Hudič je v detajlih

Avtor: Jože Vilfan | Objava: 09.12.2005

Pri Podjetniku v prihodnjem letu pripravljamo pravi naskok na detajle!



Življenje je ravnotežje med sanjami na eni strani in bivanjem v dani sekundi, na danem mestu, obdan z danimi ljudmi, na drugi strani. Če ni sanj po nečem boljšem, potem smo obsojeni na to, kar imamo, in »stanje«, kakršno je v tem trenutku. Če pa imamo sanje, pa ne obvladamo bivanja tukaj in zdaj, sanj ne moremo uresničiti.  

Potrebujemo torej oboje. Potrebujemo vizije in pogum, a zavedati se moramo, da je hudič v detajlih. Nedvomno imate vsi izkušnje s kakšnimi domačimi popravili. Ali ste kdaj prešteli, koliko različnih orodij ste morali vzeti v roke, da se je zgodilo neko na videz nepomembno popravilo, torej neka majhna sprememba v hiši? Še za najmanjše popravilo potrebujete pet, šest in več orodij (klešče, kladivo, delovno mizo, lepilo, meter, svinčnik ...) in ta orodja oziroma delovne postopke (detjale ...)  morate tudi obvladati. Če jih ne obvladate, ne boste dosegli cilja ali boste celo naredili škodo.   

In zdi se mi, takole ko se nam spet približuje še eno novo leto, da bomo morali to spoznanje o enakovrednem pomenu sanj in obvladovanja detajlov »vzeti« prav vsi.  

Kar se tiče te naše ljube države je čisto prav, da smo začeli govoriti o tem, da se bomo morali spremeniti oziroma reformirati (kar v prevodu pomeni »preoblikovati«).  Toda, kot vidite, zatika se pri detajlih. Zelo megleno smo si določili smer (kar pomeni, da ne znamo kvalitetno sanjati), neobvladovanje detajlov pa je doseglo, da se je družba razklala, ker detajlov ni nihče vzel dovolj resno.  

Da resnično ne obvladamo niti najmanjšega preoblikovanja realnosti, so pokazali prvi decembrski dnevi. Skozi državni zbor je šel paket zakonov, ki so nedvomno dobronamerni in podjetništvu naklonjeni. A se je spet zataknilo pri detajlih. Če omenim samo eno ugotovitev, do katere so prišli tisti, ki obvladajo detajle: na primer pri prehodu na davek po plačani realizaciji so roki,  določeni za prijavo prehoda, prekratki,  računalničarji nimajo niti približno dovolj časa, da predelajo vse svoje programe, mnogi potrebni postopki so še nedoročeni itd. Pa smo spet totalno pogrnili pri detajlih.  

Kaj je iz tega nauk za vse podjetnike? Kot vse kaže, ne računajte preveč na spremembe v »okolju«. Računajte predvsem na sebe. Kot pravijo, uzdaj se use ... 

In potem se posvetite svojim sanjam in svojim detajlom. Najprej razmislite, ali so vam še ostale lepe sanje. Sanje in cilji, ki vas navdihujejo. In potem se vprašajte, kaj vam povedo detajli. So vaše sanje uresničljive? Je vaše podjetje sposobno to izpeljati? Kaj morate spremeniti v podjetju? Kaj morate spremeniti pri sebi? Kaj boste morali za uresničitev svojih ciljev narediti januarja, kaj februarja in tako naprej. Kot rečeno, hudič je v detajlih.  

Pri Podjetniku v prihodnjem letu pripravljamo pravi naskok na detajle! Da bi vam kar najbolje pomagali. Želimo vam pa srečno in uspešno novo leto – ob zavedanju, da si boste  srečo in uspeh morali ustvariti sami!


Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *