Kam po denar v letu 2009?

Avtor: Nives Pahor | Objava: 12.01.2009

Če vam banke obrnejo hrbet (ali vi njim), ne obupajte. Poiskali smo 12 virov, ki ponujajo denar za mala in srednje velika podjetja.



Slika na trgu v zadnjih mesecih za podjetnike, ki iščejo kapital za razvoj podjetja, ni rožnata. Če ste lahko še lani zbirali med številnimi bančnimi posojilnimi ponudbami, je danes položaj drugačen. Banke so postale precej previdnejše pri dajanju posojil, zato se morate drugače znajti. Poglejte, kateri finančni viri so vam na voljo v tem letu.  

A. JAVNI VIRI FINANCIRANJA 

Slovenski podjetniški sklad  

Slovenski podjetniški sklad je najpomembnejši nebančni finančni vir za mala in srednja podjetja pri nas. Poznati bi ga moral praktično vsak podjetnik oziroma podjetje. Sklad ponuja pestro paleto kreditov, garancij za kredite in subvencij za nova in utečena podjetja. Lani je tako razdelil za 58 milijonov sredstev.  
 
Letos bo sklad imel na voljo enak znesek kot lani. Še dodatno pa bo prvič ponudil lastniška sredstva (tvegani kapital) v znesku 35 milijonov. Slednja bodo namenjena najperspektivnejšim, ambicioznim in hitro rastočim podjetjem. Sklad bo vlagal tvegani kapital samo v podjetja, ki bodo pridobila še en podoben zasebni finančni vir.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *