Investicijski načrt

Avtor: Cvetka Peršak | Objava: 09.07.2009



Pripravljam se na večjo investicijo. Zanima me, ali lahko banka od mene zahteva poslovni in investicijski načrt, tudi če ji predložim vsa primerna zavarovanja za kredit. Banka tako rekoč nič ne tvega.
 
Vprašanje je precej pogosto med podjetniki začetniki. V pomanjkanju finančnih sredstev je največkrat razlog za to vprašanje prepričanje, da gre za nepotreben strošek, ki ga bo treba plačati kakšnemu strokovnjaku. Poslovni in/ali investicijski program štejejo kot dokumentacijo, ki jo zahtevajo banke, medtem ko podjetnik ali podjetje tega dokumenta ne potrebuje. Prepričani so, da imajo vse potrebne informacije »v glavi« in da je priprava poslovnega načrta samo poraba časa in denarja, pa tudi razkrivanje poslovnih skrivnosti.
 
Da je takšno razmišljanje napačno, dokazujejo številne zgrešene investicije. Seveda tudi poslovni načrt ni garancija za uspešne investicije, saj gre pri načrtu vendarle samo za predvidevanja, ne pa dejstva. V njem predvidimo, čemu bo investicija služila, kakšne koristi bo predvidoma prinašala, kako bo financirana – in če bo s posojilom, kdaj bo poplačana … Dokaj dorečene vsebine poslovnih oziroma investicijskih načrtov popeljejo podjetnika oziroma avtorja načrta skozi številna vprašanja, ki se običajno odpirajo ob investicijah in je nanje treba najti odgovore. To je največja vrednost poslovnega načrta, saj se s takšnim predvidevanjem dogodkov in rešitvijo problemov zmanjšujejo tveganja, ki jih prinašajo poslovne odločitve o investiranju.
 
Zdaj pa k vprašanju. Poslovni in/ali investicijski načrt je v glavnem obvezna priloga pri vlogah za pridobitev posojil v bankah. Zakaj? Banke se kot finančne institucije seveda najraje ukvarjajo s posojanjem denarja in pri tem ne želijo preveč ali, kot pravite vi, nič tvegati. Vendar brez tveganja ne gre. Zato zahtevajo razna jamstva, na primer hipoteke na nepremičnine. Pri neizpolnitvi posojilne pogodbe, torej če posojilojemalec posojila ne bi vračal, mora banka nepremičnino prodati. Po kakšni ceni in kdaj jo bo kdo pripravljen v negotovi prihodnosti kupiti, pa je seveda lahko veliko vprašanje. Zato si želijo banke tveganje zmanjšati tako, da pogledajo v poslovne načrte in presodijo, ali so stvari »realno« načrtovane in bo posojilojemalec sposoben posojilo vračati.
 
Banke pa imajo za svoje komitente tudi svetovalno vlogo, saj jim ni vseeno, ali kak komitent zaide v poslovne težave ali celo propade in se jim s tem zmanjša »trg«. S takšno zahtevo po pripravi poslovnega načrta zagotovijo, da se mora podjetnik spopasti z načrtovanjem, ki zagotavlja večjo verjetnost uspešnosti investicije in s tem uspešnost podjetja, kot če tega načrta ne bi bilo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *