Miller) Šentanel 8, Prevalje; tel.: 02/823-14-09   domača hrana domače specialitete, postrvi koroški mošt, drugače pa dobra izbira vin letni bazen, igrišče za tenis povprečen
Restavracija Korošica Otiški vrh 25a, 2373 Šentjanž pri Dravogradu; tel.: 02/ 878-69-11 slovenska kuhinja, sveža morska hrana, po prednaročilu tudi slow-food ribe   sodobno opremljen povprečen/
visok
Gostilna Škrubi Podpeca 65, Črna na Koroškem; tel.: 02/823-82-26 malo čarovnije in eksperimentiranja z okusi karkoli po priporočilu šefa; sladoled z bučnim oljem; jagode s poprom ... po priporočilu šefa zelo stara gostilna, odprta samo po predhodnem naročilu povprečen
Gostilna Rogina Podgorje 40, 2381 Podgorje pri Slovenj Gradcu; tel.: 02/885-82- 04 slovenska kuhinja divjačina refošk iz Marezig turistična kmetija povprečen
Hotel Aerodrom Mislinjska Dobrava 110, 2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu; tel: 02/885- 05-00 mednarodna različni zrezki pestra izbira vin pogled na letališče povprečen
Gostilna pri Dularju  Podgora 2b, Ravne na Koroškem, tel.: 02/822-10-50   mednarodna; jedi z domače kmetije malice, kosila   ena najstarejših slovenskih gostiln povprečen
Gostilna Francl Zagrad 77, 3000 Celje; tel.: 03/492- 64-60 slovenska sezonske jedi; gamsova juha; jetrni štrukeljci   domač, preprost; natakarji oblečeni v narodno nošo visok
Gostilna Asado Levec 4a, 3301 Petrovče; tel.: 03/492-23-90 ribja morska plošča rdeče vino prijeten, intimen, opremljen s  primorskimi predmeti visok
Penzion Markač Vuhred 45, 2365 Vuhred, tel.: 02/887-16-37 mednarodna ponev markač   domač povprečen
Restavracija Sonce Celjska cesta 36a, 3250 Rogaška Slatina; tel.: 03/81921-50 slovenska; morska obsoteljske in kozjanske specialitete vina Mijošek restavracija v središču mesta; več kot 200-letna tradicija povprečen
Vila Herbestein Kopališka cesta 1, 3320 Velenje; tel.: 03/896-14-00 mednarodna polži; žrebičkov biftek z zelenim poprom; gibanica vino Movia, viljamovka srednjeveški; zelo lepo obnovljen povprečen
Restavracija Jezero Cesta Simona Blatnika 23, 3320 Velenje; tel.: 03/586- 64-62  mednarodna argentinski zrezek z zelenim poprom   velika restavracija v športnem parku ob jezeru povprečen
Gostilna Amerika Mariborska cesta 79, Celje; tel.: 03/541-93-20   mednarodna odlične jedi z žara bogata vinska karta; vina znanih slovenskih vinarjev, priljubljen lokal za poslovna kosila povprečen
Hotel Štorman Celje, Gostišče Štorman Mariborska 3, 3000 Celje; tel.: 03/426-04-26; Rimska cesta 10, 3311 Šempeter; tel.: 03/703- 83-00 mednarodna jelenov medaljon z jurčki koktajli posloven, prijeten  
   

Podjetniške gostilne in restavracije v Zasavju in Posavju

Če boste gost podjetnika v teh krajih, boste morda okusili jetrnico in funšterc ali knapovsko sonce ... Zasavski podjetniki so sicer dokaj »izbirčni« glede gostiln in se hitro strinjajo, katere so najboljše.

Kam peljati poslovne partnerje na kosilo ali sproščen klepet v Zasavju in Posavju? To se sprašujejo tudi tamkajšnji podjetniki, s katerimi smo se pogovarjali. Večina jih je zatrjevala, da prav velike izbire nimajo. Dobrih starih gostiln, v katerih se je dobro domačo hrano, je sicer kar nekaj in so tudi »na dobrem glasu«. Naj naštejemo samo gostilne Šekoranja v Bizeljskem, Gadova peč v Podbočju, kjer pripravijo baje najboljše postrvi od Ljubljane do Zagreba, pa gostilno Kocjan v Stari vasi pri Bizeljskem in še nekaj jih je. V Posavju je tudi nekaj turističnih kmetij, kamor lahko brez skrbi povabite poslovne partnerje, no, naši podjetniki se zanje ne odločajo.  

Če pa gostite zelo pomembne poslovne partnerje in bi jih radi peljali v lokal z višjo kulinarično ponudbo, pa izbira res ni velika. V Zasavju so vsi podjetniki v en glas na prvo mesto postavili gostilno Martin. V njej je sedež zasavskega omizja privržencev slow fooda, kar pove vse o vrsti in kakovosti ponudbe. V Posavju imajo podjetniki za najuglednejšo gostilno »Ošterijo pri debeluhu« v Brežicah. V obeh gostilnah imajo tudi najpestrejši vinski karti v svoji regiji. Tudi v teh dveh najimenitnejših lokalih boste partnerje gostili za sprejemljivo ceno. Cene so morda nekaj višje kot v drugih lokalih v soseščini, a še vedno dosti nižje kot v Ljubljani. 

Pa še nekaj o lokalnih kulinaričnih posebnostih. Zlasti v Zasavju so doma nekatere lokalne jedi, ki jih tudi naši podjetniki priporočajo poslovnim partnerjem. Omenimo predvsem zasavsko posebnost jetrnico (klobasa iz jeter). Vsaj po imenu je zanimiv tudi funšterc, v gostilni Martin ga imenujejo tudi knapovsko sonce, v resnici pa gre za dokaj običajno jajčno omleto. 

Vodnik po gostilnah in restavracijah na Koroškem in Savinjskem so nam pomagali sestaviti naslednji podjetniki: 
Jani Goltes, Goltes, d.o.o.
Zdenka Kahne, Kozmetika Kahne, s.p.
Jože Kos, Mizarstvo Kos, s.p.
Boštjan Kozole, Evrosad, d.o.o.
Kamil Krošelj, Kin, d.o.o.
Andrej Orožen, Dewesoft, d.o.o.
Miro Pirnar, Pirnar & Savšek, d.o.o.
Aleksander Polovič, AFP, d.o.o.
 
GOSTILNE IN RESTAVRACIJE V ZASAVJU IN POSAVJU 

Gostilna/restavracija Naslov Ponudba Podjetniki priporočajo Priporočene pijače Značilnost ambienta Cenovni razred
Oštarija Margareta Cesta 4. julija 22, 8270 Krško; tel.: 07/490-50-50 mednarodna, italijanska, mehiška tortilje, mehiški krompir, domači njoki z različnimi gobami in s škampi Kristančičevo rdeče prenovljen lokal, med gosti veliko  poslovnežev povprečen
Caffe Polc Trg borcev 6, 8273 Leskovec; tel.: 07/490-30-50 jedi z žara čevapčiči, polnjene pleskavice, vešalice   sproščena atmosfera za širši krog gostov, v katero zahajajo tudi poslovneži; povprečen
Caffe Nula nula bife v Sevnici     koktejli izjemen ambient v stari stavbi; obvezna postaja tranzitnih potnikov povprečen
Gostilna Pustov mlin Cerovica 19, 1275 Šmartno pri Litiji; tel.: 01/899-23-60 mednarodna domač kruh, malice   urejen; terasa; zabave za večje družbe povprečen
Gostilna Martin Partizanska cesta 49, 1420 Trbovlje; tel.: 03/563-26-10 mednarodna; catering divjačina; ribe; jetrnica; palačinka z zelenjavo iz pečice vina večine vrhunskih slovenskih vinarjev stara domačija; stari del urejen v primorskem slogu; povprečen
Gostišče Kum Prešernova 1, 1410 Zagorje; tel.: 03/566-91-77 mednarodna tematske jedi, ki jih občasno pripravijo   domač, preprost povprečen
Restavracija in picerija Naš hram Naselje na šahtu 38, 1412 Kisovec; tel.: 03/567-23-10 mednarodna postrvi   lokal zunaj mesta, v smučarskem centru povprečen
Gostišče Dolinšek Vrh pri Boštanju 23, 8294 Boštanj; tel.: 07/814-15-95 mednarodna   cviček, francoska vina prijeten; primeren prostor za seminarje povprečen
Gadova peč Podbočje 11, 8312 Podbočje; tel.: 07/497-73-73 domača slovenska postrvi (baje najboljše od Ljubljane do Zagreba) cviček preprost, domač; imajo tudi zidanico povprečen
Ošterija Debeluh Trg izgnancev 7, 8250 Brežice; tel.: 07/496-10-70 mediteranska kuhinja, žar, vinoteka jelenov steak, žrebičkova tagliata na rukoli, telečji medaljoni z bučkami najboljši izbor slovenskih in tujih vin v Posavju prijetno vzdušje, lepo in z občutkom urejen prostor visok
Gostilna Kalin Obrežje 6, 8261 Jesenice na Dolenjskem, tel.: 07/495-71-91 mednarodna jelen v lovski omaki, divjačinski golaž vinska karta starejša oprema, potrebno obnove povprečen
Gostilna Šekoranja Bizeljska cesta 72, 8259 Bizeljsko; tel.: 07/495-13-10  pristna domača hrana goveja juha, pečenke, krvavice, narezek odprto domače vino domače, pristno tradicionalno vzdušje nizek
    
 
Podjetniške gostilne in restavracije za podjetnike: okolica Ljubljane  


Ljubljanski podjetniki radi vodijo poslovne partnerje v okolico prestolnice, kjer je ponudba zelo raznolika, zlasti v čislih pa so preproste slovenske jedi. 
 
Tako kot je Ljubljana bogata z gostilnami in restavracijami, ki so primerne za poslovna srečanja, kosila in druge poslovne dogodke, je ponudba bogata tudi v okolici. Tudi tisti podjetniki, ki delajo v središču Ljubljane, poslovne partnerje radi povabijo ven iz mesta. Priljubljene so zlasti gostilne z dolgo tradicijo, kjer sicer ne ponujajo estravagantnih kulinaričnih kreacij, pač pa preproste slovenske jedi. Tu se je preprosto in obilno. In še pozabite lahko na težave z iskanjem parkirnega mesta, čemur se v Ljubljani težko izognete.  

Gostinsko ponudbo v okolici glavnega mesta bi lahko opisali z besedo raznolika. Pozna se, da se tu križajo poti z enega konca države na drugega. Tu boste vedno našli primeren lokal za poslovne partnerje, ne glede na njihove okuse. Slovenske jedi, morske jedi, mednarodna ponudba, celo bograč in prekmursko gibanica nista neobičajna na tem koncu. 

Pogled v tabelo ne razkriva vsega. Zapisali smo samo tisto, kar so nam povedali podjetniki, s katerimi smo se pogovarjali. Sicer pa je tu še nekaj znanih gostiln, ki so prav tako priljubljene med podjetniki. Omenimo lahko Gostilno Boter na Vrhniki, Gostilno Kirn v Podpeči, Gostilno Pri Poku na Brezovici, Hišo kulinarke Jezeršek pri Medvodah in še bi jih lahko našteli. 

Vodnik po gostilnah in restavracijah v okolici Ljubljane so nam pomagali sestaviti naslednji podjetniki in podjetnica: 
Bojan Cestnik, Temida, d.o.o.
Aleš Lisac, Lisac & Lisac, d.o.o.
Martina Božič, Tina, d.o.o.
Milan Čelan, Tipro, d.o.o
Jure Valant, Arak group, d.o.o.
Martin Lesjak, Ames, d.o.o.
Franjo Kovačič, Zavarovalna točka, s.p.
Štefan Skledar, Zavod Naš laz
Franc Fritz Murgelj, Ecetera, d.o.o.
 
GOSTILNE IN RESTAVRACIJE V OKOLICI LJUBLJANE
 
Gostilna/restavracija Naslov Ponudba Podjetniki priporočajo Priporočene pijače Značilnost ambienta Cenovni razred
Gostišče Pekel pri Borovnici Ohonica 22, 1353, Borovnica; tel.: 01/754-61-24    potočne postrvi   prijetna okolica, mir povprečen
Slavkov dom Golo Brdo 8, 1215, Medvode; tel.: 01/361-12-42  slovenske domače jedi roast-beef na rukoli rdeča vina sproščen domač ambient; lokal je na samem, v lepem okolju  povprečen
Gostilna Čubr Križ 53, 1218 Komenda; tel.: 01/ 834-11-15  mednarodna morske ribe   stara gostilna; med gosti veliko poslovnežev povprečen
Gostilna Burica Dragomelj 92, 1230 Domžale; tel.: 01/562-67-27  slovenska telečja pečenka, koline   domač; stara gostilna s krušno pečjo povprečen
Restavracija Tilia Čevljarska 5, 1230 Domžale; tel.: 01/721-48-44 mednarodna topli škampi z jurčki in rukolo;morska žaba s tartufi iz pečice;pehtranka; palačinke   vino zelen zelo umirjen, klasičen; poleti prijeten vrt visok
Gostilna Kaučič Podpeška cesta 18, 1351 Brezovica; tel.: 01/365-33-53 slovenska pražena jetrca refošk prijeten, domač povprečen
Picerija Kašča Mrlačnik Podpeška cesta 22a, 1351 Brezovica; tel.: 01/365-75-72 italijanska; malice     nov objekt v starem slogu povprečen
Restavracija Bei Jing Tržaška cesta 543, 1351 Brezovica; tel.: 01/365-44-96 kitajska krožnik za osem oseb; ocvrto mleko kitajski čaj v kitajskem slogu povprečen
Bistro Minutka Ljubljanska 89, 1230 Domžale; tel.: 01/721-12-62 morska pečena hobotnica s krompirjem   preprost, domač visok
Gostilna Pr'Kopač Tržaška cesta 418, 1351 Brezovica; tel.: 01/365-30-66 slovenska; morska domače jedi: ajdovi žganci ...   domač povprečen
Gostilna Ponvica Pod gradom 5, 1351 Brezovica; tel.: 01/365-73-01  mednarodna jedi z žara; ribe; gratinirani štruklji iz krušne peči   sodoben slog; letni vrt povprečen
Gostilna Kranjc Hrib 11, 1360 Vrhnika; tel.: 01/755-48-22 slovenska svinjska pečenka; ocvrti lignji   domač, preprost; letni vrt povprečen
Hotel Kongo Ljubljanska 65, 1290 Grosuplje; tel.: 01/781-02-00 mednarodna tematske jedi, zlasti afriške koktejli eksotičen povprečen
Penzion Podržaj Rožna dolina 5b, 1290 Grosuplje; tel.: 01/786-17-21  mednarodna flambirane jedi; skutna torta z višnjami vina slovenskih vinarjev prostor za poslovna srečanja; zimski vrt povprečen
 

Podjetniške gostilne in restavracije na Notranjskem

Notranjski podjetniki sicer trdijo, da je gostinska ponudba v njihovih krajih skromna, a se vendarle najde marsikaj - od mednarodne do domače kuhinje in divjačinskih specialitet. Ne kaže prezreti tudi prednosti mirnega naravnega okolja ...
 
Če bi hoteli vso ponudbo gostinskih lokalov, primernih za poslovna srečanja ali kosila, na Notranjskem opisati kar se da kratko, bi jo zajeli z besedo − skromno. Tukajšnji podjetniki nimajo veliko izbire, kadar želijo pogostiti poslovnega partnerja. V vsakem kraju po ena, največ dve gostilni s povprečno ponudbo, in tu in tam še kakšna turistična kmetija, ki se jo da priporočiti. Podjetniki sami trdijo, da tistih najpomembnejših poslovnih partnerjev, praktično nimajo kam peljati v svoji okolici. Nekateri takrat poiščejo rešitev v Ljubljani, tisti iz Ilirske Bistrice in okolice pa že tradicionalno organizirajo pomembnejša srečanja kar v sosednji Hrvaški. Poslovne partnerje peljejo najraje v Opatijo, ki je od Ilirske Bistrice oddaljena samo 20 minut vožnje. Kot prednosti opatijske ponudbe navajajo predvsem višjo raven gostinskih storitev, odlično morsko hrano in prijeten ambient.  

Ker pa se okusi razlikujejo, lahko izpostavimo tudi kakšno prednost ponudbe na Notranjskem. Obširni gozdovi in redka poseljenost so idealno okolje za tiste poslovneže, ki želijo uiti v mirno naravno okolje. Dobro kosilo v lovski koči sredi gozdov, z obveznimi divjačinskimi specialitetami, bo na marsikaterega tujca naredilo večji vtis kot kosilo v vrhunski hotelski restavraciji.  

In še pojasnilo v zvezo z našo rubriko. Zadnjič nas je poklical Miran Lovšin, lastnik Bistroja Minutka v Domžalah in se pritožil, čez oceno v tabeli. Podjetniki so Minutko uvrstili v nadpovprečen cenovni razred, gospod Lovšin pa je zatrdil, da to ne drži. Po njegovem imajo povprečne cene, pri svežih jadranskih ribah pa celo podpovprečne. Tu moramo še enkrat ponoviti, da tabelo oblikujemo na podlagi ankete med podjetniki in da podatkov sami ne spreminjamo, niti ne preverjamo cen v lokalih.  

Vodnik po gostilnah in restavracijah v okolici Ljubljane so nam pomagali sestaviti naslednji podjetniki in podjetnica: 
- Nives Belušič, Atelje Villa, d.o.o.
- Tomaž Baumkircher, Skyway, s.p.
- Brane Orešnik, Prolog, d.o.o.
- Simon Premrl, Unika TTI, d.o.o.
- Matjaž Štefan, Alpod, d.o.o.
- Peter Nagode, PVC Nagode, d.o.o.
- Dušan Bevc, s.p.
 

GOSTILNE IN RESTAVRACIJE NA NOTRANJSKEM
 
Gostilna/restavracija Naslov Ponudba Podjetniki priporočajo Značilnost ambienta Cenovni razred
Gostilna Škorpijon Rečica 1/a, 6250 Ilirska Bistrica; tel.: 05/714-13- 32 mednarodna vse morske jedi; imajo tudi zelo dobre pice; dobra ponudba odličnih vin prijeten; terasa povprečen
GRC Zapolje IOC Zapolje III/5, Logatec; tel.: 01/759-11-70 mednarodna pestra ponudba vin v vinski kleti velika restavracija, brez posebne intime; vinska klet povprečen
Gostilna Stara pošta Podkraj 100, 5273 Col; tel.: 05/366-84-44  slovenska jelenov zrezek z brusnicami; vipavski štruklji; primorska vina stara gostilna v mirnem okolju s prostori za manjše skupine povprečen
Gostišče Jeršin Cankarjeva cesta 1, 1370 Logatec; tel.: 01/756-41-13 slovenska različne pečenke domač; oddajajo tudi sobe povprečen(velike porcije za povprečno ceno)
Restavracija in pivnica Erasmus Kazarje 10, 6230 Postojna; tel.: 05/ 700-22 -88 mednarodna jagenjček po srednjeveško srednjeveški; viteški povprečen
Jamska restavracija Jamska cesta 30, 6230 Postojna; tel.: 05/700-01-61 mednarodna   moderen; na višji ravni; ob vhodu v Postojnsko jamo povprečen
Gostilna Morski konjiček Mala Pristava 10, 6257 Pivka; tel.: 05/753-20-54  morska morska plošča preprost; morski povprečen
Hotel Rakov Škocjan Rakov Škocjan 1, 1381 Rakek; tel.: 01/709-74-70  mednarodna divjačina; sladkovodne ribe lepo in mirno okolje; prostor za seminarje povprečen
Pizzerija Čuk Pot k Pivki 4, 6230 Postojna; tel.: 05/720-13-00   italijanska malice »športen« - lokal stoji ob športnem parku povprečen
Pizzerija in gostilna Minutka Ljubljanska 14, 6230 Postojna; tel.: 05/720-36-25 balkanska; pizzerija malice preprost; lokal za takrat, ko nimate veliko časa povprečen
Gostišče Mašun  Mašun 1, 6253 Knežak; tel.: 51/661-611 divjačinske jedi zrezki divjega prašiča, medveda in jelena domač; lovski; razstavljene lovske trofeje in staro orodje povprečen
Turistična kmetija Ratoša Goriče 3a, 6230 Goriče; tel.: 05/ 753-61-10 domača različne jedi s tartufi; kozliček; jagenjček obnovljena kmetija s prenočišči povprečen
    

Podjetniške gostilne in restavracije Severne Primorske

Podjetniki s Severne Primorske res nimajo težav, kadar želijo poslovne partnerje povabiti na poslovno kosilo ali jih kako drugače pogostiti. Izbira dobrih lokalov je že samo v okolici Nove Gorice tako velika, da lahko vsakega partnerja peljejo v drug lokal. To je šele del ponudbe na Goriškem. Podjetniki so nam zaupali, da se še posebej poslovni partnerji iz Severne Evrope najbolj veselijo obiska dobre turistične kmetije ali vinske kleti v Brdih. Domača hrana, degustacije vrhunskih vin in razgled do morja naredijo nanje nepozaben vtis. Ko se ponovno dogovarjajo za prihod v Slovenijo, nikoli ne pozabijo reči: »Pa rezervirajte tisto kmetijo od zadnjič.« 
 
Sicer podjetniki za najbolj urejeno restavracijo na Goriškem navajajo Restavracijo Pikol. Zgovorne so besede enega izmed sogovornikov: »Če je v igri velik posel in je treba narediti na ljudi močan vtis, gremo seveda v Restavracijo Pikol. Še najpetičnejši magnati so tam ostali brez besed.« Nekateri ostanejo brez besed tudi, ko dobijo račun, vendar isti podjetnik pravi: »O ceni se ne govori, ker je ponavadi nižja od enega odstotka sklenjenega posla.«  

Vodnik po gostilnah in restavracijah na Severnem Primorskem so nam pomagali sestaviti naslednji podjetniki in podjetnica: 
Aleš Terpin, T.P.E., s.p.
Marjeta Furlan, Intra lighting, d.o.o.
Samo Eržen, Spin, d.o.o.
Jožef Bovcon, Enoop, d.o.o.
Stojan Pirjevec, Avto Select, d.o.o.
Tomi Ilijaš, Arctur, d.o.o.Miro Črv, Smarteh, d.o.o.
 
 
GOSTILNE IN RESTAVRACIJE SEVERNE PRIMORSKE
 
Gostilna/restavracija Naslov in telefon Ponudba Podjetniki priporočajo Značilnost ambienta Cenovni razred
Gostilna Metulj Cankarjeva 60, 5000 Nova Gorica, tel.: 05/302-19-36 mednarodna hišna specialiteta je omleta z orehi domača gostilna z letnim vrtom povprečen
Gostilna Zatolmin  Zatolmin 1, 5220 Tolmin, tel.: 05/388-25-33 mednarodna hišne specialitete domače kmečko okolje povprečen
Gostilna Žeja Ozeljan 32i, 5261 Šempas, tel.: 05/308-84-59 mednarodna školjke majhna gostilna, domač ambient visok
Gostišče Podskala Glavni trg 9b, 5271 Vipava, tel.: 05/366-53-57 mednarodna   ob izviru reke Vipave, v bližini je Lanthierjev dvorec povprečen /visok
Gostišče Šterk Ajševica 13, 5000 Nova Gorica, tel.: 05/330-46-33 mednarodna divjačina domače vzdušje povprečen
Restavracija in hotel Topli Val (Hvala) Trg svobode 1, 5222 Kobarid, tel.: 05/389-93-00 mednarodna morske jedi prijeten letni vrt povprečen
Restavracija Dvorec Zemono Zemono, 5271 Vipava, tel.: 041/455-555 mednarodna vzemite si čas in uživajte ob neobičajnih jedeh zelo lep ambient, idilična lokacija visok
Restavracija Fakuč Kromberk, 5000 Nova Gorica mednarodna hitri meniji za takrat, ko nimate veliko časa majhen, vendar zelo dizajnersko urejen lokal nizek
Restavracija Franko Staro selo 1, 5222 Kobarid, tel.: 05/389-41-20  mednarodna hišne specialitete prijeten domač ambient, prenočišča visok
Restavracija Grajska klet Grajska cesta 1, 5000 Nova Gorica, tel.: 031/399-761 mednarodna sezonske jedi na neobičajen način v renesančnem gradu na gričku v bližini Nove Gorice povprečen /visok
Restavracija Kotlar Trg svobode 11, 5222 Kobarid, tel.: 05/389-11-10 morska soška postrv, kobariški štruklji lepa lokacija v centru Kobarida, prenočišča povprečen
Restavracija Mark Markova pot 25, 5290 Šempeter pri Gorici, tel.: 05/303-11-03 mednarodna riba v peči s krompirjem in olivami primerno za večje skupine, terasa z lepim razgledom povprečen /visok
Restavracija Pikol Vipavska 94, Rožna dolina, 5000 Nova Gorica, tel.: 05/302-25-62 morska najbolje se je prepustiti natakarju zelo lep, primeren kakovosti ponudbe visok
Restavracija Primula Soška cesta 40, 5250 Solkan, tel.: 05/330-00-00 mednarodna svež kovač na žaru nov moderen lokal z lepim razgledom po dolini Soče visok
Restavracija Vipavski hram Vinarska cesta 5, 5271 Vipava, tel.: 05/367-12-44 mednarodna vipavske jedi, arhivska vina restavracija v vinski kleti z bogato vinoteko povprečen /visok
Turistična kmetija Arkade Črniče 91, 5262 Črniče, tel.: 05/366-60-09 domača pečena srna z zelišči prijeten ambient, vinska klet, prenočišča povprečen
Turistična kmetija Belica Medana 32, 5212 Dobrovo, tel.: 05/304-21-04 domače jedi in pijače domače sezonske jedi, kruh iz krušne peči zelo lepa lokacija s pogledom do morja, prenočišča povprečen
   
 
POZIV

 

Vabimo vas, da tabele dopolnite oziroma komentirate s svojimi predlogi! Tabele so objavljene na www.podjetnik.si.

 

Prav tako vas vabimo, da nam vnaprej pošljete svoje predloge glede gostiln in restavracij v Pomurju na e-mail naslov: info@podjetnik.si.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *