Kako in kam naj se postavim?

Avtor: Marjan Bradeško | Objava: 10.02.2013

Standardno vprašanje, ki si ga zastavi vsak nastopajoči. In dokaj preprost odgovor – postavite se tako, da bo meja med vami in občinstvom čim bolj zabrisana, da se občinstvu odprete in – da vas vidi.


(BigStockPhoto)

Telo, predvsem pa roke, naj preprosto sledijo vašemu nastopu. Osredotočite se na občinstvo in pozabite nase – a vendarle se neprestano spremljajte. Nikoli namreč ne veste, kdaj se drobcena trema pokaže v povsem nepričakovanem gibu (roka zleze v žep, dlan zaide v lase …).
 
Oni in jaz
 
Ni njih (občinstva) in ni vas! Ste le skupaj. Vi, ki nastopate, strokovnjak na svojem področju, ste tisti trenutek zadolženi, da dogodek gre dalje. Oni, vaše občinstvo, niso nič manj od vas, le da so dobri morda na nekem drugem področju. Zabrišite mejo med njimi in seboj!
 
Če je na odru govorniški pult, se ne skrivajte za njim. Sam, če le imam prenosni mikrofon, se »pultu« takoj izognem. Tudi ne stojte nekje zadaj na odru ali v kotu predavalnice, pač pa stopite pred občinstvo, morda, če je mogoče, tudi mednje. Vse je odvisno tudi od tega, kako sedijo. Pretirano gibanje med ljudmi utegne v mnogih primerih biti tudi moteče, če, denimo, ob sedenju vsi gledajo v isto smer. Nekoč sem bil na predavanju, kjer je predavatelj nenehno hodil v zadnji del predavalnice – in smo se tisti v prvih vrstah morali neprenehoma obračati nazaj (odveč je poudariti, da stoli niso bili vrtljivi, da je obračanje povzročalo šum ipd.) Vedno razmislite, kako boste najbolj vidni, najbližje občinstvu – in kako vas bo to najlaže spremljalo.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *