Kako uspeti na javnem razpisu

Avtor: Larisa Vodeb | Objava: 09.02.2010

16 nasvetov za uspešno pridobivanje finančnih sredstev na javnih razpisih



Najverjetneje si mnogo podjetij za svoje delovanje želi pridobiti tudi ugodne finančne vire, ki jih za podporo podjetništvu oblikuje in razdeljuje država.
 
Da si podjetje pridobi tovrstne ugodne oblike finančnih virov, mora slediti nekaterim osnovnim zakonitostim. V praksi se potrjuje, da obstajata dve skupini pravil oziroma usmeritev, ki povečata možnosti uspeha pri pridobivanju javnih sredstev za sofinanciranje poslovne dejavnosti. V prvo skupino umeščamo pravila, katerih upoštevanje prinaša dolgoročne učinke v smislu uspešnega permanentnega kandidiranja na javnih razpisih. V drugo skupino pa lahko uvrščamo operativne napotke, ki se nanašajo na posamičen razpis. Zasledovanje strateških usmeritev brez upoštevanja operativnih pravil podjetju še ne bo prineslo dolgoročnega cilja, to je permanentno in načrtno pridobivanje finančnih virov iz javnih sredstev. Uspehi na posamičnih razpisih brez upoštevanja strateških usmeritev predstavljajo le korak na poti do načrtnega pridobivanja finančnih virov iz javnih sredstev. Če se podjetje ne odloči za strateški pristop, ostane na stopnji »biti pravi čas na pravem mestu (poslovna ideja po naključju sovpada s cilji razpisa) in uspeti na razpisu«.
 
 
Strateški napotki
 
1. Sodelovanje na razpisih načrtujte vnaprej
Podjetje naj opredeli svoj investicijski ali raziskovalni cikel in se tako izogne prijavljanju na razpis zavoljo razpisa samega. Z jasno opredelitvijo, kaj želi podjetje doseči, kdaj, kako in s kakšnimi sredstvi, bo lažje umeščalo svoje investicijske in razvojne cikle s predvidenimi ukrepi in instrumenti države za sofinanciranje.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *