Kaj naj oblečem?

Avtor: Bojana Košnik | Objava: 10.07.2000

V poslovnem svetu veljajo pravila oblačenja, ki jih je treba upoštevati.



Pridružimo se misli Antuna Gustava Maroša: “Obleka je naš potni list, ki si ga sami pišemo. Neznanci nas sodijo samo po njem.”

Smoking (angl. black tie, franc. cravatte noire) je obleka, ki je primerna samo za večerne svečanosti. Pravijo, da je nošenje dovoljeno takrat, ko potrebujemo umetno svetlobo. Smoking je sestavljen iz črnega suknjiča običajne dolžine s svilenim ovratnikom, črnega telovnika, če je suknjič enovrsten, črnih hlač s svilenim trakom (egalizir) na zunanji strani hlačnic, iz bele srajce, črnega metuljčka in lakastih črnih čevljev (lahko so običajni čevlji, vendar morajo biti visokega sijaja). Če je dogodek bolj neformalen, je tudi svoboda oblačenja večja, zato lahko v takih primerih namesto telovnika oblečemo široke črne pasove in pa metuljčke različnih barv. Če nimate sami doma smokinga, si ga danes lahko že marsikje sposodite, kajti če ga ne potrebujete velikokrat, res ni potrebno, da bi si s tem delali prevelike stroške. Tudi ne bo preveč narobe, če se bomo pojavili na prireditvi, ki zahteva smoking, namesto v smokingu kar v temni obleki z obvezno belo srajco (ne glede na to, kakšni so modni trendi), vendar naj nam to ne bo pravilo.

Ameriška različica smokinga se imenuje tuxedo, nekoliko živahnejši je glede barv, veliko svobodnejši kot evropski. Dinner jacket je »tropska« različica smokinga, suknjič je lahko svetle barve, bele ali slonokoščene iz lahkega blaga, hlače pa temne. Nosi se lahko na poletnih plesih, ladijskih zabavah in manj uradnih slovesnostih.

Za najbolj svečane priložnosti se nosi frak (angl. white tie, franc. cravatte blanche, Angleži ga imenujejo tudi full evening dress). Mislim, da v Sloveniji še nimamo takih svečanih prireditev, a takoj ko bomo prestopili mejo in se znašli nekje na Dunaju, Bruslju, nas lahko doleti tudi kaj takega. Pri fraku gre za posebno krojen suknjič, ki se ne zapenja, obvezno moramo zraven obleči bel telovnik, belo srajco s trdim ovratnikom, bel metuljček, črne hlače z dvema svilenima trakovoma (egalizir) na zunanji strani hlačnic. Čevlji morajo biti usnjeni, lakirani. Nikar pa ne pozabite na visok svilen klobuk in bele rokavice.

Kaj pa naj oblečemo ženske takrat, kot je naš kavalir v smokingu? Lahko oblečemo dolgo večerno toaleto, vendar ni nujno in nič ne bomo kršile pravil igre, če bomo oblekle “tričetrt” obleke z manjšim izrezom, če pa bo naš kavalir oblečen v frak, takrat je za ženske obvezna dolga večerna toaleta z večjim izrezom in z dolgimi rokavicami, saj velja strogo pravilo, da morata biti partnerja usklajeno oblečena.

Oblačenje v poslovnem svetu

Če se spustimo na bolj delovni parket, smo hitro pri poslovnih oblekah, kjer pa tudi veljajo določena pravila.

Če ima človek raznovrstno in kakovostno garderobo, še ni nujno lepo oblečen, izpolnjevati mora tudi druge pogoje. Oblačenje samo zaokroža podobo urejenega človeka, obritega, z urejeno pričesko, zobmi in nohti, skratka takega, ki skrbi za osebno higieno. Obleka še ne pomeni osebnosti, lahko pa pripomore k boljšemu ali slabšemu prvemu vtisu in neotesanec ostane neotesan tudi v najdražjem in najbolj izbranem oblačilu. Pa poglejmo, kako je z oblačenjem v poslovnem svetu.

Zavedati se moramo tudi tega, da nobena obleka ni primerna za vse priložnosti. Nič kaj primerno ni, če pridemo na proglasitev zmagovalcev na neki športni prireditvi v strogi temni obleki, s strogo kravato in lakastih čevljih; s tujko temu rečemo overdressed (»preveč oblečeni«). Prav tako neprimerno je, če pridemo na zelo pomemben sestanek nekega nadzornega sveta v športnih copatih in srajci brez kravate, čemur s tujko rečemo underdressed. Seveda obstajajo tudi določene meje prilagajanja. Najbrž bi bilo popolnoma nesmiselno pričakati svoje poslovne partnerje iz arabskega sveta v krasnih in razkošnih kaftanih. Tudi za oblačenje velja, da moramo imeti nekaj občutka in okusa.

Če že težko najdemo dobro knjigo o bontonu, pa smo v veliko boljšem položaju, ko govorimo o oblačenju. Na to temo lahko najdete gore knjig, vprašanje pa je, ali nam čas dopušča, da bi se bolje poglobili vanje. Zato le nekaj drobnih nasvetov. Pa poglejmo najprej v moške vrste.

Pravila za poslovneže

Če se bomo držali klasike in standardnih barv poslovnega sveta, torej sivih, modrih in črnih barv ne bomo nič grešili. Verjetno bi nam vsaj mlajše generacije oporekale, toda tak je svet oblačenja v poslovnih vodah in nič drugače, lahko rečete tudi dolgočasen, vendar temu je tako. Rahla odstopanja se sicer že kažejo, zlasti v krogih poslovnežev, ki se ukvarjajo z računalniško tehnologijo, to pa je tudi vse.

Zelo pomembno staro angleško pravilo, ki še vedno velja, je pa kar malo pozabljeno, pa je to, da za poslovne moške ni priporočljivo nositi rjavih (svetlih) oblek po 17. uri. Pri srajcah moramo paziti, da so nam dovolj velike, kajti če smo se zredili, je to treba priznati, pa čeprav je to še tako težko. Ovratniki pri takih “premajhnih” srajcah se še prej umažejo, kar ni videti prav nič lepo. Kravate morajo biti zavezane do konca in ne samo na pol, pravilno zavezane naj ostanejo do konca delovnega dne, kljub veliki vročini ali utrujenosti. Poslovni svet tudi ne odobrava kravat s preveč kričečimi vzorci in barvami. Za moške nogavice velja, da morajo biti dovolj dolge, da se ne vidi gola koža, ko moški sede, nogavice morajo biti usklajene s hlačami ali čevlji, črne nogavice sodijo samo k črni obleki, tudi poleti ni dovoljeno poslovnemu moškemu priti na sestanek brez nogavic, še manj v belih nogavicah, ki sodijo samo k športnim oblačilom. Če ste v pisarni sami, si kdaj pa kdaj lahko privoščite, da si suknjič slečete in zavihate rokave, če vam je prevroče, nikoli pa tega ne storite, če imate opravka s stranko. Tudi če ste na poslovnem kosilu ali večerji, morate s suknjičem zdržati do konca, čeprav vam je neznansko vroče. Pravico, da suknjič sleče, ima samo gostitelj, ki mora res dobro oceniti položaj, in če se je gostitelj odločil za tako potezo, ga lahko posnemamo, sicer ne. Nikakor pa ne slačite suknjiča, če nosite naramnice. Modni trendi dovoljujejo tudi več nakita moškim, vendar poslovni svet česa več od poročnega, pečatnega prstana in ure ne dopušča, torej pozabite na uhane in podobne stvari.

Pričeska mora biti kratka in prilagojena obrazu, če imate plešo si nikar ne privoščite, da bi si redke lase počesali čez plešo. Če ste se odločili za brado, naj ne bo dolga in nepravilno raščena.

Oblačenje poslovnih žensk

Kaj pa velja za poslovno žensko? Vsekakor naj se v vseh okoliščinah obnaša kot ženska, naj bo tudi videti kot ženska, naj se tudi v poklicu oblači kot ženska. V poslovnem svetu se moramo izogibati pretiravanju v modi, zapeljivosti, blišču in barvah. Torej se moramo izogibati preveč prilegajočim hlačam, preozkim in prekratkim krilom, pa če so naše noge še tako »dobre«. Tudi pregloboki izrezi niso najbolj priporočljivi. Poletna vročina ne dela prav nobene izjeme pri ženskih nogavicah, torej jih moramo nositi vedno, in prav nobene »olajšave« ne bomo našli pri tem pravilu. Za čevlje velja, da morajo biti zaprti tako spredaj kot zadaj. Bodimo zmerne tudi pri ličilih in nikar ne uporabljajmo preveč težkih in bohotnih dišav. Okrog vratu nam ne more cingljati zbirka verižic in tudi pretirano število prstanov na rokah nam marsikaj pove o ženski sami. Naj vam bo vodilo pri vseh stvareh kakovost, eleganca in neopaznost.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *