Kako urediti svojo finančno hišo?

Avtor: Mateja Jesenek | Objava: 13.02.2007

Vašo dolgoročno finančno varnost vam lahko zagotovi samo finančno načrtovanje. Glede tega večina ljudi, tudi podjetnikov, dela hude napake.



Vsakdo bi moral imeti dolgoročne cilje, med katere sodijo tudi tisti na finančnem področju. Ti cilji bi morali človeku zagotoviti finančno varnost ter mu omogočili ohraniti določeni finančni standard tudi v težkih časih in v času pokoja.  

Toda dejstvo je, da ima veliko ljudi premalo znanja in sposobnosti, da bi sprejemali načrtne finančne odločitve. Znanje, ki je za to potrebno, namreč ni usmerjeno samo na dnevno pregledovanje borznih tečajnih list in spremljanje ponudb finančnih proizvodov na trgu. Potrebno je veliko več.  

Postopku, ki temelji na razumevanju trenutnega finančnega položaja in potrebi po doseganju dolgoročnih življenjskih ciljev s pravilnim upravljanjem svojih finančnih sredstev, pravimo finančno načrtovanje. Gre za postopek, ne pa za izdelek, ki ga je mogoče kupiti na trgu. 

Finančnega načrtovanja se lahko lotimo samostojno ali poiščemo strokovno pomoč. Obstaja več razlogov, zakaj se ljudje sami ne lotijo finančnega načrtovanja.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *