Kje in kako lahko preverimo poslovne partnerje

Avtor: Anton Zidar | Objava: 10.05.2010

Z nekaj kliki na miški lahko preverimo svoje sedanje ali bodoče poslovne partnerje. Mnogo informacij je celo brezplačnih.


V registru transakcijskih računov med drugim izvemo, koliko neporavnanih obveznosti ima neko podjetje. Register trenutno še dobimo na portalu Banke Slovenije (www.bsi.si), s 1. 7. 2010 pa bo prešel pod okrilje AJPES-a.

Glede na gospodarske razmere, katerim smo priča v današnjem času, so informacije o poslovnih partnerjih vedno bolj pomembne. Če razpolagamo z informacijami, se lažje odločamo, s kom bomo ali ne bomo poslovali in kako bomo poslovali. Torej vprašanje je, kje in kako lahko preverimo svoje sedanje ali bodoče poslovne partnerje, kje lahko pridobimo informacije o njih in njihovem poslovanju.
 
Obstajajo razne zbirke podatkov, v katerih so zapisani raznovrstni podatki o podjetjih. Nekatere od teh zbirk so prosto dostopne prek interneta, nekatere pa so dostopne proti plačilu. Plačljive lahko prejmemo na primer na CD-ju ali DVD-ju, ali pa dostopamo do njih z uporabniškim imenom in geslom na nekem internetnem naslovu.
 
V grobem lahko zbirke poslovnih podatkov razdelimo v dve skupini. Prva skupina so zbirke, v katerih dobimo podatke, povezane z ustanovitvijo podjetja in s poznejšimi spremembami. Druga skupina zbirk pa ponuja podatke, povezane s poslovanjem podjetja.
 
Kje lahko pridobimo splošne informacije o podjetju
 
Ko nekdo ustanovi podjetje, se podatki zapišejo v sodni register, ki je od 1. februarja 2008 sestavni del poslovnega registra, katerega upravlja Agencije za javnopravne evidence (AJPES). Ta zbirka podatkov se imenuje »Poslovni register Slovenije«, s kratico PRS.
 
V sodni register se zapisujejo naslednje vrste subjektov: družba z neomejeno odgovornostjo, komanditna družba, družba z omejeno odgovornostjo, delniška družba, komanditna delniška družba, evropska delniška družba, gospodarsko interesno združenje, evropsko gospodarsko interesno združenje, samostojni podjetnik (kadar zakon tako določa), podružnica tujega podjetja, zadruga, zavod, skupnost zavodov in druge pravne ali fizične osebe, za katere zakon določa, da se vpišejo v sodni register.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *