Informacijska tehnologija za mikro in mala podjetja

Avtor: Matic Zupančič | Objava: 09.07.2012

Zaradi narave pisarniškega dela ostajajo običajni računalniki še vedno pomembno delovno orodje. Podatke, ki nastajajo v poslovnih procesih, pa mora podjetje nekam odlagati. Poskrbeti je potrebno za njihovo primerno varovanje in arhiviranje.



Ob vseh malih napravah v obliki telefonov in tablic se marsikdo sprašuje, koliko (časa) še sploh potrebujemo velike in okorne računalnike na delovnih mestih ali malce manj velike, a še vedno precej nerodne prenosne računalnike. Poglejmo, kaj še vedno potrebujemo za nemoteno pisarniško delo.
 
Potrebujemo strežnik?
 
Da, največkrat. A to še ne pomeni, da mora podjetje zanj seči zelo globoko v žep. Strežniki namreč pridejo v različnih oblikah in niti ni nujno, da jih prodajalci prodajajo pod tem nazivom. Zaenkrat še premalo znana strežniška rešitev je (o)mrežni disk oziroma NAS (NetworkAttachedStorage). Omrežni diski so zmogljive naprave, ki so se v zadnjih letih iz povsem običajnih odložišč za datoteke prelevili v zelo uporabno nadomestilo za klasične strežnike – vsaj za potrebe malih podjetij. Omrežni disk se torej lahko s pridom uporabi namesto prej omenjenega dragega strežnika, v večini primerov pa z njim ne bo skritih stroškov.
 
Centralizirana hramba podatkov, do katerih imajo dostop vsi v službenem omrežju, torej ni edina funkcionalnost NAS naprav. Na njej lahko gostuje tudi spletna stran ali pa se prelevi v poštni strežnik, ki bo sprejemal vso elektronsko pošto podjetja. NAS je lahko tudi varen vstop zaposlenih v službeno omrežje – s terena, službenega potovanja, od kjerkoli. To omogoča v napravo vgrajeni programski VPN strežnik. Podatki v NAS napravi so tudi precej bolj varni pred izgubo ob morebitnih okvarah kot pri namiznih računalnikih. Podatki so namreč na diskih zapisani z različnimi stopnjami redundance, odvisno od konfiguracije sistema. Če odpove eden izmed diskov, so podatki še vedno varno shranjeni na preostalih. Po zamenjavi okvarjenega, se podatki sinhronizirajo in naprava spet »varuje« podatke, da se z njimi ne bi zgodilo kaj nepričakovanega.
 
Na trgu omrežnih diskov je izbira kar precejšnja. Vsekakor pa po svoji modularni zasnovi in vsestranski uporabnosti izstopajo naprave proizvajalcev QNAP, Synology ter Thecus.
Precej več surove računske moči, kot jo imajo omrežni diski in jo je dovolj tudi za zahtevnejše naloge in virtualizacijo, prinesejo pravi strežniki. Na sliki HP ML380 G7.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *