Kaj sporoča telo?

Avtor: Marjan Bradeško | Objava: 05.03.2010

Poslovni pogovor bo učinkovitejši, če boste vedeli, kaj vam sogovornik sporoča z govorico telesa.


»Avtoritativnimi« gibi, na primer za vratom sklenjene roke z razširjenimi komolci, lahko dajejo vtis, da do sogovornika ne čutite spoštovanja. (BigStockPhoto)

Naše telo oddaja najrazličnejše znake, s katerimi sogovorniku ponavadi sporočamo več, kot si sami mislimo. Samo majhen del sporočila namreč oddamo govorno, mnogo več pa z obrazno mimiko, gibi rok, položajem telesa ... Prepoznavanje govorice telesa omogoča manj navzkrižij pri pogovorih, s tem pa boljše medčloveške odnose in v poslovnem svetu posledično tudi boljše priložnosti in poslovne uspehe.

Žal pa je sodobni svet včasih preveč obseden z govorico telesa. Naučite se le tistih osnovnih stvari, ki sodijo k uglajenosti, drugo pa je tako več ali manj odsev vaše osebne naravnanosti. Največ, kar za govorico svojega telesa lahko naredite, sta sproščenost in pozitivna naravnanost.  

Tudi pretirano ukvarjanje s tem, kaj dela sogovornik, lahko škodi. Ni namreč vedno nujno, da je nebesedna govorica potrditev tistega, kar določen znak ponavadi pomeni. Seveda pa je prav, da opazite, če se vaš sogovornik dolgočasi ali izrazito ne strinja z vami.  
 
Osebna razdalja in rokovanje 
 
Precej o sogovorniku lahko spoznate že iz načina, kako se vam približa in kako se rokuje z vami. Če dlan visi kot mrtva riba navzdol, je to jasen znak pomanjkanja samozavesti, volje, morda tudi zanimanja za vas. Stisk naj bo odločen, a ne premočan. Če vam nekdo stiska roko, da vam izza nohtov skoraj priteče kri, je to znak, da je oseba ali agresivna ali pa skuša prikriti nesamozavest. Roko naj bi rahlo stisnili največ trikrat. Kdor drži roko dlje, je ali stari prijatelj, s katerim sta se srečala po dolgem času, ali pa ne ve, kaj je prav.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *