Klavirske tipke zamenjala za računalniške

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 10.07.2014

Kljub temu, da je najmočnejša ženska v komunikacijski tehnologiji na svetu in dolarska milijarderka, si je za 50. rojstni dan privoščila le sladoledno jagodno torto, ki jo je pojedla v krogu svoje družine.


Namesto na sestanke Cher Wang svoje družabnike najraje povabi na zgodnjo jutranjo partijo košarke. Namesto na izbrana kosila v prestižne restavracije gre še najraje sama v jedilnico svoje nekdanje univerze v Berkeleyu.

Pametne telefone znamke HTC je pred leti uporabljal vsak deseti Zemljan, še vedno naj bi ga na dosegu roke imel vsak šesti Američan. Malokdo pa ve, da za korporacijo HTC in razvojem sodobne telefonije stoji Cher Wang, 57-letna Tajvančanka, ustanoviteljica in gonilna sila podjetja. Kljub bogastvu, ki ji ga je v zibelko položil oče, si je Cher Wang s telefoni ustvarila svoje bogastvo. Če sta bila z možem, izvršnim direktorjem podjetje VIA Technologies, ki sta ga ustanovila skupaj, in njeno korporacijo HTC, še leta 2011 vredna okoli 9 milijard dolarjev, sta v slabih treh letih padla na štiri milijarde, lansko leto pa končala z manj kot tremi. Po reviji Forbes sta sicer še vedno pri vrhu lestvice najbogatejših prebivalcev planeta, vendar pa se Cher Wang na svojih pogostih službenih poteh med domom v Silicijevi dolini v Kaliforniji in svojimi pisarnami in tovarnami v domačem Tajpeju in Pekingu, kolikor se le da, izogiba uporabi zasebnega letala. Namesto na sestanke svoje družabnike najraje povabi na zgodnjo jutranjo partijo košarke. Namesto na izbrana kosila v prestižne restavracije gre še najraje sama v jedilnico svoje nekdanje univerze v Berkeleyu, kjer je leta 1981 diplomirala iz ekonomije.

 

»Moja vzgoja je bila zelo stroga, kar se da enostavna, že kot otrok nisem vedela, kaj je to prosti čas. Če že nisem imela nobene šolske obveznosti ali drugih zadolžitev, me je oče odpeljal v bližnjo bolnišnico, ki je bila pod njegovim močnim donatorskim plaščem, kjer sem pomagala pri raznovrstnih opravilih. To je bila moja prva šola človekoljubja, ki mi je pozneje močno zapolnilo življenje. Oče nas kljub bogastvu ni držal v vati. Od vseh svojih desetih otrok, dveh sinov in osmih hčera, je zahteval, da vidijo čim več različnih plati življenja,« pove v enem svojih redkih intervjujev. Kljub vplivnem položaju v poslovnem svetu, kljub članstvu v elitnem klubu svetovnih milijarderjev, kljub uvrstitvi na Forbesov spisek najmočnejših in najbogatejših žensk sveta je rada neopažena, zato se osebno redko pojavlja v medijih.

 

Tehnološka dinastija

 

Njen oče, ustanovitelj enega največjih svetovnih podjetij za predelavo plastičnih mas in petrokemijskih surovin Formosa Plastic Group, je bil pred svojo smrtjo leta 2008 drugi najbogatejši človek v Tajvanu in v reviji Forbes uvrščen med dvesto najbogatejših ljudi na svetu. Vendar pa Cher v svojem življenju ni računala na to dediščino in si je v odraslem življenju ustvarila svoj finančni imperij. Njena družina sicer v domačem Tajvanu slovi kot dinastija sodobne tehnološke industrije. Dve Cherini sestri sta v upravnem odboru očetovega podjetja, tretja je leta 1980 soustanovila podjetje First International Computer, tudi eden od bratov je uspešen podjetnik na Kitajskem.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *