Podjetnik logo
 

Kako doseči poplačilo dolga v izvršbi, če ne poznamo dolžnikovega transakcijskega računa?

Avtor: | Objava: 10.06.2003Ugotavljanje podatkov o računih vašega dolžnika preko sodišča je v praksi izjemno zamudno. Priporočljivo je da sledite podatkom o svojih dolžnikih. Ena od možnosti je, da od pogodbenih partnerjev že ob podpisu pogodbe zahtevate ustrezne podatke o bankah, kjer so njihovi transakcijki računi.

V izvršilnem postopku je potrebno navesti številko računa in banko, pri kateri ima dolžnik sredstva (140. člen ZIZ). V primeru, da upnik v predlogu za izvršbo ne priloži podatkov o dolžniku, mora izkazati, da ni mogel ugotoviti podatkov! Kljub vsemu pa mora po zakonu navesti vsaj banko (lahko tudi več bank) pri kateri naj sodišče izvede poizvedbo!

Možnost, da sodišče izvaja poizvedbo, naj bo le zadnja možnost, ko izgubimo sled za računi našega dolžnika; ko pride npr. do tega, da pravna ali fizična oseba, ki je vaš dolžnik, spremeni transakcijski račun.

PRAVNI VIR
Zakon o izvršbi (UL RS 51/98)

KOMENTARJI

Če želite svoje mnenje o tem članku deliti z drugimi bralci vas vabimo, da svoje mnenje vpišete spodaj. Komentarjev ne cenzuriramo, samo v skrajnih primerih, ko gre za spodbujanje nestrpnosti, navajanje h kriminalnim dejanjem ipd. Za mnenja ne odgovarjamo.

 

 

Ime
Naslov *
Vsebina *

Prosimo seštejte petindvajset in devet * 
Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *