IT ni samo računalnik

Avtor: Esad Jakupović | Objava: 03.08.2010

Včasih smo informacijske tehnologije za poslovanje uporabljali izključno na računalnikih. Danes vse pogosteje uporabljamo tudi različne druge sorodne naprave, vse več pa tudi pametne telefone.


Prihodnost na strani mobilnosti: že naslednje leto bo število pametnih telefonov v svetu preseglo število prenosnih računalnikov.

Obrti in posli brez računalnika še zmeraj obstajajo, čeprav tudi njim koristijo »računalniška« opravila, kot so uporaba e-pošte in iskanje informacij ali poizvedovanje o strankah prek spleta. Poslovanje brez računalnika pa si je že težko zamisliti tudi pri takšnih neračunalniških poslih, ker so informacijske tehnologije in rešitve nujne za računovodstvo, e-pošto, načrtovanje in druge obveznosti podjetij. Tudi izmenjava nekaterih podatkov in dokumentov z javno upravo ni več mogoča brez računalnika in interneta. Kljub temu se vse več posl(ovanj)a opravlja brez računalnika, ampak še naprej »elektronsko« ali prek interneta – le da je računalnik zamenjala kakšna druga sodobna naprava, kakršna je na primer pametni telefon.
 
Prenosnost in vsebine
 
Po najnovejši raziskavi analitskega podjetja IDC je dobra prodaja osebnih računalnikov v zadnjem trimesečju lani in prvem letos utrla pot za 20-odstotno rast prodaje v celotnem letu 2010. Letos bo tako prodanih 217 milijonov prenosnih računalnikov, kar je 29 odstotkov več kakor lani, in blizu 138 milijonov namiznih računalnikov, kar je 8 odstotkov več kakor lani. IDC v svoji raziskavi opozarja, da bodo na trg računalnikov v prihodnje vse bolj vplivali tudi drugi dejavniki, ne le »gola procesorska moč«.
 
Nove naprave, kot so spletne tablice in e-bralniki, pojasnjuje IDC, prinašajo resne izzive konvencionalnim modelom uporabe ter odpirajo različne možnosti v uporabniškem prostoru in mobilnem poslovanju. Razen po računalniški moči se bo vrednost računalniških naprav vse bolj merila tudi po optimalni prenosljivosti ter prilagodljivosti zahtevam po ustvarjanju in uporabi vsebin. Naprave, ki niso računalniki, a opravljajo »posamezna opravila« računalnikov, obstajajo že dolgo in nekatere so dokaj razširjene. To predvsem velja za dlančnike, ki pa so jih zadnji dve leti precej izpodrinili pametni telefoni. 

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *