Kam po denar za nove ideje?

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 09.07.2009



Pozdravljeni, imam vprašanje glede pridobivanja sredstev iz EU. Podjetniki (s.p.) imamo velikokrat dobre ideje, ki pa ravno zaradi koncepta »one man band« ostanejo neizvedljive. Seveda človek posamezne ideje ne deli rad z drugimi, saj je vendar tvoja in jo želiš unovčiti. Seveda pa ni na začetku nobene garancije, da bo zadeva zares uspela in je pri tem tudi veliko tveganja. Kako bi lahko s takšnimi idejami pridobili sredstva, kje in kako bi pri uresničitvi ideje pomagala država, da pridemo do sredstev za razvoj izdelka in uvrstitev na trg?
 
Žal je ljudi, ki bi svoj denar (ali denar svojega podjetja) dali komu le na podlagi grobe poslovne ocene in simpatije, izredno malo. Računati, da jih boste našli, je pravzaprav iluzija. Tako ni druge rešitve kot napisati poslovni načrt, ga označiti z napisom »poslovna skrivnost«, zapisati, komu je bil posredovan, da bi morda kdaj od koga terjali odškodnino za ukradeno idejo. Več se ne da narediti.
 
Z izdelanim poslovnim načrtom pa je nekaj več poti, vendar so tudi te posute s trnjem. Obrnete se lahko na poslovne angele, morda na razne sklade tveganega kapitala. V Podjetniku je bilo na to temo že več zapisov. Mislim, da država na začetku ne bo na veliko odvezala mošnjiček in podarila sredstva za razvoj izdelka in uvrstitev na trg. Še največ podatkov o tej možnosti najdete na strani Podjetniškega sklada in Japtija. Ne gre zanemariti tudi finančnih spodbud za samozaposlovanje in zaposlovanja pripravnikov oziroma nezaposlenih. Za neposredno sodelovanje pri projektih EU pa ni računati, če niste že delujoče podjetje z določeno strukturo in poslom. Tudi za domačo podporo se pričakuje, da ste v življenju že kaj verodostojnega naredili.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *