Kaj nas v letu 2009 čaka na svetovnih borzah?

Avtor: Robert Kleindienst | Objava: 09.02.2009

Po burnem lanskem letu si lahko letos na borzah obetamo preobrat navzgor. Najverjetnejši scenarij napoveduje lepo rast delnic v prihodnjih letih, vendar pa ne tako ekstremne, kot smo jo poznali v zadnjih letih.



Pri napovedih borznih dogodkov dejstva, ki so v danem trenutku javnosti znana, ne igrajo večje vloge, saj so pričakovanja v cenah delnic v pomembni meri že vključena. To pomeni, da golo dejstvo, da bo recesija v svetu zelo verjetno nastopila (in je marsikje že), pri racionalnem odločanju ne bi smelo igrati vloge. Ključno je vprašanje, ali bo recesija hujša ali bolj mila od pričakovane.
 
Kje smo in zakaj?
 
Finančna kriza in z njo povezana gospodarska kriza se ne bo nujno začela razpletati tam, kjer se je začela. Kot je danes znano, se je kriza začela v ameriškem nepremičninskem sektorju, zaostrila pa zaradi površne regulacije in slabega upravljanja finančnih institucij po svetu ter zaradi tega velikega strahu investitorjev. H krizi je pomembno prispeval tudi cenovni balon na področju naravnih virov z nafto na čelu, ki je vodilne konje svetovnega gospodarstva močno izčrpal in povzročil inflacijsko grožnjo.
 
Ključna težava svetovnega gospodarstva v tem trenutku je, da denar slabo kroži. Strah, ki je prisoten pri vseh, ki dajejo posojila, bo recesijo zaostril. Marsikdo pri tem prst usmerja v banke, ki pa ne ravnajo nič drugače kot tisti, ki posojila podjetjem ponujajo prek trga podjetniških obveznic, na kar kažejo tudi izjemno visoki pribitki zahtevanih donosnosti za podjetniške obveznice celo najvišjih bonitet. Strah posojilodajalcev je v pomembni meri upravičen. Upočasnitev svetovnega gospodarstva ter visoki padci cen nepremičnih in finančnih naložb sprožajo strah tudi med potrošniki, še zlasti pri kupovanju dobrin, ki niso nujne. Ta strah v povezavi z izjemnim padcem cen nafte in večine drugih naravnih virov sproža grožnjo deflacije, ki je večji sovražnik borz in realnega gospodarstva kot prekomerna inflacija. V javnosti se v teh časih pogosto izvajajo (večinoma površne) vzporednice z gospodarsko depresijo iz tridesetih let prejšnjega stoletja in scenarijem Japonske v zadnjih dveh desetletjih. Ugodna vrednotenja delnic investitorjev ne pritegnejo, saj na svetovnih finančnih trgih prevladuje strah. Strah porodi strah in nevarna spirala, ki smo ji bili na svetovnih finančnih trgih priča v zadnjem letu, je končna posledica.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *