Je Amerika »podjetniška mati«?

Avtor: JOze Vilfan | Objava: 10.12.2003

Kakšne zveze ima nova ameriška gospodarska rast s Slovenijo



Amerika je čudna dežela. Vsi vemo, da se je po internetnem »balonu« njeno gospodarstvo sesulo. Najbolj slavni guverner na svetu, Greenspan, je na osnovi starih izkušenj poskušal pognati nov poslovni ciklus z maratonskim zniževanjem obrestne mere. Stara modrost je namreč velevala, da je treba znižati obrestno mero, da lahko podjetniki najemajo ugodne kredite in potem vsi stečejo v banko, naložijo denar v nove projekte in vrtiljak se znova vrti. A v Ameriki so skorajda prišli do točke, ko so banke pričele denar podarjati. Pa se ni zgodilo nič. Ni bilo sicer tako kot v pravljicah, ko se leta in leta ali desetletja nič ne zgodi, a zaspanost je trajala dobri dve leti.  
 
In zdaj beremo, da jim gospodarstvo raste po stopnji, višji od osmih odstotkov. To je sanjska stopnja, ki jo je v devetdesetih letih dosegala Irska kot rezultat skrbno pripravljenega državnega programa ob izdatni podpori Evropske unije.  
 
Da, čeprav vsakič, ko nam nekdo citira Ameriko, z vso pravico rečemo »to je pa mogoče samo v Ameriki« ali »daj, daj, no, saj to nima zveze z nami«, vendarle z zanimanjem sem pa tja z daljnogledom pogledamo, kaj počnejo tisti tipi čez lužo. In res, večina zanimivih idej pride z one strani oceana. (Hvala bogu, ne vse. Prejšnja in ta številka Podjetnika predstavljata ideje evropskega misleca Rolfa Jensena o družbi sanj). Vsakokrat,  ko se soočimo s kakšno novo ameriško idejo, v naprej nataknemo masko dvoma. Saj nekaj, kar velja za skoraj 300-milijonski trg, nikakor ne more veljati za Slovenijo! Pa knjigo vendarle preberemo in iz nje vzamemo nekaj misli in ugotovimo, da so simpatične, ampak – tako si mislimo – dobro je vedeti, ni pa nujno, da bo to veljalo tudi v Sloveniji. Kdor zasleduje ta »trg idej«, in to je ena od reči, ki jih počnemo pri Podjetniku, pa marsikdaj ugotovi, da ameriški recepti še kako delujejo tudi pri nas. Presenetljivo.  

No, pa pojdimo h glavni zgodbi. Z vsemi rezervami torej, ali lahko podamo za novi ameriški fenomen rasti kakšno razlago? In, ali ima ta razlaga kakšno sporočilo tudi za Slovenijo? Citiral bom našo redno sodelavko in strokovnjakinjo za računovodstvo in davke, Boženo Macarol, ki je bila nedavno v Ameriki in se je pogovarjala z tamkajšnjimi davčnimi svetovalci. Pravi, da je ameriška država kot »podjetniška mati«. Praktično se ne vtika v poslovanje podjetnikov in jih ne davi s predpisi. Dokler so majhni, imajo lahko takorekoč gospodinjsko računovodstvo na papirju. Stališče države do malega gospodarstva je, da so vsi »fajn« in da ni potrebe ves čas kontrolirati, kaj ljudje počno. Napake in zlorabe v tem sektorju se zgodijo, ampak to ne pomeni, da je to tendenca vseh podjetnikov. In če v tem tolerantnem okolju uspejo, so vsi srečni. Država si pa na koncu odškrkne 4-odstotni prodajni davek. Da, prav sem zapisal. Štiri odstotke.  

Je morda v tem odnosu države, v tem psihološkem razpoloženju morda odgovor, zakaj se je Amerika znova pobrala? In ne v makroekonomskih »mehanizmih«?  

Se vam Amerika še vedno zdi »Amerika« - daleč in brez zveze?  

Pa poslovno uspešno in osebno srečno novo leto 2004 vam želimo VSI PODJETNIKOVI.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *