Kako do evropskega denarja prek države?

Avtor: Larisa Vodeb | Objava: 12.01.2007

Se želite prijaviti na razpise za pridobitev decentraliziranih evropskih finančnih spodbud, ki jih za podjetništvo namenja država? Predstavljamo vam najpomembnejša pravila.



Najverjetneje si vsako podjetje za svoje delovanje želi pridobiti tudi ugodne finančne vire, ki jih za podporo podjetništvu oblikuje in razdeljuje država. Podjetja, ki že dalj časa uspešno pridobivajo ta sredstva, vedo, da je na koncu in začetku leta najmanj razpisov. Obdobje, ki traja od zadnjih mesecev iztekajočega se leta do spomladi naslednjega leta, je namenjeno predvsem pripravi projektnih predlogov za pričakovane razpise v naslednjem proračunskem obdobju.  
 
Da si podjetje tovrstne ugodne oblike finančnih sredstev pridobi, mora slediti nekaterim osnovnim zakonitostim. Pot do teh sredstev ni lahka, še posebej ne za tista podjetja, ki se prvič prijavljajo na javne razpise za finančne spodbude. V nadaljevanju podrobneje predstavljamo tri najpomembnejša pravila, ki pomagajo, da je pot do ugodnih javnih finančnih sredstev lažja in učinkovitejša. Govorili bomo predvsem o decentraliziranih evropskih sredstvih. To so tista evropska sredstva, ki si jih je Slovenija izborila s pogajanji z Evropsko komisijo. Ko govorimo o decentraliziranih sredstvih, je treba povedati, da gre za neke vrste »domače razpise«, saj država članica (torej Slovenija) sama oblikuje sistem upravljanja s finančnimi sredstvi ob pritrditvi Evropske komisije.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *