Kako izbrati računovodski servis

Avtor: Tatjana Dežman Markič | Objava: 08.11.2010

Podjetniki pogosto zaupajo vodenje računovodstva znancem ali najbližjim računovodskim servisom. A taka odločitev navadno ni najboljša, še posebno, če želi podjetnik rasti in bo potreboval zahtevnejše storitve.


V registru Zbornice računovodskih servisov je prek 300 članov. Preden izberete svoj servis, preverite kakovost njegovih storitev.

V Sloveniji samostojni podjetniki in določene pravne osebe (v nadaljevanju: podjetnik - naročnik) za vodenje poslovnih knjig najemajo zunanje izvajalce – računovodske servise. Večina jih nima prave predstave o kakovosti računovodenja in slepo zaupa delu računovodje v računovodskem servisu. Vzrok je po mojem mnenju v pomanjkanju sprotnega vpogleda v pravilnost postopkov računovodenja, kajti ob koncu leta se podjetniki – naročniki le podpišejo pod bilanco, češ da ne vedo ničesar o računovodstvu.
 
Kakovost računovodenja in posledično izhajajoče probleme večinoma razkrije šele davčna inšpekcija. Takrat pa je že prepozno. Namreč, če davčni inšpektor ugotovi dodatno davčno obremenitev ter zaračuna kazni v obliki globe, je precej boleče. Podjetnik naj kot naročnik računovodskih storitev temeljito prouči, komu bo zaupal vodenje poslovnih knjig.
 
Katere dejavnike upoštevati pri izbiri
 
Pri izbiri računovodskega servisa bi moral podjetnik vedeti, kakšne storitve pričakuje in potrebuje od tega servisa. Izbere naj računovodski servis z raznoliko ponudbo ter hitro in učinkovito storitvijo. Naj ne spregleda referenc in ugleda računovodskega servisa. Pomemben dejavnik je tudi, da mu je na voljo ključno osebje, ki ima dovolj specializiranih znanj. Pomembna dejavnika sta še konkurenčne cene ter velikost računovodskega servisa – ta naj bi bil dovolj velik, da je sposoben slediti rasti podjetnika. Podjetnik naj bo tudi pozoren na osebnostne lastnosti in znanje, ki ga ima vodja računovodskega servisa.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *