Humor je podjetnikov zaveznik

Avtor: Franci Čeč | Objava: 09.07.2011

Najboljši podjetniki na delovnem mestu ne delajo, ampak se igrajo. Uživanje v delu je vitalnega pomena za podjetnika, zaposlene in podjetje kot celoto.


(Big Stock Photo)

Ponekod humoristični menedžerji in podjetniki veljajo za neresne ali celo neodgovorne, v anglosaških državah pa je humor posebej zaželena vodstvena lastnost. Raziskave so pokazale, da je kar 84 odstotkov vseh direktorjev in kadrovskih šefov prepričanih, da tisti, ki s seboj v pisarno prinese smisel za humor, dela bolje. Humor prinaša večjo mentalno prožnost in temu ustrezno možnost hitrejšega spreminjanja perspektive, kar je v menedžmentu čedalje bolj potrebno.
 
Uporaba humorja na delovnem mestu
 
Učinkovita uporaba humorja lahko pomaga zdraviti, upravljati, sporočati in motivirati. Podjetniki zato lahko humor uporabljajo pri vodenju, izboljševanju odnosov in usmerjanju aktivnosti.
 
Humor kot zdravilo. Humor in posledično smeh na številne načine vplivata na čustveno in fizično zdravje. Zmanjšujeta stres, spodbujata živčni sistem in krepita imunski sistem. Humor lahko v veliki meri pomaga zaposlenim, da ozdravijo, ostanejo zdravi in premagajo stres. Sveto pismo pravi: »Veselo srce je dobro zdravilo, potrt duh pa izsuši kosti.«
 
Humor in fiziološki učinki. Učinka smeha sta hitrejši srčni utrip in pospešeno dihanje, ki povzročita kratko sprostitev. Mišice, ki se uporabljajo pri smehu, so deležne zmernega treninga. Pri smehu iz srca sodeluje večji del tkiv, kar pomeni močnejši trening. Učinki smeha na sproščanje mišic pomagajo odpravljati simptome nevralgij in revmatizma. Smejanje in krohotanje prekineta normalni dihalni cikel, povečata pretok zraka in pospešita njegovo izmenjavo. To poveča raven vsebnosti kisika v krvi.
 
Humor izboljšuje razpoloženje. Posamezniki z boljšim smislom za humor so manj živčni od tistih, ki jim humor ni tako blizu, tudi kadar se znajdejo v kočljivih situacijah. Nagnjenost k humorju pomaga ljudem, da se osredotočijo na spodbude, ki izboljšujejo razpoloženje in zmanjšajo živčnost. Smisel za humor pomaga omiliti stres in živčnost ter omogoča posameznikom boljše soočanje z nezaželenimi situacijami in njihovo preokvirjanje. Šale med zaposlenimi pomagajo ublažiti dolgočasje. Neka raziskava je pokazala, da ima 20 minut humorja in smeha enak učinek na psihološko izčrpanost in ustvarjanje dobrega počutja kakor 20 minut aerobne vadbe.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *