Harmonija z valovi

Avtor: Petra Mauer | Objava: 09.07.2012

Raziskovanje otokov in obale postaja čedalje bolj priljubljena dejavnost. Dogodivščine na različnih plovilih, pa naj gre za jahto, jadrnico, motorni čoln ali le majhno barčico, namreč pogosto ustvarijo nepozabne spomine.



Ljudje, željni nedotaknjene narave, miru in lepote, vedno znova odkrivajo kraje, ustvarjene za različne navtične športe. Med njimi je izjemno priljubljeno jadranje, zato je povpraševanje po najemu jadrnic iz leta v leto večje. Če se želite tudi vi podati na morje, poskrbite, da boste na podvig dobro pripravljeni.
 
Pred izplutjem
 
Še preden se odpravite na plovbo, si začrtajte pot in se pozanimajte, kakšni so vremenski obeti. V primeru padavin ali močne burje boste potrebovali precej več spretnosti in okretnosti, da bodo stvari tekle brez zapletov in težav. Če nimate dovolj znanja ali izkušenj, raje s sabo povabite koga, ki se bo v težjih situacijah dobro znašel in bo posadko sposoben kadarkoli pripeljati varno do cilja. Med zaželene karakteristike skiperja na jadrnici, na primer, spada dobro poznavanje lastnosti plovil, opreme in instrumentov, hitro prilagajanje razmeram, biti mora ne le odločen vodja, temveč tudi preudaren in vztrajen, nikakor pa ne sme biti lahkomiseln ali podcenjevati moč narave. Obvladati mora izplutje in vplutje v pristanišče, pristajanje na krmo in bok, dvigovanje, spuščanje ter nastavitev jader, uporabo elektronike, sidranje, uporabo avtopilota, varnostne ukrepe in reševanje, plutje z motorjem, navigacijo po navtičnih kartah, formalnosti pri prehodu meje in podobno. Člane posadke naj bi podučil o ravnanju v primeru nesreče (kje so sredstva za reševanje, kako delujejo in kdaj se uporabljajo), načinu komunikacije na morju, alarmiranju v stiski ter jih seznanil z nekaterimi pravili obnašanja na krovu (medsebojna pomoč, obzirnost pri vzdrževanju reda in hrupa …).

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *