Izplačilo zaslužka

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 09.03.2012



Sem majhen podjetnik s petimi zaposlenimi. Po daljšem trudu se nam obeta večji zaslužek. Poslušam uspešne vrstnike, da imajo kljub zaslužku in dobremu življenju minimalno plačo. Očitno so poleg plače drugi načini koriščenja dobrih poslovnih rezultatov. Kako je s tem?
 
Pravzaprav bi na kratko težko odgovoril. Tudi strokovnjak za davčne zadeve bi imel probleme. Dejstvo je, da pri kakršni koli uporabi prisluženega denarja nastopajo predvsem davčni problemi. Najbolj čisto je, da v podjetju izkoristite tiste možnosti, ki vam jih zagotavlja država z opredelitvami, da gre za davčno priznane stroške. Omenil bi možnost izobraževanja, ki je tudi naložba zasluženega za prihodnost. Potem pa ostaneta le še višja plača ali izplačilo v obliki izplačila dobička, vendar so se stopnje obdavčenja nekoliko spremenile. Plača je, kot vemo, precej obdavčena, vendar je tudi zaradi predvidenih sprememb pokojninske zakonodaje vendarle pomembna za čas, ko se bo izplačevala pokojnina. Tega pri sicer nekoliko manj obremenjenem izplačilu dobička ni.
 
Odsvetujem pa, da se brez posvetovanja s strokovnjakom lotevate uporabe denarja podjetja za osebne namene. Vendar je to stvar etike, morale in osebnih preferenc (za tveganje) vsakega posameznika. Predlagal bi tudi, da upoštevate možnost, da bi šlo v prihodnosti kaj narobe in vsega ustvarjenega ne »potegnete« iz podjetja. Podjetje ima lahko bančne depozite, kupuje obveznice in delnice. Torej enotnega recepta ni!

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *