Jaz pa že nisem za staro šaro!

Avtor: Gašper Predanič | Objava: 01.06.2011

Telo pripravimo na športne in druge fizične aktivnosti ne samo s treningom, ampak tudi s primerno prehrano, predvsem z obrokom neposredno pred aktivnostjo.


Vsaj dve uri pred pričetkom treninga zaužijte lahek, vendar hranilen obrok, ki naj bo sestavljen iz kompleksnih ogljikovih hidratov. (Big Stock Photo)

Kaj mislite, kdo bi prej prišel skozi cilj na dirki: dirkalni avtomobil na bencinski pogon, kateremu smo samo tokrat natočili dizelsko gorivo? Ali čisto normalen avtomobil z vsega skupaj 40 konjskimi močmi in pravim gorivom? Odgovor je seveda logičen, 40 konjskih moči bi premagalo zverino s 300 ali več konjev in napačnim gorivom!
 
Vsi športno aktivni pa tudi tisti, ki svojega časa ne marate usmerjati v svoje zdravje, bi se morali zavedati, da je vaše telo podobno dirkalnemu avtomobilu. Tudi če se vsakodnevno zavzemate za čim boljše dosežke v podjetju in pozabljate na športno aktivnost, je gorivo, ki ga boste natočili v vaše telo, še vedno ključ do dolgoročnega dobrega počutja, kakovostne energije in posledično zdravega telesa.
 
Če se zopet vrnem na naš dirkalni avtomobil – ko mu bo goriva zmanjkalo, se ne bo premaknil naprej ne glede na moč motorja. Nekaj podobnega se dogaja tudi z našim telesom, ko se pripravljamo na aktivnost. Četudi smo v dobri fizični pripravljenosti, imamo goro mišic, športno postavo, naše zaloge goriva pa so »prazne«, nas bo že na prvem ovinku prehitela muha, ki je tisto jutro jedla morda prav poseben zajtrk.
 
Kaj bi morali jesti, da vas muhe ne bodo prehitevale?
 
Telo za čas pred in med aktivnostjo potrebuje nekoliko drugačno obliko energije oziroma hrane kakor takrat, ko se ne ukvarjate s športom. Vsa glavna hranila delimo na ogljikove hidrate, beljakovine, kakovostne maščobe, tekočino, vitamine in minerale. Za popolno prehrano se šteje, da uživamo vse omenjeno v pravih količinah in v čim bolj naravnih oblikah.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *