Kako kupcu podariti izdelek?

Avtor: Lidija Robnik | Objava: 08.10.2010



Za pospeševanje prodaje nekega artikla, ki ga prodajamo po maloprodajni ceni od 50 do 100 evrov, smo se odločili, da bi prvim 100 kupcem dodali kot brezplačno nagrado drug artikel v vrednosti do 2 evra. Vprašanja so naslednja: Ali je možen kakšen problem pri oglaševanju takšne akcije, zlasti z vidika dohodnine? Ali se podarjeni artikli lahko upoštevajo kot strošek reklame? Ali lahko razbremenimo zaloge z računom samemu sebi, kot strošek reklame, pri čemer fakturiramo po nabavni ceni in odvedemo davek, ki smo ga sicer pri nabavi odbili? Ali artikel preprosto podarimo brez spremljevalnega dokumenta ali mora kupec dobiti kakšen dokument? Kako je v tem primeru z davki, oziroma dohodnino na naši strani, ki artikel podarimo, in kako na strani prejemnika darila?
 
1. Osebno ne vidim nobene zakonske težave pri oglaševanju reklamne akcije z vrednostjo 2 evra po artiklu. V primeru, da bo vrednost artiklov nad 20 evrov, morate obračunati DDV, ki ste si ga ob nabavi odbili (knjižite na konta 480 / 260).
 
2. Vsebinsko za zavezanca za davek pomenijo takšni vzorci strošek oglasa. Zaradi tega vrednosti teh vzorcev ne razknjižimo kot prodajo, temveč jih z interno temeljnico prenesemo iz zaloge med stroške oglasa, oglaševanja in reklame (konta 417 / 660).
 
3. Če davčni zavezanec brezplačno razdeljuje svoje izdelke kot vzorce, se DDV ne obračuna, saj ZDDV-1 v drugem odstavku 7. člena določa, da se za dobavo blaga, opravljeno za plačilo, ne štejejo brezplačni poslovni vzorci v razumnih količinah (predlagam, da si v internem aktu določite in opredelite, koliko vzorcev boste razdelili v posameznem poslovnem letu in bo ta vrednost za vas predstavljala razumno količino glede na vašo prodajo, ki jo boste lahko argumentirali, dokazovali in zagovarjali pred morebitnim davčnim nadzorom). Pomembno je tudi, da količina vzorcev ni takšna, da bi jih lahko prejemnik prodajal naprej – če bi bilo to mogoče, bi bilo treba obračunati DDV.
 
4. Zalogo si razknjižite z internim dokumentom (temeljnico) po nabavni vrednosti. Kupcu ni treba izstaviti dokumenta. Ker ne poznam vaše tehnike vodenja poslovnih knjig, lahko izstavite kupcu tudi dobavnico in na tej podlagi razknjižite (zmanjšate) količinsko vrednost zalog po nabavni ceni.
 
5. Če je vrednost manjša od 42 evrov, ni predmet obdavčitve fizičnih oseb z davkom, kot je dohodnina. Če je vrednost nad 42 evrov, jo je treba obrutiti s faktorjem 1,3333, od obrutene vrednosti obračunati 25-odstotno dohodnino in jo plačati državi. V vašem primeru tega ne bo treba obračunati, saj navajate, da bo vrednost podarjenih artiklov 2 evra.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *