Kako do tehnološke subvencije

Avtor: Nataša Gjura | Objava: 09.11.2009

Priprava vloge za pridobitev tehnoloških subvencij je naporna, a na koncu se splača, trdijo v podjetjih, kjer so letos prejeli subvencije.


Urška Vouri, Inoks: »Dolgotrajni postopki podaljšujejo rok izplačila subvencije, kar pomeni podaljšan rok financiranja projekta s strani podjetja.«

Imate zanimiv projekt za razvoj novega tehnološko naprednega izdelka in nimate denarja za uresničitev zamisli? Nič novega, s tem vprašanjem se redno srečuje večina podjetnikov. Če nimate trdne garancije, vam banka verjetno ne bo hotela pomagati. Če vaš projekt ne zagotavlja izjemnega donosa, lahko pozabite tudi na sklade tveganega kapitala (ki tako ali tako niso kaj prida dejavni). Potem je tu Slovenski podjetniški sklad, ki pomaga predvsem pri nakupu nove tehnološke opreme. Za financiranje razvojno-investicijskih projektov vam tako ostaneta dva naslova: sredstva evropskih razvojnih programov in Tehnološka agencija Slovenije.
 
Tehnološka agencija Slovenije ima na voljo razmeroma veliko denarja, saj je lani razpisala za 75 milijonov evrov subvencij, letos znaša ta znesek že 100 milijonov. Podjetja lahko za denar kandidirajo na javnih razpisih.
 
Inoks: razvoj nove tehnologije
 
Podjetje Inoks iz Murske Sobote, ki ga vodi Jože Pavlinjek, izdeluje nerjavečo procesno opremo za potrebe farmacevtske in kemične industrije ter ekologije. Podjetje ima lastni inženiring, konstrukcijo, kakovostno proizvodnjo in montažo nerjaveče procesne opreme ter zahtevne galvanske površinske obdelave nerjavečih materialov. Ima lasten raziskovalno-razvojni oddelek in je pri ministrstvu za znanost registrirano in vpisano v evidenco raziskovalnih organizacij. »Z lastnim raziskovalno-razvojnim oddelkom dokazujemo, da nenehno težimo k stalnemu raziskovanju in razvoju lastnih postopkov in da dolgoročno težimo k odličnosti poslovnih procesov,« pravi o strateški odločitvi Urška Vouri, vodja projektov v podjetju Inoks.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *