Hrana za energijo

Avtor: Gašper Predanič | Objava: 05.10.2010

Na vašo produktivnost in počutje močno vpliva tudi način prehranjevanja. Ali uživate tako hrano, ki vam da energijo, ali tako, ki vam jo jemlje?


Za dobro počutje in učinkovito delo uživajte hrano z nizkim in srednjim glikemičnim indeksom ter pazite na raven svojega sladkorja v krvi. (BigStockPhoto)

Verjetno veste, da vse, kar pojeste, telo v večini porabi, da zadosti svojim potrebam po energiji. Več energije, kot telo potrebuje, več morate jesti in nasprotno.
 
Pomembno je torej, da spoznate, kakšno vrsto energije telo potrebuje – hitro ali počasno. Hitra energija pomeni, da jo telo potrebuje takoj in jo takoj tudi porabi, počasno energijo pa telo porablja počasi. Zaželeno je, da uživate hrano, ki vsebuje počasno vrsto energije, to je hrano z nizkim do srednje visokim glikemičnim indeksom. Ta se v telo sprošča postopoma. Taka živila so manj mastni mlečni izdelki, lešniki in drugi oreščki, rjavi riž, čičerika, prosena kaša, polnozrnati kruh, polnozrnati špageti, ovseni kosmiči, tuna in nekatera druga.
 
Telo je zelo kompleksen sistem, ki ga morate res dobro spoznati. Sladkor nastopa v telesu kot vir energije, ki ga telo potrebuje. Vendar pa, da se ne bomo razumeli narobe, to ne pomeni, da vsak dan zaužijte 20 žlic sladkorja. Nikakor! Vsa hrana, ki vsebuje ogljikove hidrate, se razgradi v sladkorje. Pri tem je pomembno, koliko časa telo potrebuje, da te ogljikove hidrate tudi razgradi. Več časa, kot potrebuje za to, dlje bo vaše telo imelo energijo. 

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *