Ideje za poletje

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 10.04.2002

Še dober mesec nas loči od vrhunca poletne turistične sezone. Pobrskali smo po internetu in izbrali nekaj idej za preživljanje dopusta, pri čemer smo se osredotočili na dejavnosti, primerne za oddih na morju.



Namesto ponudbe hotelov in agencij ponujamo kratek pregled nekajdnevnih programov, ki si jih lahko privoščite, četudi ste za letos že rezervirali dopustovanje. Dodajamo tudi zanimivi ideji za nekoliko manj običajno preživljanje poletnega dopusta.

Tečaji za jadralce

Tečaji jadranja sicer potekajo tudi zunaj poletne sezone, ker pa podjetnikom med letom za takšne podvige zmanjkuje časa, lahko tečaj združijo z dopustom. Izbirate lahko med časovno krajšimi in daljšimi tečaji ter različnimi zahtevnostnimi stopnjami (osnovni, nadaljevalni, regatni tečaj). Tečaji trajajo, odvisno od stopnje zahtevnosti, v povprečju teden dni - pa tudi dlje.
Za popolne začetnike so namenjeni osnovni tečaji, na katerih spoznajo osnove jadralnih veščin. Tečajniki se spoznavajo z jadrnico, pomorskimi izrazi, delom z vrvmi, teoretičnim in praktičnim spoznavanjem obale, morja, vetrov in vremena, privezovanjem in odvezovanjem plovila, izplutjem iz marine, pristajanje, s tehnikami jadranja in drugimi osnovami.
Jadralne šole priporočajo, naj osnovni tečaj traja 5 dni.
Tisti, ki osnove jadranja že poznajo, lahko nadaljujejo usposabljanje na nadaljevalnem tečaju. Tečaj v primerjavi z osnovnim obsega še regulacijo jader, uporabo spinakerja, reševanje človeka iz vode, povečanje varnosti v plovbi in manevriranje v ozkih kanalih. Nadaljevalni tečaj je krajši od osnovnega in ga lahko opravite že v dveh dneh.

Jadralne šole ponujajo poleg osnovnih in nadaljevalnih tečajev še vrsto posebnih tečajev za jadralce. Tako se lahko vpišete na regatni tečaj, na katerem boste spoznali skrivnosti tekmovalnega jadranja. Nekatere šole ponujajo tudi možnost udeležbe na regati, seveda s prisotnostjo inštruktorja. Med posebne tečaje lahko štejemo tudi usposabljanje za dvigovanje spinakerja, tega zanimivega, a zahtevnega jadra. Za drznejše začetnike so zanimivi tudi tečaji navigacije. Na njih bodo pridobili potrebna znanja za terestrično navigacijo, torej za uporabo pomorskih kart, pripomočkov za ugotavljanje pozicije plovila, prevožene poti in podobnega.

Koliko boste odšteli za šolo jadranja? Cene se razlikujejo od šole do šole, saj so programi usposabljanja pri ponudnikih nekoliko drugačni. V jadralni šoli EOL iz Maribora boste na primer za celotno jadralno šolo, vključno z dvema izpitoma, odšteli 800 evrov. V jadralni šoli Nauto iz Pesnice (www.nauto-mp.si) staneta začetni in nadaljevalni tečaj skupaj 700 evrov, k tej vsoti pa je treba prišteti še gorivo, stroške privezov in vstopnic v nacionalni park.

Tečaji za voditelja čolna

Tako kot potrebujete izpit za vodenje jadrnice, potrebujete tudi izpit za vodenje motornega čolna. Ponudba tečajev je ravno tako pestra in brez težav vam bo uspelo najti primerno šolo v vaši okolici. Tečaj za voditelja čolna obsega teoretična predavanja iz področja navigacije, pomorskih veščin, motoroznanstva, meteorologije in pomorskih predpisov. Opravite ga lahko v nekaj dneh ali tednu, zanj pa boste plačali približno 30 tisoč tolarjev. Cena je enaka pri več ponudnikih, kot so Nautica ( www.nautica-jadranje.si), Subtehnik trade ( www.subtehnik-trade.si) in Euronautic ( www.euronautic.si).

Tečaj pomorske radiotelefonije

Ljubitelje plovbe velja opozoriti na novost v zvezi pomorsko radiotelefonijo. Leta 1999 je po celotnem pomorskem svetu začel veljati nov sistem pomorske radiotelefonije, imenovan GMDSS (Global Maritime Distress and Safety Sistem). Po začetnem prehodnem obdobju stopa novi sistem prav zdaj v celoti v veljavo. Za morjeplovce je največja novost ta, da morajo tečaj opravljati na simulatorju. Tudi za ta tečaj je treba odšteti približno 30 tisoč tolarjev.

Najem plovila
Izpit imate, kaj pa zdaj? Gremo na morje, seveda. Na internetu boste našli celo kopico ponudnikov jadrnic za najem. Prav tako pestra je tudi izbira različnih vrst plovil, saj številni slovenski ponudniki sodelujejo s tujimi, predvsem hrvaškimi, in ponujajo tudi njihova plovila. Družba Nauto iz Pesnice tako ponuja v najem več kot 1500 jadrnic in jaht vzdolž vse jadranske obale in tudi drugod. Podobno velja tudi za druge ponudnike, med katerimi so nekateri bolj specializirani za določene vrste plovil. Cleanport (www.cleanport.si), na primer, je bolj tekmovalno usmerjen, zato ima v lasti več tekmovalnih jadrnic, kot potovalnih. Strankam svetujejo kot najprimernejše mesto za začetek počitnic (vkrcanje) okolico Zadra, a vam lahko jadrnico pripeljejo tudi bližje.

Najem jadrnice ni ravno poceni, glede na število potnikov pa strošek tudi ni prevelik. Cene najema so zelo različne in so odvisne predvsem od vrste plovila in od termina najema. Okvirno pa velja naslednje: za angleško jadrnico UFO 27, dolžine 8,5 metra, s petimi ležišči je treba na teden odšteti od 400 do 700 evrov. Višja cena velja za konico poletne sezone, nižja za zgodnjo pomlad in pozno jesen. Za večje družbe je primerna Sun Odyssey 51 Classic, ki ima 5 kabin in 12 ležišč. V najdražjem času, od sredine julija do sredine avgusta, stane tedenski najem štiri tisoč evrov.

Pogoj za najem same jadrnice (brez voditelja čolna) so izpit za voditelja čolna vsaj enega izmed jadralcev in jadralske izkušnje. Če se kljub izpitu ne čutite dovolj usposobljeni za vodenje barke, pa lahko najamete tudi skiperja. Ta bo poskrbel za varno vožnjo in vam ponavadi tudi svetoval jadranje ob najbolj zanimivih delih obale. Za skiperja po Jadranu je treba odšteti približno 80 evrov na dan (pri nekaterih ponudnikih tudi manj), ceni pa je treba dodati še stroške za njegovo hrano in prevoz do marine in nazaj. Približno toliko vas bo stal tudiprevoz barke po morju iz enega kraja v drugega, če vam zmanjka časa za zaključno dejanje.Seveda boste ceni dodali še stroške za gorivo, pristaniške takse in plovna dovoljenja.

Izlet z barko

Na izlet z barko se lahko opravite tudi, če sami niste jadralec ali vam ni do daljšega večdnevnega jadranja. Za take poskrbijo ponudniki izletov ob obali. Portoroško podjetje Spinaker (www.spinaker.si) organizira izlete po željah potnikov ob celotni slovenski obali z jadrnico ZERO 22. Ker je jadrnica tekmovalna, lahko zajadrate tudi bolj športno, voditelju čolna pa lahko pomagate pri jadranju in izkusite jadralski čar. Dveurni izlet z jadrnico stane 15.900 tolarjev, štiriurni pa 26.900 tolarjev, ne glede na število potnikov. Idealno je torej, če se vas zbere pet potnikov, kolikor jih jadrnica tudi sprejme.

Tečaji za potapljače

Potapljanje brez dobrega predznanja je lahko nevaren konjiček. Začetnikom svetujemo, da se za začetek obrnejo na eno od številnih potapljaških društev, ki delujejo v okviru Slovenske potapljaške zveze. Na spletnem naslovu zveze www.spz.si boste našli seznam 44 društev s preko 1300 člani. Za orientacijo pa lahko navedemo, da stane potapljaški tečaj v potapljaškem društvu Manta club iz Izole ( www.manta-club.si) 35 tisoč tolarjev. V ceni sta všteta izposoja celotne opreme in letna članarina v društvu.


Šola deskanja na valovih

V nadaljevanju navajamo še nekaj informacij o dveh vsaj pri nas manj poznanih poletnih športih. Prvi je deskanje na valovih. Na spletnem naslovu http://ujusansa.enrg.nu boste našli zanimivo ponudbo za učenje tega adrenalinskega športa. Organizator šolanja vas bo za dva tedna popeljal na francosko atlantsko obalo, kjer se boste lahko učili na “najboljših poletnih valovih v Evropi”. Tečajniki se nastanijo v tamkajšnjem kampu, ob prihodu pa dobijo vso opremo, potrebno za deskanje na valovih. Cena tečaja znaša 75 tisoč tolarjev (vključno s prevozom, kampiranjem in zavarovanjem), s seboj pa potrebujete še nekaj denarja za hrano, pijačo in druge sprotne izdatke.

Ribolov na velike ribe

Ribolov na velike ribe, kot so tune, mečarice in morski psi, pa je sploh posebno doživetje. Na internetu boste našli več ponudnikov tega športa, ki vas popeljejo z barko na odprto morje, vam zagotovijo vso potrebno opremo in osnovna znanja. Za začetek lahko prve informacije o tem športu dobite na spletni strani www.big-game-adria.com. Tu boste dobili tudi vpogled v cene tovrstne ponudbe; najem 11-metrske barke skupaj s profesionalnim ribičem stane približno 80 tisoč tolarjev na dan. Pri trboveljskem podjetju Kiim ( www.kiim.si), ki organizira tri- in šestdnevne programe ribolova, so cene še nekoliko višje. Za en dan ribolova je treba odšteti približno 110 tisoč tolarjev, dodati pa morate še dobrih 20 tisoč za skiperja, 150 kun za dovoljenje za ribolov in plačati porabljeno gorivo.

Najem svetilnika

Pri omenjenem podjetju Kiim imajo v ponudbi še en zanimiv in dokaj nepoznan program. Gre za najem svetilnikov na hrvaškem morju. Bivate lahko v dobro opremljenih apartmajih, kamor vas pripeljejo z gliserjem. Tedenski najem apartmaja stane približno 500 tisoč tolarjev, odvisno od velikosti in lokacije. Ni malo, a za ta denar boste teden dni gospodarili na svojem otočku. Ves čas bivanja na svetilniku vam ponudnik zagotavlja varno parkirno mesto za avtomobil in še popelje vas za en dan na izlet po izbiri. Za popestritev dopustovanja lahko za teden dni najamete tudi 7-metrski gliser.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *