Izterjava terjatve v tujini, 2. del

Avtor: Sabina Rupert | Objava: 07.12.2009

V kateri državi boste vložili tožbo proti dolžniku iz druge države in kakšen bo postopek izterjave?


(Big Stock Photo)

V prejšnji številki smo pisali o tem, kako preveriti tuje poslovne partnerje, preden sklenemo posel z njimi, in kaj storiti z neplačanimi terjatvami, če pride do njih. Tokrat pa poglejmo nekaj nasvetov za izbiro agencije za izterjavo in začetek sodnega postopka zoper dolžnika v tujini.  

Skrbnost pri morebitni izbiri agencije za izterjavo
 
 
Agencije poskušajo doseči poplačila dolga zunajsodno, to je z neposrednimi obiski, pisnimi opomini, telefonskimi klici … Njihova prednost je običajno v tem, da so njeni predstavniki specialisti za pogajanja z dolžniki in jih dolžniki običajno kot tretjo stranko jemljejo »resneje«. Pri tem naj bi agencija pridobila tudi čim več podatkov o premoženju in finančnem stanju dolžnika, da bi na podlagi tega lahko podala ustrezno oceno verjetnosti in smiselnosti nadaljevanja izterjave v sodnem postopku, če bi ne uspela z izterjavo zunajsodno. Če je namreč finančno oziroma premoženjsko stanje dolžnika tako slabo, da se tudi ob vašem uspehu v sodnem postopku ne bi imeli iz česa poplačati, bi bilo verjetno nesmiselno sploh začeti sodni postopek. V tem primeru bi namreč zaradi neuspešne izterjave vam ostali vsi stroški, ki bi jih imeli z lokalnim odvetnikom in sodnim postopkom. 
 
Če torej agencija ne bi bila uspešna pri svoji izterjavi, bi glede na zbrane podatke lahko podala ustrezna priporočila o tem, ali nadaljevati izterjavo v sodnem postopku ali ne. Če se upnik odloči za nadaljevanje postopka z uvedbo sodnega postopka, se bo lahko dogovoril z agencijo, da vodi zanj ta postopek (agencija bo običajno v tem primeru najela odvetnike), ali pa se upnik odloči sam, brez agencije nadaljevati izterjavo prek sodišča. 

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *