In računalnik bo kot nov

Avtor: Esad Jakupović | Objava: 08.11.2010

Danes je praktično vsak novi osebni računalnik odličen, tudi tisti iz samopostrežbe. Po daljši uporabi pa tudi vrhunski računalnik lahko postane počasen in nezanesljiv. Rešitev problema ni nadgradnja ali celo zamenjava, ampak le urejanje, čiščenje, zaščita in nadzor.


Kot idealen računalnik za Windows 7 strokovnjaki priporočajo računalnik s 3 GB pomnilnikom (1), 64-bitnim procesorjem, kakršen je Intel Core i7 2,66 GHz (2), grafično kartico, kakršna je ATI HD 4770 PCI-E s 512 MB pomnilnikom (3), 500 GB diskom (4) in visokoločljivostnim zaslonom (HDTV) (5).

Osebni računalniki so neverjetne prefinjene naprave, ki so popolnoma spremenile naše poslovanje, izobraževanje, informiranje, zabavo, prosti čas – skratka, naše življenje. Obenem pa gre tudi za naprave, znane po težavah, izgubljanju moči in odpovedih, ki so bolj pogosti kakor pri katerikoli drugi napravi. To je na videz protislovno: tehnološko tako napredne naprave, pa tako naklonjene k »okvaram«! V resnici sploh ne gre za okvare, temveč za težave, ki so rezultat zapletenosti računalniških procesov, vmesnih operacij in tudi pogosto nepotrebnih aktivnosti, ki jih je izbral uporabnik, pogosto pa tudi zlonamernega delovanja neželenih programov in neznanih vsiljivcev. Predvsem pa so rezultat nezadostne skrbi za urejanje in čiščenje notranjih virov računalnika ter njegovo zaščito in kontrolo.
 
Rešitev ni v nakupu
 
Problemi so povezani predvsem s pomnilnikom računalnika, zato ni čudno, da se nekateri uporabniki hitro odločijo za nakup dodatnega pomnilnika (RAM-a). Ko to naredijo, se takoj prepričajo v izboljšanje hitrosti računalnika, toda le za nekaj časa. Navadno se že po nekaj tednih znova začnejo težave, počasnost in zamrznitve naprave ter tudi frustracije uporabnika. Morda se bo uporabnik znova odločil za nakup pomnilnika, ali pa bo začel sumiti v druge komponente računalnika, predvsem »počasen« procesor. Problem največkrat ni v drugih komponentah strojne opreme, vključno s procesorjem, niti v pomnilniku, razen če ga je zares premalo. Pravi problem je v uporabi računalnika oziroma v procesih, ki se v njem izvajajo.
 
Računalnik namreč navadno poganja vrsto programov, uporabljamo pa ga tudi za iskanje informacij na spletu, gledanje videa ali filmov na ploščah DVD, poslušanje glasbe MP3, mladi na domačem računalniku pa še posebej za igranje iger. Vse te dejavnosti puščajo za sabo »smeti«, ki se kopičijo iz dneva v dan. Poslovni in specializirani programi so požrešni, kar se tiče procesorske moči in pomnilnika. Poleg tega računalnik nenehno hrani velike količine podatkov – za prikazovanje ikon in slik, pretakanje videa in glasbe, vzdrževanje spletnih povezav, ustvarjanje začasnih datotek na disku za tiste primere, ko bo potrebno obnavljanje. Operacijski sistem nenehno shranjuje manj pomembne podatke na disku in bolj pomembne na pomnilniku, ki jih v toku delovanja tudi premešča.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *