Javni nastop – simfonija v očesu poslušalca

Avtor: Minka Jerebič | Objava: 05.01.2013

Na javni nastop se morate vedno pripraviti. Vedeti morate, kaj je cilj in kako boste do njega prišli. Dobro morate poznati temo pogovora in jezik, če nastopate v tujem jeziku.


(Big Stock Photo)

Človeku je govorništvo lahko prirojeno, lahko pa se ga naučimo. Osnove dobrega govorništva lahko pridobimo s pomočjo učenja, branja knjig ali opazovanja drugih govorcev. Vsekakor moramo imeti tudi sami zelo dobro izdelano svojo samopodobo. V vsaki situaciji se moramo znajti in hitro reagirati. Le na podlagi svoje lastne osebnosti imamo lahko sposobnost hitrega in lahkotnega izražanja, jasnega in vsem razumljivega navajanja misli, preprečljivih argumentov in prepričevanja. 

Javni nastop vadite 

Dober govorec pred javnim nastopom vadi. To lahko storimo doma. Stavke ponavljamo na glas, zlasti z namenom, da slišimo svoj glas. Pri tem je pomembno tudi, da pazimo na gibe, ki jih pri tem izvajamo – položaj rok, glave, predstavitve projekcije, hoja po odru, drža za govorniškim pultom, predavanje sede ... 

Pri vadbi je pomembno, da vadimo začetek nastopa in konec. Govor vadimo le zaradi časovnega okvirja. Nikoli se govora ne naučimo na pamet, lahko si za pomoč pripravimo oporne točke. Nekateri govorci govor vadijo pred poslušalci; to so lahko naši najbližji (sodelavci, domači ipd.). Nikoli ne vadimo pred ogledalom. Pri učenju govora je pomembno, da v govoru, ki ga želimo imeti, zaznamo napake bodisi pri izgovarjavi, bodisi da odkrijemo, ali govorimo prehitro ali prepočasi; paziti je treba tudi na tvorbo stavkov.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *