Kaj, če mi zmanjka niti?

Avtor: Marjan Bradeško | Objava: 10.03.2013

To je večni strah nastopajočih. Zlasti, če jim ob nastopu ne pomaga projekcija, vsemogočni powerpoint. Pa tudi pri slednjem se lahko zatakne, če ne veste, kaj vas čaka na naslednji prosojnici.



Kako torej ravnati, da celo tedaj, ko govorite na pamet ali prosto, ne zmanjka niti? In kaj storiti, če se nit vendarle pretrga?  

Običajna pomagala 

Če imate na zaslonu projekcijo, potem večjih težav ne bi smelo biti, saj verjetno približno veste, kaj ste želeli povedati ob vsaki prosojnici – in se boste zagotovo spet »ujeli« vsaj na naslednji. Veliko vam lahko pomaga tudi tehnika, saj imate lahko na projekcijskem platnu eno sliko (tisto za občinstvo), na zaslonu svojega računalnika pa še zapiske. Številne dvorane, zlasti v svetu, so opremljene tudi z velikimi zasloni na robu odra, kamor lahko predavatelj malo pogleda – in spet ni nujno, da je slika na projekcijskem platnu enaka kot na teh zaslonih. Sam se sicer nikoli ne zanašam na kaj drugega kot na sliko, ki jo vidi tudi moje občinstvo – ker se vedno (upam, da dovolj) pripravim. Dobra priprava ob osnovnih slikah (prosojnicah) mora zadostovati za dober nastop. Se mi zdi, da bi me osebni zapiski bolj motili kot ne.  

Seveda pa vam ne bo nihče zameril, če boste ob takih nastopih imeli kakršnekoli zapiske, tudi papirne, in občasno malo poškilili vanje – sploh takrat, ko se vam zatika. Gotovo pa bo nastop brez pomagal pustil povsem drugačen vtis pri občinstvu, tudi zato, ker se boste med svojim nastopom zares lahko posvetili le njemu.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *