Investirate ali špekulirate?

Avtor: Robert Kleindienst | Objava: 13.11.2007

Špekuliranje samo po sebi ni nič slabega, če špekulira tisti, ki si špekulacijo lahko privošči. Velika težava nastane, če nas špekulacija pripelje do visokih finančnih izgub, ki presežejo naš prag tolerance.


(i-StockPhoto)

Srečal sem veliko investitorjev, ki so se investiranja v vrednostne papirje želeli lotiti na preprost in na prvi pogled edini pravi način: »V upravljanje vam zaupam svoja sredstva, vi pa boste najbolje vedeli, kako jih obračati. Prosim, ne mučite me z naložbeno politiko in strategijo, od vas ne pričakujem ničesar drugega kot visok donos.«  

Če bi bili profesionalni upravljavci premoženja, finančni svetovalci in borzni analitiki čudodelniki, ki bi iz kepe zlata enostavno naredili pet zlatih kep, bi bila ta logika edino razumna. Na žalost dolgoletna praksa pri nas in v tujini kaže, da čudežev ne morejo delati, kar je tudi pomemben razlog, da še niso vsi na zasluženih počitnicah. Obstajajo sicer boljši in slabši strokovnjaki, vendar nas tudi dobri v času splošnega negativnega ozračja na borzah ne morejo zaščititi pred izgubami. Borzne dogodke je namreč zelo težko napovedati, saj so v največji meri odvisni od vplivov, ki danes še ne morejo biti znani.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *