Izboljšajte izrabo časa, 2. del

Avtor: Mirjana Mladič, Jure Legvart | Objava: 09.01.2009

Orodjem za načrtovanje časa, ki smo jih spoznali v prejšnji številki, tokrat dodajamo še dve: analizo nalog ABC in Paretovo načelo.


Paretovo načelo pravi, da porabimo za najpomembnejša opravila, s katerimi dosežemo 80 odstotkov posameznega rezulata, samo 20 odstotkov časa. Ostali čas porabimo za manj pomembna dela, ki k rezultatu le malo prispevajo.

Kako vam gre beleženje porabe časa? Vas kaj preseneča, ko vidite, za kaj vse porabljate ali včasih izgubljate dragocene minute? Vam je načrtovanje nalog z uporabo Eisenhowerjevega križa pomagalo razjasniti, kaj je dobro, da še naprej delate sami, in katere naloge bi bilo veliko bolje delegirati drugim?
 
Tokrat nadaljujemo z orodji za upravljanje časa, ki vam bodo omogočila, da boste v službi bistveno povečali osebno učinkovitost – pri nalogah, ki jih morate opraviti sami.
 
Najprej prioritete, šele potem vrstni red!
 
Vse naloge ne prinesejo enakega rezultata. Dve orodji, s katerima si lahko pomagamo pri določanju tega, kdaj boste delali katero od nalog, sta analiza nalog ABC in Paretovo načelo.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *