IRC - borza priložnosti

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 09.09.2005

Ponujate tehnološke inovacije ali jih iščete za svoje podjetje? V tej številki Podjetnika začenjamo objavljati ponudbe in povpraševanja iz mednarodne mreže Inovacijskih relejnih centrov (IRC).



To mrežo so ustanovili ob podpori Evropske komisije že leta 1995, namenjena pa je predvsem podpori tehnološko usmerjenim malim in srednje velikim podjetjem, pa tudi večjim podjetjem, raziskovalnim ustanovam, univerzam, tehnološkim centrom in drugim.

Danes je v evropsko mrežo vključenih 71 Inovacijskih relejnih centrov v vseh državah članicah EU-ja ter v Švici, Norveški, Islandiji, Romuniji, Bolgariji, Izraelu, Turčiji, poskusno pa tudi v Čilu. V preteklih petih letih so IRC-ji ponujali pomoč pri več kot 12.500 pogajanjih za prenos tehnologij in več kot 55.000 strankam pomagali rešiti njihove tehnološke izzive ali komercializirati rezultate raziskav. Podjetjem in drugim organizacijam so pomagali uresničiti preko 1000 pogodb o mednarodnem prenosu tehnologij, običajno v obliki licenčnih pogodb, pogodb o tehničnem sodelovanju ali prodaji s tehnično pomočjo.  
 
IRC tudi v Sloveniji 

IRC Slovenija je regionalni center, ki stranke poveže s podjetji, povpraševalci in ponudniki novih tehnologij in inovacij z vse Evrope. V obdobju 2004-2008 sta partnerja pri projektu Institut Jožef Stefan in Univerza v Mariboru (CIMRS) s skupaj osmimi strokovnjaki.  

IRC Slovenija svojim strankam ponuja: 
- spremljanje ponudb in povpraševanj po tehnologijah znotraj mreže IRC,
- posredovanje njihovih ponudb in povpraševanj po tehnologijah,
- pomoč pri vzpostavitvi stika s tujimi podjetji,
- organizacijo obiskov podjetij, tehnoloških borz in sejmov v tujini,
- pomoč pri pogajanjih in pripravi pogodb o prenosu tehnologij,
- spremljanje njihovega napredka pri uvajanju tehnologij,
- izvajanje tehnoloških presoj (Technology Audit),
- izdelavo poročil o trenutnem dogajanju v določenem gospodarskem/tehnološkem segmentu (Technology Watch Report),
- pomoč pri zaščiti intelektualne lastnine in pri licenčnih strategijah,
- seznanjanje z možnostmi financiranja inovacij prek skladov tveganega kapitala ...   

Borza tehnologij 

Na spletni strani www.irc.si si lahko med drugim ogledate tehnološko ponudbo in povpraševanje iz zbirke celotne mreže Inovacijskih relejnih centrov, kjer je vedno okoli 3000 različnih tehnoloških ponudb in povpraševanj. V nadaljevanju objavljamo nekaj primerov.

1. POVPRAŠEVANJA PO TEHNOLOGIJAH

Znanje za izdelavo posebnih vrečk za sladkor
Nemško podjetje išče partnerja z znanjem in proizvodnimi zmogljivostmi za proizvodnjo inovativnih, individualno prilagojenih (večbarvne, opremljene z grafiko) štirigramskih vrečk za sladkor.  

Črpalke za vbrizgavanje dizelskega goriva in visokozmogljivi kontrolni ventili
Britansko podjetje z izkušnjami v vgrajeni krmilni elektroniki razvija nov koncept za kontrolo vbrizgavanja dizelskega goriva in išče partnerja z izkušnjami in kapacitetami za razvoj in proizvodnjo hidravličnih komponent za vbrizgavanje goriva.  

Nepregorni tekstilni materiali za ognjene in dimne lopute
Majhno švedsko podjetje išče nepregorno tkanino, ki bi bila uporabna v novi vrsti ognjenih in dimnih loput in v ventilacijskih sistemih. Material mora zdržati najmanj 400 °C za pet minut. Iščejo se partnerji za oblikovanje in dobavo že razvitega materiala, zanimivi pa so tudi novi koncepti.  

Tehnologija »lab-on-a-chip« za testiranje krvi
Londonsko podjetje, ki razvija prve sisteme za telemonitoring otrok, išče partnerje za skupen razvoj naprave, ki bo omogočala testiranje krvi po sistemu LOC (lab-on-chip). Londonsko podjetje bo zagotovilo inovativno tehnologijo za multiparametrski brezžični monitoring z možnostjo mobilne povezave, ki bo zdravnikom omogočal ogled rezultata testa prek spleta.  

Inovativna tehnologija tipkovnic za mobilne naprave
Nemška pisarna multinacionalnega podjetja išče partnerje za razvoj novih tehnologij za izboljšave pri prijaznejši uporabi ročnih delov mobilnih telefonov. V okviru sodelovanja iščejo znanje in izkušnje pri oblikovanju finomehaničnih konstrukcij, ki lahko zdržijo dolgotrajno uporabo in imajo nizke proizvodne stroške. Iščejo sodelovanje z inženirskim, proizvodnim podjetjem ali raziskovalci.

Tehnologija programirljivih logičnih kontrolerjev (PLC)
Malo izraelsko podjetje, specializirano za velike integracijske projekte za izgradnjo upravljavskih in kontrolnih sistemov išče inovativne tehnologije PLC za uporabo v projektih industrijske avtomatizacije. Podjetje je zainteresirano preučiti predstavljene predloge in vzpostaviti komercialno sodelovanje s tehnično asistenco.  

Večnamenski CNC-stroj za izdelavno kovinskih komponent
Turško podjetje išče proizvajalca cenovno ugodnih CNC-strojev za izdelavno kovinskih komponent.   

2. PONUDBA TEHNOLOGIJ 

Odstranjevanje nanodelcev iz dimnih emisij z uporabo elektromagnetne radiacije aerosolov
Dansko podjetje je razvilo novo cenovno učinkovito metodo za zniževanje onesnaženosti dimnih emisij dizelskih motorjev avtomobilov, tovornjakov, ladij ali elektrarn z nanodelci. Podjetje išče industrijske partnerje z izkušnjami na področju tradicionalnih filtrirnih tehnologij.  

Nizkocenovna tehnologija izdelave kompozitnih obcestnih drogov
Nizozemsko podjetje je razvilo tehnologijo proizvajanja lahkih kompozitnih drogov za lokalne ceste. Podjetje se zanima za licenčno sodelovanje z drugimi evropskimi podjetji, ki bi proizvajala in tržila izdelke na lokalnih trgih. Tehnologija je uporabna tudi za proizvodnjo drugih izdelkov.  

Nova metoda za hitro detekcijo plinov
Nemški institut je razvil nov detektor plinov. Posebnost novega senzorja je zmožnost pravilnega merjenja takoj po vklopu. Senzor je uporaben za ozonske meritve in identifikacije plinov, kjer so možni le kratki intervali merjenja. Možno je licenčno sodelovanje ali sodelovanje za nadaljnji razvoj.  

Proizvodnja solat z daljšim rokom trajanja
Poljsko podjetje, aktivno na področju prehrambene industrije, zlasti v sektorju sadja in zelenjave, je odkrilo tehnologijo, ki solatam podaljša rok trajanja. Podjetje ponuja tehnologijo v obliki nakupa »know-howa« in tehničnega sodelovanja.  

Nova bionična lepilna folija
Nemški institut je razvil novo bionično lepilno folijo. Mehanizem je sestavljen iz drobnih elementov, ki omogočajo lepljenje na mokre površine. Kot dodatek se lahko uporabljajo tudi običajna lepila za suhe površine. Zaželeni so partnerji za nadaljnji razvoj ali licenčno sodelovanje.  

Inovativno odprtokodno orodje za uvedbo aplikacij za e-učenje
Italijanski konzorcij je razvil tehnično ogrodje za izboljšavo običajnih rešitev e-učenja. S kombinacijo znanja, učenja, spretnosti v tehnologijah upravljanja z umetno inteligenco izdelek razvija prilagojeno vsebino glede na značilnosti in sposobnosti učenca. Konzorcij išče partnerje iz industrije in raziskovalne sfere za tehnično sodelovanje.  

Za več informacij o zgoraj navedenih ponudbah in povpraševanjih pišite na e-naslov irc@ijs.si.
Ponujate tehnološke inovacije ali jih iščete za svoje podjetje? Objavljamo ponudbe in povpraševanja iz mednarodne mreže Inovacijskih relejnih centrov (IRC).

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *