Katera je najmočnejša sila na svetu?

Avtor: Martina Budal | Objava: 09.09.2013

Ko zagledate Billa Draytona, najprej pomislite, da si je nadel preveliko obleko. A ko spregovori o svoji ideji, ki jo udejanja že tretje desetletje, se pokaže, da v drobnem telesu tiči velik duh, ki je prepričan, da pozna recept za boljšo prihodnost.


Bill Drayton: »Moja ideja je bila zelo preprosta - če imaš več družbenih podjetnikov, katerih ideje uspejo, lahko pospešiš spremembe.«

Prepričan je, da lahko boljši svet ustvarijo posamezniki, ki, tako kot sam, opazijo nepravičnosti v družbi, in jih nato s podjetniško zagnanostjo odpravijo. Poslanstvo Billa Draytona pa je, da jim pri tem pomaga z denarjem, znanjem, izkušnjami in organizacijo.

 

Boj za bolj pravično družbo spremlja vse njegovo življenje. Rodil se je leta 1943 v New Yorku in odraščal v burnih časih boja za državljanske pravice. Kot osnovnošolec je imel rad geografijo in zgodovino, ljubil pa jadranje in novinarstvo in ustanavljal različne časopise. Skrb za družbo kot celoto je bila vedno v središču njegovega razmišljanja. V srednji šoli je ustanovil Asia Society, ki je postala velika dijaška organizacija. Prav tako je postal aktivni član nacionalnega združenja za napredek temnopoltih (NAACP) in aktivno sodeloval v gibanju za državljanske pravice. Med študijem na Harvardu je ustanovil Ashoka Table - forum, na katerem so študentje vsak teden razpravljali o pomembnih družbenih vprašanjih. Ko je na Yaleu študiral pravo, je ustanovil Yale Legislative Service, zakonodajno svetovalno službo, v kateri je kmalu sodelovala tretjina tamkajšnjih študentov prava, ki so svetovali pri pripravi zakonodaje.

 

Vprašanje, kako bi zmanjšal razlike med bogatimi in revnimi, je ves čas zaposlovalo njegove misli, rešitev pa se mu je utrnila na potovanju po Indiji. Drayton se spominja: »Pri 19-ih letih sem bil v Indiji in videl veliko razliko v prihodkih med Zahodom in Indijo. Spraševal sem se, kaj lahko naredim? Katera je najmočnejša sila na svetu? In našel odgovor, to je velika ideja, a le če je v rokah podjetnika. Moja ideja je bila zelo preprosta - če imaš več družbenih podjetnikov, katerih ideje uspejo, lahko pospešiš spremembe.« Pisalo se je leto 1962.

 

Mreža družbenih podjetnikov

 

A z impresivnim šolskim renomejem, končal je šolanje na Harvardu, Oxfordu in Yaleu, se je najprej zaposlil kot svetovalec v McKinseyu, kjer je delal skoraj desetletje, nato pa se v času predsedovanja Jimmyja Carterja zaposlil v agenciji za zaščito okolja. Tako sta minili skoraj dve desetletji od obiska v Indiji, preden je Drayton leta 1980 ustanovil organizacijo Ashoka, ki je v treh desetletjih zrasla v mrežo družbenih podjetnikov, ki po vsem svetu spreminjajo utečene vzorce delovanja in spreminjajo svet na bolje.

 

Vsak je lahko nosilec sprememb, pravi Drayton in ni pošteno, da dva ali trije odstotki ljudi na svetu odločajo o prihodnosti vseh. V okviru Ashoke, ki se iz domačih ZDA v zadnjih letih pospešeno širi po svetu, podjetniki, ki želijo spremeniti svet, dobijo začetne finance, strokovno pomoč in predvsem povezavo v globalno mrežo podobno mislečih - ljudi, ki bi radi spremenili svet na bolje, pa naj bo to ukinitev otroškega dela v Aziji ali zasnova mini vrtov, primernih za stanovanje v Berlinu.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *