Investicije v tvegani kapital

Avtor: Mojca Kunšek | Objava: 11.11.2008

Ena od alternativnih oblik investiranja je vlaganje v tvegani kapital. Poleg možnih visokih donosov prinaša tudi davčne ugodnosti.



Recesija kapitalskega trga nas žene k iskanju alternativnih virov investicijskih vlaganj, pri čemer je lahko vlaganje v tvegani kapital predvsem z vidika dolgoročnega vlagatelja dober nadomestek vlaganj v instrumente kapitalskega trga. Ob tem pa ni zanemarljivo niti dejstvo, da so vlaganja v tvegani kapital tudi davčno ugodnejša in s tem za vlagatelje še zanimivejša.
 
Tvegani kapital je oblika financiranja podjetij na začetni stopnji delovanja, katere posebna lastnost je ta, da gre za lastniško obliko financiranja. Ker pa gre pri tem financiranju tudi za veliko tveganje, lahko vlagatelji pričakujejo tudi velike donose (30 odstotkov in več na letni ravni). Tvegani kapital najpogosteje vlagajo poslovni angeli ter skladi tveganega kapitala.
 
Poslovni angeli so uspešni poslovneži, ki so v preteklosti že zgradili eno ali več uspešnih podjetij. To pomeni, da jim finančno stanje omogoča, da investirajo tudi v zelo tvegane naložbe, kot so podjetja na začetni stopnji ustanovitve. Poslovni angel postane z investicijo solastnik podjetja, v poslovanje katerega je običajno tudi aktivno vpleten in podjetniku ponuja tudi neke vrste mentorstvo. Poslovni angeli so običajno prvi zunanji investitorji v podjetje, pred skladi tveganega kapitala ali drugimi viri financiranja.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *