Katera kilometrina je prava?

Avtor: Lidija Robnik | Objava: 07.09.2009



Katero kilometrino priznamo naši potniški mreži - potnikom (vsi so s. p.), ko pridejo na sedež podjetja zaradi raznih poslovnih zadev? Ali je to davčno priznana kilometrina 0,37 evra ali je to kilometrina 30 odstotkov cene bencina?
 
Kolektivne pogodbe navajajo, da je najnižja vrednost povračila stroškov kilometrine v višini 30 odstotkov cene 95 oktanskega bencina, če zaposlenec ali zunanji izvajalec uporablja svoj avtomobil za službene (poslovne) namene.
 
Katera vrednost se izplača zaposlencem, mora biti dogovorjeno v internem aktu (Pravilniku o računovodenju). Če gre za zunanjega izvajalca (v vašem primeru so potniki, ki so registrirani kot samostojni podjetniki in niso z vami v delovnem razmerju) mora biti višina povračila kilometrine določena v pogodbi o sodelovanju.
 
Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja (dalje Uredba) določa, da je davčno priznana višina izplačila kilometrine 0,37 evra na kilometer. Če delodajalec izplača nad to vrednostjo, je za zaposlenca razlika boniteta, ki se obračuna pri mesečni plači. Če se povrne kilometrina zunanjemu izvajalcu nad vrednostjo, ki jo določa Uredba, je razlika z vidika Zakona o davku od dohodka pravnih oseb davčno nepriznan strošek.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *