Kletni prostor za majhno pisarno

Avtor: Marija Andoljšek | Objava: 10.03.2002

Predvsem za tiste, ki imajo veliko obiskov.



Malo ljudi povprašuje po kletnih prostorih, saj v njih nehote vidijo temačne in umazane ropotarnice. Povprečje res ni daleč od te kategorije, toda suha in seveda ogrevana klet je lahko idealen poslovni prostor, zlasti v individualnih hišah, kjer se vedno najdejo možnosti zunanje poglobitve in direktnega vhoda. Tak je tudi ta naš primer - mali čudež na borih 22 kvadratnih metrih.

V nekoliko razgiban osnovni tloris smo najprej jasno začrtali bistvo - čim večji delovni prostor - in ga z montažno steno ločili od manjšega kraka prostora. Nastala je praktična niša za mini kuhinjo in izdatne shrambe vsega, kar bi sicer utesnjevalo “delovno sceno”.

Organizacija delovnega prostora je logična. Deli se v vhodni, “javni” del za stranke, in “interni”, zadnji del za mirno delo.

Za optično ločitev teh dveh funkcij poskrbi preprost pano višine 150 cm, ki občasno ponuja tudi dodatne odlagalne ali razstavne površine na obešeni polici. Majhnost zahteva prilagodljivost, tako so na steni obešeni še rezervni stoli za stranke.

Vsa oprema prostora je zelo preprosta. Temelji na delovnih površinah in sploh nizkih elementih, saj je prostor visok le 220 cm. Barve so pomemben ustvarjalec ambienta. Rumena vnaša sonce, modra pa neskončnost neba in razširja prostor.

Tla v delovnem prostoru prekriva popolnoma neobčutljiva plastična obloga, ki barvno povezuje vso opremo. (Prodaja: Astra, Tehnična trgovina, d.o.o., Ljubljana.)

Tudi namizna svetilka je nižji cenovni razred - a oblikovno in funkcionalno neoporečna. (Svetilko Massive prodaja IPH center, Ljubljana.)

Edini večji, a upravičen strošek so res odlični stoli, saj na njih presedimo ves delovni čas. Izbrali smo dva modela: vrtljivi stol Martin za šefa ter analogno oblikovana fiksna stola “za delovno silo”. (Prodaja jih Šenk trade, d.o.o., Ljubljana.)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *