Kako zbirati osebne podatke za komercialne potrebe podjetij?

Avtor: | Objava: 10.06.2003Zakon izrecno določa, da od posameznika lahko zbiramo osebne podatke. Vsak posameznik lahko posreduje podatke o sebi, vendar pa je pri zbiranju osebnih podatkov od posameznika nujno upoštevati še dodatne pogoje, ki jih določa zakon.

Privolitev posameznika mora biti pisna. To pomeni, da mora posameznik podpisati izjavo o tem, da se o njem lahko zbirajo osebni podatki. Pred tem, ko posameznik da pisno soglasje, mora biti pisno seznanjen z namenom obdelave podatkov, namenom uporabe in časom shranjevanja.

Zakon o varstvu podatkov med drugim določa:
"Kadar se osebni podatki obdelujejo na podlagi pisne privolitve posameznika, mora biti ta predhodno pisno seznanjen z namenom obdelave podatkov in še posebej z namenom njihove uporabe in časom shranjevanja."
Zakon ne določa, da bi moralo biti dovoljenje pridobljeno kot posebna pogodba oz. dogovor: lahko je v obliki določila v (drugi) pogodbi ali naročilnici, priloge k vlogi, V tuji praksi se tako privolitev največkrat pridobi ob naročanju katalogov, naročanju izdelkov,

PRAVNI VIR
Zakon o varstvu osebnih podatkov(UL RS 59/99, 57/2001, 59/2001)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *